fbpx

Jordgubbsrecept: saftiga söta misstag du måste prova

Jagodna pita iz treh sestavin

Det finns nog ingen bättre känsla än att bita i en saftig jordgubbe. Även om deras säsong inte riktigt har börjat än så kan du redan hitta dem på vissa marknader och butikshyllor. Om du redan har upptäckt en säljare med de bästa jordgubbarna, unna dig några fler lådor och förbered en läcker efterrätt, för nedan är några aptitretande jordgubbsrecept.

Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše kroppen. V Franciji tako ta sadež velja za naturligt afrodisiakum, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …

Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.

1. Jagodni mousse

Jagodni mousse
Jagodni mousse

Ingredienser:

  • 250 g jordgubbar
  • 3 ägg
  • 2 matskedar socker
  • 125 ml mjölk
  • 125 ml söt grädde
  • lističi melise (za dekoracijo)

Förberedelse:

Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.

Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.

2. Jagodna pita iz treh sestavin

Jagodna pita iz treh sestavin
Jagodna pita iz treh sestavin

Ingredienser till pajen:

  • 1 listnato testo (odtajano)
  • 450 gram färska jordgubbar
  • 1 msk socker (eller sockerersättning)

Sestavine za stepeno smetano z limono:

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 matskedar strösocker
  • skal och saft av en halv citron

Förberedelse:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.

Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.

3. Jagodna torta brez peke

Jagodna torta brez peke
Jagodna torta brez peke

Ingredienser:

  • 500 g jordgubbar
  • 250 g maslenih piškotov
  • 100 g kokosovega masla
  • 4 dcl mleka
  • 1 påse vaniljpudding
  • 50 g socker
  • 30 g želatine

Förberedelse:

Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.

Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.

Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.

Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.

4. Domača jagodna marmelada

Domača jagodna marmelada
Domača jagodna marmelada

Sestavine (za 10 oseb):

  • 1 kg jordgubbar
  • 800-900 g socker
  • 2 citroner

Förberedelse:

Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.

Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.

Še drugi recepti z jagodami

Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
Jordgubb tiramisu
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Jagodne cimetove rolce
Jagode z vaniljevo kremo

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.