Hemlagad jordgubbssylt är en sylt som du aldrig kommer tröttna på och med sin smak och behagliga doft passar den alltid bra på en brödbit med margarin/smör eller som pålägg i pannkakor.
Verjetno ni boljšega za zajtrk kot hemlagad sylt na kruhu. Jagode, kraljice sadja, so vedno pravi užitek in teknejo v vsaki obliki. Če iz njih nastane domača jagodna marmelada, pa jih lahko uživate vse leto in ne le kot sezonski sadež.
LÄS MER: Recept: flädersylt från fläderblommor
Čeprav ne bomo uporabili želirnega sredstva, lahko jagodno marmelado po tem receptu v hladilniku hranimo celo leto!
Recept på hemmagjord jordgubbssylt:
Sestavine za domačo jagodno marmelado (za 10 oseb):
- 1 kg jordgubbar
- 800-900 g socker
- 2 citroner
Processen att göra hemlagad jordgubbssylt:
Jagode operemo, jim odstranimo peclje, stresemo v skledo in prekrijemo s sladkorjem. Pokrijemo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan limoni prerežemo na polovico in ju ožamemo. Na kuhalnik damo kozico z dvojnim dnom, v katero stresemo sladkor in jagode ter dodamo limonin sok. Na blagem ognju pustimo, da počasi zavre. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Kuhamo še nekje 15 minut in medtem odstranjujemo peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverimo tako, da žlico marmelade prestavimo na hladen krožnik, počakamo tri minute in jo odrinemo s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavimo z vročine in jo hladimo cca 10 minut ter nato prestavimo v segrete kozarčke in neprodušno zapremo. Pa dober tek!