Älskar du semestertider och munkar, men har alltid dåligt samvete för att du ätit för många? Tja, du behöver inte vara rädd för det med dessa fullkornschokladmunkar. Munkar är den "nyttigare varianten", eftersom de inte steks, utan bakas i ugnen.
Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.
LÄS MER: Munkar som kan avnjutas utan en antydan till dåligt samvete
Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):
Deg:
- 2 dl fullkornsmjöl
- 1 kopp farinsocker
- 2/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 1 čajna žlička jedilne sode
- en halv tesked salt
- 1 skodelica pinjenca
- pol skodelice ohlajene črne kave
- 2 ägg
- 6 matskedar smör
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- 1 tsk vaniljextrakt
- ¾ skodelice ohlajene stopljene čokolade
Glasyr:
- ½ skodelice masla
- 1/3 skodelice smetane za stepanje
- 1 ½ žlice koruznega sirupa (nadomestite ga lahko s sladkornim sirupom, 100 ml vode na 100 g sladkorja)
- 1 tsk vaniljextrakt
- 142 gramov sesekljane temne čokolade
- 2 skodelici presejanega sladkorja v prahu
Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:
Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!