Teh 10 skrivnosti še danes ni razvozlanih

Navadnemu smrtniku mnoge informacije ostanejo skrite. Prav zato nam ne preostane drugega, kot da se le sprašujemo, ali so govorice, ki krožijo po svetu, resnične. Odgovore na nekatera vprašanja bi si namreč še kako želeli dobiti.

Pisatelj Daniel Smith je v svoji knjigi 100 Things They Don’t Want You To Know predstavil največje človeške skrivnosti, izginotja, nerešene zločine in teorije zarote. Za vas smo izoblikovali seznam desetih nepojasnjenih skrivnosti, ki jih lahko najdete  v tem delu.

Ali je Hitler poskušal izdelati bombnike v obliki neznanega letečega predmeta?

Nemški nacisti naj bi si v času druge svetovne vojne prizadevali izdelati visokotehnološke bombnike, ki bi jih uporabili za napad na London in New York. Še danes ni znano, ali si je Hitler zares želel uničiti nasprotnike na ta način.

Hitler naj bi izdelal bombnike v obliki NLP-jev.
Hitler naj bi izdelal bombnike v obliki NLP-jev.

Kdo je moški za železno masko?

Po zgodbi moža, ki je med letoma 1698 in 1703 prestajal kazen v pariškem zaporu Bastilija, je bil posnet film, v katerem je v glavni vlogi igral Leonardo DiCaprio. Čeprav je bil jetnikov obraz vedno skrit, so pazniki z njim ravnali skrbno. Najbolj verjetna je teorija, ki pravi, da je moški v resnici bil bližnji sorodnik Ludvika XIV., tedanjega francoskega kralja.

Kdo je ubil Črno dalijo?

Elizabeth Short, ki so jo mediji poimenovali Črna dalija, je bila v kalifornijskem parku umorjena leta 1947. Primer, ki je pritegnil veliko zanimanja javnosti, po več kot 70 letih ostaja nerešen. Težko je verjeti, da se bo to v prihodnosti spremenilo.

Elizabeth Short ali Črna dalija
Elizabeth Short ali Črna dalija

Ali je bila Mercy Brown vampir?

Mercy Brown je leta 1892 umrla zaradi tuberkuloze. Njeno truplo so po dveh mesecih izkopali iz zemlje. Zelo presenetljivo je bilo, da ni kazalo nobenih znakov razpadanja. Mnogi menijo, da je Mercy ‘izsesala življenje iz družine’, saj sta kmalu po njeni smrti bolezni podlegli tudi njena mama in sestra.

Ali Možje v črnem resnično obstajajo?

Skrivno organizacijo, ki nadzira nezemljane, živeče na Zemlji, smo dodobra spoznali v istoimenski trilogiji. Nekateri podporniki teorije zarote trdijo, da ameriška vlada s pomočjo znanstveno-fantastičnih filmov želi utrditi prepričanje, da vesoljcev v resničnem svetu ni, čeprav temu ni tako.

So Možje v črnem resnični?
So Možje v črnem resnični?

Zakaj so se ljudje odločili, da plešejo do smrti?

Gospodična, znana kot frau Troffea, je julija 1518 v Strasbourgu začela divje plesati. V mesecu se ji je pridružilo približno 400 ljudi. Veliko število teh je svoje početje nadaljevalo do smrti. Dogodek, poznan kot ‘Plesna kuga’, je še danes nepojasnjen.

Ali je Leteči Holandec resničen?

Leteči Holandec je legendarna ladja duhov, ki večno jadra po svetovnih morjih. Pomorska kultura jo pozna že od 17. stoletja naprej, ko je ta mit nastal. Kljub temu pa so v 20. stoletju že nekajkrat poročali, da je bilo skrivnostno plovilo opaženo.

Leteči Holandec, avtor Albert Pinkham Ryder
Leteči Holandec, avtor Albert Pinkham Ryder

Kje je Frederick Valentich?

Oktobra 1978 je avstralski pilot Frederick Valentich prek radijske zveze poročal o neznanem letečem predmetu. Takoj zatem je bil stik z njim prekinjen, za Frederickom pa se je izgubila vsaka sled.

Ali se lahko ljudje spontano vžgejo?

Do tega pride, če posameznik začne goreti brez prisotnosti zunanjega vira toplote. Takšen prizor lahko največkrat opazimo v filmih, kljub temu pa so po svetu že poročali o 200 primerih samovžiga. Strašljivo, kajne?

Samovžig je možen tudi pri ljudeh.
Samovžig je možen tudi pri ljudeh.

Zakaj je bil Lee Harvey Oswald ustreljen?

Možakarja, ki je leta 1963 izvedel atentat na takratnega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, je kmalu po aretaciji ubil Jack Ruby. Sprva je kazalo, da je Oswald pri umoru deloval sam, a je pozneje prišlo na dan, da je bil del večje zarote. Med drugim je Ruby priznal, da je atentator vedel stvari, ki niso smele priti na plan.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Če niste zadovoljni s svojim življenjem, je vaša odgovornost, da ga spremenite