fbpx

Tesla Cybertruck: Ali gre za kultno klasiko v nastajanju ali za DeLoreanovo katastrofo?

Tesla Cybertruck
Foto: Tesla
Zadnjič posodobljeno:

Kljub več kot 1,5 milijona prednaročilom finančni analitiki pri Morgan Stanley pričakujejo omejeno privlačnost za električni pickup. A ga vseeno imenujejo kultni avtomobil.

Med novicami, ki bi lahko šokirale tako oboževalce Tesle kot kiberpunke, je dejstvo, da je inančni velikan Morgan Stanley napovedal, da bo težko pričakovani Cybertruck bolj »kultni avto« – kot pa uspeh na množičnem trgu. Kljub več kot 1,5 milijona prednaročilom se pričakuje, da bo električni pickup le omejeno zanimiv, saj bo na leto prodanih le 50.000 enot. To je napoved finančnikov. Toda ali bo Cybertruck res upravičil svoj hype? Ali pa bo postal le še eno nenavadno vozilo, ki mu ne uspe pritegniti denarnic javnosti? Samo čas bo pokazal svoje, medtem pa naj se memi začnejo.

Nobena skrivnost ni, da je Teslin Cybertruck od svojega razkritja leta 2019 povzročil pravo razburjenje. S svojo futuristično zasnovo in popolnoma električnim pogonskim sklopom je Cybertruck obljubil, da bo spremenil igro na trgu tovornjakov. Toda po mnenju Morgan Stanleyja Cybertruck morda naj ne bi dosegel uspeha na množičnem trgu, na katerega so upali pri Tesli.

V svojem nedavnem poročilu je finančni velikan napovedal, da bo Cybertruck bolj “kultni avto” z omejeno privlačnostjo. Medtem ko so poročali o več kot 1,5 milijona prednaročil, Morgan Stanley verjame, da lahko nekonvencionalna oblika in pomanjkanje praktičnosti ovirata njegov uspeh.

In ni samo Morgan Stanley tisti, ki je vzbudil pomisleke glede privlačnosti Cybertrucka. Številni ljudje na spletu so kritizirali dizajn z memi, ki so se norčevali iz ostrih robov in nekonvencionalne oblike vozila. Nekateri so ga celo primerjali z DeLoreanom iz Nazaj v prihodnost.

Kljub kritikam je Tesla še vedno prepričana v uspeh Cybertrucka. Podjetje je povečalo svoja prizadevanja pri zaposlovanju in na svoji uradni spletni karierni strani objavilo več novih delovnih mest, povezanih s Cybertruckom. Ker naj bi se proizvodnja začela to poletje, oboževalci Tesle nestrpno čakajo, da Cybertruck zapelje na ulice.

Bo torej Cybertruck »kultni avto« z omejeno privlačnostjo ali bo revolucioniral trg tovornjakov? Samo čas bo povedal. Nekaj pa je gotovo, Cybertruck je zagotovo vplival na avtomobilski svet, ne glede na to, ali ga imate radi ali sovražite.

Kaj pravijo raziskave?!

Nova raziskava, ki jo je izvedel AmericanTrucks.com, je pokazala, da je Ford F-150 Lightning med lastniki tovornjakov, ki razmišljajo o prehodu na elektriko, bolj priljubljen kot Tesla Cybertruck. Medtem ko bi 27 % vprašanih kupilo Cybertruck, je Lightning zasedel prvo mesto v kategoriji »najbolj zanimivih«, sledita pa mu Chevy Silverado EV in neobstoječa Toyota Tacoma EV. Poleg tega 56 % vprašanih meni, da Cybertruck ni “pravi” tovornjak, 43 % pa jih verjame, da bo na trg prišel v naslednjih 2-3 letih. Kljub porastu prodaje popolnoma električnih tovornjakov je treba še veliko nadoknaditi v primerjavi z modeli na plin. Le čas bo pokazal, ali bo Cybertruck vtis na trgu pick-up avtomobilov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.