Tako se za vedno znebite negativnih misli!

Zadnjič posodobljeno: :

Če bi ljudje očistili notranje onesnaženje, bi prenehali ustvarjati zunanje.

Eckhart Tolle je eden vodilnih avtorjev našega časa na področju duhovnosti. Vsaka njegova misel temelji na osebni, globoko doživeti izkušnji. Knjige, ki jih je napisal, so postale uspešnice. Najbolj znana med njimi sta Zdaj! Resnično tvoj je samo ta trenutek in Nova zemlja: prebujeno in zavestno življenje, ki sta bistveno spremenila življenje številnih ljudi po vsem svetu.

Zadnja posodobitev 2021-03-20 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Od hude depresije do razsvetljenja

V svoji knjigi Zdaj! Resnično tvoj je samo ta trenutek govori o lastni izkušnji. Živel je v disfunkcionalni družini in bil do 13. leta izjemno tesnoben ter večkrat na robu samomora. Obdobja depresije in tesnobe so trajale do njegovega 29. leta. Takrat je neke noči, pravi, doživel stanje neizmerne tesnobe in groze ter si rekel: “Ne morem več živeti sam s seboj.”

Spoznal je, da je v njem dvojnost – en JAZ, ki je zavesten, in drugi JAZ, s katerim ne more več živeti. Spraševal se je, kdo od teh dveh je v resnici.

Po tej noči na stvari ni več gledal z istimi očmi. Ko je zjutraj odprl oči, je začutil globok mir. Bil je očaran nad lepoto in živahnostjo predmetov v sobi, nad svetlobni žarki, ki so prihajajo skozi okno … Od tedaj ga ta notranja svetloba ni več zapustila.

Kaj se mu je zgodilo, je spoznal šele leta kasneje, po pogovoru z budističnimi menihi.

Težava je v notranjem nezadovoljstvu

Med odraščanjem se pod vplivom družine in okolja poistovetimo s svojim umom. Ustvarimo si miselno podobo, kdo smo in začnemo verjeti v svoj fantomski, izmišljeni jaz. To je naš ego, vir našega trpljenja.

Da bi ego preživel, se hrani z našim razmišljanjem o preteklosti in prihodnosti. Če bomo vzpostavili prijateljski odnos s sedanjim trenutkom, se naš ego ne bo imel več za kaj držati.

Ste opazili, da vam nenehno nekaj manjka in po nečem hrepenite? Tudi za tem se skriva ego. Želi si stvari, denar, uspeh, ugled, moč, ker tako pridobiva na pomembnosti. A tudi, ko mu vse to daste, še vedno ostanete prazni, neizpolnjeni in nepopolni.

Tolle pravi, da nič zunanjega ne more zapolniti vaše notranje praznine. Njo lahko izpolnite o samo od znotraj – tako, da se zavedate svojega notranjega bitja oziroma tega, kdo v resnici ste.

Težava je v notranjem nezadovoljstvu.

Bolezen, imenovana kompulzivno razmišljanje

Ko je sam izkusil breme misli, je Eckhart Tolle spoznal, da sodobni človek trpi za hudo boleznijo, ki uradno ne velja za bolezen. Gre za kompulzivno ali pretirano razmišljanje. Tisti notranji glas, ki nenehno nekaj zameri, kritizira in vrti iste zgodbe, je vir vašega trpljenja. On ne zastruplja samo nas in okolice, temveč tudi planet, na katerem živimo. Hkrati nas oslabi in energijsko izčrpa. Čas je, da se tega končno globoko zavedamo.

Tolle pravi, da je naš um lahko zelo koristen instrument, a tudi uničujoča sila. Današnji človek se na žalost poistoveti s svojimi mislimi in se ne zaveda, da njegova resnična narava ni skrita v mislih, temveč v globinah njegovega bitja. Kar 80 do 90 odstotkov naših misli je popolnoma nepotrebnih, pravi Tolle. Razmišljanje o nečem, kar se je ali se bo še zgodilo, samo poglablja občutek nezadovoljstva in nas oddaljuje od resničnega življenja, ki se vedno odvija ZDAJ.

Tolle uči, da ni ne preteklosti, ne prihodnosti, ker lahko izkusimo samo sedanji trenutek. Resničen je le sedanji trenutek, preteklost in prihodnost pa sta psihološki čas. Ko se enkrat zavedamo te misli, se lahko naše življenje za vedno spremeni.

Vi ste čista zavest

Ste opazili, da so naše misli zelo spremenljive in jih ne moremo nadzorovati? Ne vemo, od kod in zakaj prihajajo ali kam izginjajo. Torej one vodijo nas, ne mi njih, kajne? A to še ne pomeni, da se jih ne moremo znebiti. “Začetek svobode je spoznanje, da nisi bitje, ki te preganja,” pravi Tolle.

Ko spoznamo, da nismo naše misli, ampak čista zavest, v kateri se naše misli pojavljajo, jih lahko začnemo gledati kot objektivni opazovalec. Takrat se zavemo glasu, ki ga slišimo v glavi in ​​ki večinoma časa samo obtožuje, kritizira in zameri. Ta glas, pravi Tolle, pripada pogojenemu umu, ki je rezultat naše celotne preteklosti, pa tudi kolektivni kulturni miselnosti, ki smo jo podedovali.

Ko postanemo zavestna priča svojih misli, bodo počasi izgubile svojo moč in se razpršile. Potem bomo začutili veliko olajšanje in svobodo. V nas se bo ustvaril prostor za povezavo z višjo stopnjo zavesti.

Ko postanemo zavestna priča svojih misli, bodo počasi izgubile svojo moč in se razpršile.

Sedanji trenutek je večen

Naše misli so le majhna vrsta obsežnega področja inteligence, ki nam je na voljo, meni Tolle. Stvari, ki so resnično pomembne, kot so lepota, ljubezen, ustvarjalnost, veselje in notranji mir, izvirajo iz območja na drugi strani uma, tistega dela, ki ni racionalen.

Obstaja še en način, kako prekiniti tok misli, in sicer, da svojo pozornost popolnoma usmerimo na sedanji trenutek. Sedanji trenutek je onkraj časa in je večen. Ko se ga bomo popolnoma zavedali, se bomo znebili bremena preteklosti in prihodnosti ter s tem stalnih miselnih tokov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najbolj natančen osebnostni test doslej! Odgovorite na vprašanja, ki razkrivajo, česar si sami ne boste priznali