fbpx

To je najboljši sladoled v Italiji! Nanj je vredno čakati tudi eno uro…

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Predstavljamo vam slaščičarno, ki streže najboljši sladoled v Italiji. Četudi to pomeni, da boste dolgo v vrsti, je nanj vredno čakati.

In kakšna je filozofija, na kateri sloni najboljši sladoled v Italiji? »Ko kupite sladoled v trgovini, kupite izdelek, ki je bil narejen pred pol leta. Ko vstopite v mojo sladoledarno, kupite sladoled, ki je bil narejen tisto jutro,« pove Sergio Dondoli, lastnik slaščičarne Dondoli v slikovitem mestecu San Gimignano.

Foto: gelateriadondoli.com

Slaščičarna se nahaja na trgu Piazza della Cisterna tega prekrasnega toskanskega mesta, ki ga vsakoletno obišče ogromno turistov. To majhno slaščičarno bi sicer precej enostavno zgrešili, če se le ne bi pred njo vila dolga vrsta ljudi, ki želijo poskusiti »domnevno« najboljši sladoled na svetu.

Včasih boste čakali približno 10 minut, drugič pa uro in pol. Naj vas ta podatek ne preseneti, saj je omenjeni sladoled pogosto opevan v znanih gastronomskih televizijskih oddajah in najpomembnejših svetovnih vodnikih. Leta 2011 ga je na primer Lonely Planet uvrstil na seznam 10 najboljših gurmanskih krajev na svetu.

In zakaj je to najboljši sladoled v Italiji?

Slaščičarna je postala znana po zaslugi mojstrskih kreacij lastnika Sergija Dondolija, ki ga je že od malih nog navduševala priprava vrhunskega sladoleda, navdih pa je našel v lokalnih sestavinah, neverjetnih vonjavah in okusih. Kar 18 let je potoval po Evropi in pridobival kulinarično znanje, svetovno slavo pa je dosegel leta 1992, ko je v San Gimignanu odprl danes ikonično slaščičarno, znano po kombinacijah na videz nezdružljivih sestavin.

gelateriadondoli.com

Aromatična zelišča, toskansko vino,…

Potopite se lahko v klasične okuse kot so čokolada, lešnik ali jagoda, prav tako pa lahko poskusite tudi nekaj bolj nenavadnih sladolednih različic. Recimo Crema di Santa Fina – sladoled burbonske vanilije z Madagaskarja v kombinaciji z žafranom iz San Gimignana in pinjolami iz Pise. Tu je tudi kremasta in rahlo začinjena vaniljeva krema Dolceamaro s poparkom aromatičnih zelišč, obogatena s čokoladnim prelivom iz pomaranč in espresso kave, posuta z lešniki in mandlji. Ljubitelji vin nikakor ne smejo zgrešiti sorbeta Vernaccia iz istoimenskega toskanskega belega vina ali Champelmo, ki združuje rožnato grenivko in penino.

Za kepico boste odšteli od 3 do 7 evrov, odvisno od želene velikosti.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.