fbpx

Recept: grönsaksfond, med vilken du kommer att använda en mängd olika grönsaker och deras rester

Den 16 oktober är det Världsmatdagen, så Spar Slovenien bestämde sig för ett matlagningsexperiment som avslutades med ett imponerande antal och en välgörenhetssedel! Som en del av kampanjen "Mat hör inte hemma i papperskorgen" gick de ihop med den kända kocken Marko Pavčnik, där kocken lagade mat med exakt 68 kilo ingredienser, eftersom det är så mycket mat varje slovenier slänger i genomsnitt i ett år (källa: SURS, 2018). Vad hände?

Eksperiment so pripravili z namenom, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane.

Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je 68 kg hrane. Nato se je odpravil v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe – koliko okusnih jedi lahko pripravi iz enake količine hrane, kot je v enem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. Toliko sta jih pripravila chef Pavčnik in kuharska ekipa, v kateri sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo z njo razveselili socialno ogrožene družine iz Žalca, Črnomlja, Metlike, Maribora in Murske Sobote. Za povrh pa je Spar Slovenija ogroženim družinam dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Zaključek projekta je dal odgovor iz 68 kg setavin je možno pripraviti kar 257 nasitnih obrokov. (Foto: Spar Slovenija)

Hrana ne sodi v smeti, Zato jo porabite do konca. Ker med odpadki zelo pogosto pristane zelenjava, prilagamo recept chefa Marka Pavčnika, kako najbolje izkoristiti raznovrstno zelenjavo in njene ostanke.

Ingredienser

  • širok nabor različne zelenjave in njenih ostankov
  • olivolja
  • paradižnikova mezga
  • suho belo vino
  • poljubna zelišča
  • vatten

Förberedelse

Zelenjavo narežemo na podobno velike kose. Naložimo jih na pekač, pokapamo z oljem in dodamo paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in postavimo za približno eno uro v pečico na 150 stopinj Celzija, da se vsa zelenjava zapeče do rjave barve. Zatem jo kuhamo v loncu s hladno vodo, dodamo lovorjev list, timijan, rožmarin … Kar je tisti hip na razpolago. Lahko dodamo tudi kozarec belega vina. Vse skupaj naj počasi vre nekje 3 do 4 ure, nato precedimo in začinimo s soljo. Zelenjavni fond uporabimo za zalivanje jedi – kot so omake, juhe, rižote, testenine … Fond bo dal jedem poln okus, vam pa občutek, da ste naredili nekaj dobrega. Pa dober tek!

Mer information

spar.si

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.