Förutom Ana Roš är alla som var med i den fyra dagar långa Gourmet Cup Ljubljana alltmer medvetna om att för att nå stor framgång måste man gå på kanten. Evenemanget var värd för många slovenska och utländska toppkockar, kulinariska kritiker, författare och experter, som med intresse tittade på, smakade och lyssnade på allt som Slovenien har att erbjuda inom köksområdet. Att döma av deras svar har Slovenien stor potential för utveckling till en igenkännbar kulinarisk destination.
Na štiridnevnem dogodku tako slastnih dobrot ni manjkalo, kako pa sami pripravite Speglan nedeljski sendvič s Krvavca, po receptu Ane Šušteršič iz Jezeršek gostinstva, pa si preberite v nadaljevanju.
1. Sestavine za pripravo dušenega govejega bočnika:
- 1 kos govejega bočnika s kostjo (pribl. 1 kg)
- 70 ml sojine omake
- 50 ml riževega vina
- 70 ml refoška
- 1 večja rezina ingverja
- 40 g temna paste Miso
- 1 manjša vejica rožmarina
- 2 kvistar timjan
- 25 g cvetličnega medu
- 1 čili
- en halv lök
- 2 vitlöksklyftor
- 160 ml vatten
- salt
- sveže mlet poper
- svinjska mrežica
Priprava dušenega govejega bočnika:
Odrezan kos govejega bočnika s kostjo damo v višjo ognjevarno posodo. Najbolje je, da vzamemo višjo posodo s pokrovom, primerno za v pečico. Vse ostale sestavine damo v skledo, premešamo in dodamo govejemu bočniku. Pokrijemo in dušimo v pečici na 130 stopinj Celzija približno 3 ure oziroma toliko časa, da meso z lahkoto odstopi od kosti. Ohlajeni goveji bočnik natrgamo. Iz kosti odstranimo tudi kostni mozeg, ki ga skupaj z želejastim vezivnim tkivom, ki smo ga natrgali, zmiksamo. Ostalo meso pustimo natrgano. Nato vse skupaj zmešamo in po potrebi začinimo. Lahko pustimo natrgano ali pa iz pripravljene mase oblikujemo tanjše hlebčke poljubne velikosti. Vsak hlebček posebej zavijemo v svinjsko mrežico.
2. Sestavine za pripravo ohrovtove solate z rdečo redkvico in gorčičnimi semeni:
- 200 g brstičnega ohrovta ali ohrovtova glava
- 500 g rdeče redkvice, narezane na rezance ali tanke kolobarje
- 1 velika žlica gorčičnih semen oziroma po okusu
- 8 ml jabolčnega kisa
- 5 ml olivnega olja
- 10 g sladkorja
- 5 g salt
- ščep mlete kumine
- tanki kolobarji mlade čebule po želji
Priprava ohrovtove solate:
Brstični ohrovt narežemo na tanke rezance. Damo ga v skledo, dodamo vse ostale sestavine in narahlo premešamo.
3. Sestavine za pripravo jabolčnega hrena:
- 1 jabolko topaz
- citron juice
- 50 g delikatesnega hrena
- 50 g majonnäs
- pehtran
- salt
- sveže mlet poper
Priprava jabolčnega hrena:
Jabolko naribamo, osvežimo z limoninim sokom, dodamo delikatesni hren, majonezo, sol, poper in nasekljan svež ali suhi pehtran.
Kako sestavimo Speglan nedeljski sendvič s Krvavcaa:
Potrebujemo »nedeljski« modelni kruh – pomagamo si lahko z receptom za brioš. Kruh narežemo na rezine. Vsako rezino dobro namažemo z maslom in jo opečemo na vroči ponvi ali jo »speglamo« do zlato rjave barve. Eno od dveh rezin obilno namažemo z jabolčnim hrenom. Natrgano meso dušenega bočnika na hitro opečemo na vroči ponvi (ali pa opečemo hlebčke iz mesa). Po potrebi ga osvežimo z omako, v kateri se je meso dušilo. Meso položimo na hren. Končamo z ohrovtovo solato, na katero položimo drugo rezino. Sendvič postrežemo s skodelico vroče čiste goveje juhe. Pa dober tek!