fbpx

Telašćica: eden najlepših zalivov na Jadranu in mesto prečudovite narave

Čarobni Dugi otok je otok kontrastov, slikovitih krajev in bujne vegetacije, otok očarljivih pečin, skritih plaž in čudovitih zalivov. In eden najlepših je prav zaliv Telašćica, narodni park, ki je mesto prečudovite narave ter skoraj gotovo najlepši zaliv na Jadranu!

Zaliv Telašćica se nahaja na jugovzhodnem delu otoka Dugi otok. Zaradi svoje izjemne lepote, bogastva in pomena je bil ta zaliv, ki ga obkroža 13 otokov in otočkov, znotraj njega pa najdemo še šest otočkov, leta 1988 razglašen za naravni park.

Območje naravnega parka Telašćica je bogato s tihimi in mirnimi plažami, položno obalo na eni strani in divjimi skalami na drugi, z dragoceno floro in favno, geološkimi in geomorfloškimi pojavi ter zanimivo arheološko dediščino. Podvodni svet ima preko 300 rastlinskih in 300 živalskih vrst.

Trije naravni fenomeni tega območja so: edinstven zaliv Telašćica, najlepše in največje naravno pristanišče na Jadranskem morju, s 25 manjšimi plažami; strmci Dugega otoka ali takoimenovane “stene”, ki se dvigajo do 161 metrov nad morjem in se spustijo v globino do 90 metrov; slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi. Najslikovitejši otoček je otok Katina, najnenavadnješi pa zagotovo Taljurić.

View this post on Instagram

According to legend, the Lake Mir was once a field owned by two brothers who would plough grain. One brother was blind and relied on the other to help him fill his barrel with grain. The seeing brother grew greedy and began to fill his barrel with grain. He turned his brother barrel upside down and filled only the top of the barrel. The blind brother became suspicious and asked his brother if he was cheating him out of his share. The greedy brother proclaimed “if I cheat you brother then God will fill this field with water”. Sure enough, the field became flooded and is now what we know as Lake Mir. For some facts about Lake Mir follow our IG story. 📷 by the talented @zobolondon #naturepark #Croatia #hvartska #protect #preserve #conserve #conservation #nature #sunset #beauty #goodtourism #responsibletourism #travel #wanderlust #explore #lake #naturephotography

A post shared by Park prirode Telascica (@natureparktelascica) on

O tem, da je Telašćica že od antičnih časov naseljeno območje, pričajo ostanki rimskih stavb v Maloj Proversi, pa tudi številne predromanske cerkve, med katerimi izstopa cerkev Sv. Ivana v Stivanjem polju. Pa tudi začetki ribolova na Hrvaškem so se začeli prav na teh oblah, kar dokazuje zapis iz 10. stoletja.

V naravnem parku se je mogoče potapljati na več privlačnih lokacijah, se sprehoditi po zanimivih krajih, nikakor pa ne smete zamuditi čudovitega razgleda s točke Grpašćak.

Nastanitev, ki vam jo priporočamo v bližini narodnega parka Telašćica

Tamo gdje je sve po mom

Park prirode Telašćica, Sali

Tamo gdje je sve po mom (Foto: Booking.com)
Tamo gdje je sve po mom (Foto: Booking.com)

Tamo gdje je sve po mom je očarljiva podeželska hiša, kjer boste resnično imeli priložnost začutiti lokalni in regionalni utrip. Ima vse, kar potrebujete za prijeten in udoben oddih – spalnico, kuhinjo, kopalnico, jedilni kot – sprostite pa se lahko na terasi ali na vrtu. Okolica je primerna za raziskovanje peš ali s kolesom. Hišni ljubljenčki so dobrodošli!

Dodatne Informacije

Več informacij:
pp-telascica.hr

Naslovna fotografija:
croatia.hr / Ivo Biočina

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.