Tesla Cybertruck: znanstvenofantastični električni pick-up, ki resnično obstaja

Zadnjič posodobljeno: :

Elon Musk je vizionar, ki nas je že večkrat presenetil. A verjetno še nikoli toliko, kot ob predstavitvi električnega poltovornjaka Tesla Cybertruck, ki je prav takšen kot ga opisuje ime: popolnoma odbit, znanstvenofantastičen futurističen pick-up oziroma poltovornjak.

Tesla Cybertruck je resničen in ni bil ustvarjen zgolj za potrebe filma ali futuristične igrice. Lahko ga boste videli na cesti in lahko si ga boste lastili. Narejen je iz jeklene zlitine, ki je odporna na udrtine, praske, udarce ‘macole’ in celo neprebojna za naboje do velikosti 9 mm. Tudi stekla so ojačana in prenesejo večjo silo, kot smo vajeni pri običajnih avtomobilskih steklih. Ravno tako kot ‘oklep’, je navdušujoče tisto, kar se skriva pod njim. Na voljo bo konfiguracija z enim, dvema ali tremi elektromotorji.

Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck

Najmočnejša različica bo lahko pospešila od 0 do 96 km/h v le 2,9 sekundah, s polno baterija pa prevozila več kot 800 kilometrov. V primerjavi z najmočnejšim modelom bo lahko osnovni model prevozil do 400 kilometrov dolgo pot, poganjal pa ga bo en elektromotor, ki bo nameščen na zadnjo os. Cybertruck naj bi se spopadal z ovinki kot vlak s tračnicami, kar pomeni da bo čvrsto prilepljen na podlago in mu ovinki ne bodo povzročali težav. Prilagodljivo zračno vzmetenje mu bo omogočilo do 40 cm oddaljenosti od tal, pri natovarjanju pa se bo lahko spustil le zadnji del in nam s tem olajšal delo.

Jasno je, da je Cybertruck popolnoma futurističen in še kako zmogljiv. Kako po se izkaže v vlogi poltovornjaka? Ima standarden ‘keson’, ki ga lahko obtežimo do skoraj 1.600 kilogramov, za seboj pa lahko vleče do 6.350 kilogramov težak tovor. Tesla Cybertruck naj bi stal, preračunano iz ameriških dolarjev, med 36.000 in 63.200 evri, k čemer bo seveda potrebno prišteti še vse dajatve. Posledično si lahko razlagamo, da bo cena na slovenskem trgu občutno višja. Cybertruck je že na voljo za prednaročilo, prve različice vstopnega modela pa bodo na voljo proti koncu leta 2021, razen najmočnejše, ki prihaja konec leta 2022.

Galerija: Tesla Cybertruck

Dodatne Informacije

Več informacij:
tesla.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Canyon Future Mobility Concept: varnost avtomobila in praktičnost kolesa