fbpx

TF-X električno vozilo: Leteči avtomobil, ki ne potrebuje pilota

Po ladji Enterprise iz Zvezdnih stez dobivamo še vozilo iz risanke o Jetsonovih. Hollywood se zdi za krojače prihodnosti odličen vir navdiha, čeprav na lebdeči 'skejt' iz Nazaj v prihodnost še vedno čakamo! Do takrat pa bodo leteči avtomobili čisto v redu. Aeronavtsko podjetje Terrafugia je namreč predstavilo koncept TF-X, hibridno električno vozilo za štiri, ki ne potrebuje pilota.

Carl Dietric, soustanovitelj Terrafugie, pravi, da bo TF-X računalniško voden, a bo prišel z močno izboljšano »lokalno avtonomijo«, s čimer bo pilot ‘degradiran’ v voznika. Čeravno bo večina niti v rokah računalnika in se nam z izogibanjem zračnemu prometu in upoštevanju zračnih omejitev ne bo treba ukvarjati, pa ne bomo mogli dati nog kar v ‘luft’, saj bodo na naših plečih ostale kritične odločitve.

Upajmo, da ga Mr. Bean ne zamenja za Reliant Regala, ker sicer se mu ne piše dobro.
Upajmo, da ga Mr. Bean ne zamenja za Reliant Regala, ker sicer se mu ne piše dobro.

Na tleh bomo imeli nad TF-X-om absolutno oblast, ko pa bomo enkrat vzleteli, se bodo naša pooblastila drastično skrčila. V naše dobro. Pa to mar pomeni, da bomo lahko vzleteli vsakič, ko se bo kje zabasalo? Po besedah Dietricha to žal ostaja znanstvena fantastika. Vertikalni vzlet namreč povzroči hud ‘prepih’, kar lahko poškoduje druga vozila, v najboljšem primeru pa dvigne le mimoidoče krilo. Vzlet TH-X bo tako omejen na letališča, heliporte in a la carte mesta velika kot tenis igrišče, proč od uličnih luči, znakov in daljnovodov.

TF-X naj bi prišel najkasneje leta 2026, a ne prej kot leta 2022.
TF-X naj bi prišel najkasneje leta 2026, a ne prej kot leta 2022.

Nor koncept, ki pa daje več vprašanj kot odgovor na to, kako bo izgledala naša prihodnost. A o tem kdaj drugič.

Preberite še: Samo nebo je meja za Airbus

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.