fbpx

Elektrofahrzeug TF-X: Ein fliegendes Auto, das keinen Piloten braucht

Po ladji Enterprise iz Zvezdnih stez dobivamo še vozilo iz risanke o Jetsonovih. Hollywood se zdi za krojače prihodnosti odličen vir navdiha, čeprav na lebdeči 'skejt' iz Nazaj v prihodnost še vedno čakamo! Do takrat pa bodo leteči avtomobili čisto v redu. Aeronavtsko podjetje Terrafugia je namreč predstavilo koncept TF-X, hibridno električno vozilo za štiri, ki ne potrebuje pilota.

Carl Dietric, soustanovitelj Terrafugie, er sagt, er wird TF-X računalniško voden, a bo prišel z močno izboljšano »lokalno avtonomijo«, s čimer bo pilot ‘degradiran’ v voznika. Čeravno bo večina niti v rokah računalnika in se nam z izogibanjem zračnemu prometu in upoštevanju zračnih omejitev ne bo treba ukvarjati, pa ne bomo mogli dati nog kar v ‘luft’, saj bodo na naših plečih ostale kritične odločitve.

Upajmo, da ga Mr. Bean ne zamenja za Reliant Regala, ker sicer se mu ne piše dobro.
Upajmo, da ga Mr. Bean ne zamenja za Reliant Regala, ker sicer se mu ne piše dobro.

Na tleh bomo imeli nad TF-X-om absolutno oblast, ko pa bomo enkrat vzleteli, se bodo naša pooblastila drastično skrčila. V naše dobro. Pa to mar pomeni, da bomo lahko vzleteli vsakič, ko se bo kje zabasalo? Po besedah Dietricha to žal ostaja Science-Fiction. Vertikalni vzlet namreč povzroči hud ‘prepih’, kar lahko poškoduje druga vozila, v najboljšem primeru pa dvigne le mimoidoče krilo. Vzlet TH-X bo tako omejen na letališča, heliporte in a la carte mesta velika kot tenis igrišče, proč od uličnih luči, znakov in daljnovodov.

TF-X naj bi prišel najkasneje leta 2026, a ne prej kot leta 2022.
TF-X naj bi prišel najkasneje leta 2026, a ne prej kot leta 2022.

Nor koncept, ki pa daje več vprašanj kot odgovor na to, kako bo izgledala naša prihodnost. A o tem kdaj drugič.

Weiterlesen: Nur der Himmel ist die Grenze für Airbus

Seit 2004 bei Ihnen

Ab 2004 Wir recherchieren urbane Trends und informieren unsere Follower-Community täglich über das Neueste aus den Bereichen Lifestyle, Reisen, Style und Produkte, die mit Leidenschaft begeistern. Ab 2023 bieten wir Inhalte in den wichtigsten Weltsprachen an.