To je največji 3D-natisnjen betonski most na svetu!

To je največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu!

Tehnologije 3D-tiskanja postajajo vse bolj priljubljene. Kako tudi ne, ko pa zagotavljajo zmanjšanje stroškov in časa izdelave ter visoko stopnjo trajnosti. Ljudje se že nekaj časa navdušujejo nad 3D-hišami, zdaj pa smo dobili tudi največji natisnjeni betonski most.

Največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu, namenjen pešcem, stoji v kitajskem Šanghaju. Za projektom stojijo ekipa JCDA pod vodstvom profesorja Xu Weiguoja z arhitekturne šole Univerze Tsinghua, raziskovalni center za digitalno arhitekturo Zoina Land in investicijsko podjetje Shanghai Wisdom Bay.

3D-natisnjeni most v dolžino meri 26,3 metra, v širino pa 3,6 metra. Oblikovalska ekipa je za vzgled jmeala antični most Anji, ki stoji v mestu Zhaoxian in velja za najstarejši še stoječi most na Kitajskem. Zgrajen je bil med letoma 595 in 605.

3D-natisnjeni most v dolžino meri 26,3 metra, v širino pa 3,6 metra.
3D-natisnjeni most v dolžino meri 26,3 metra, v širino pa 3,6 metra.

Ustvarjalci so pred tiskanjem mosta najprej zgradili model v merilu 1:4, ki je dokazal, da struktura zdrži vse napore in je varna za uporabo. Za tiskanje betonskih komponent, pri katerih so uporabili dva hibridna sistema 3D-tiskalnika in robotske roke, so potrebovali 450 ur.

Most, ki ga odlikujeta visoka učinkovitost tiskanja in natančno oblikovanje, je opremljen s posebnim nadzorovalnim sistemom. Ta vključuje senzorje obremenitve, ki zbirajo podatke o sili, ki deluje na most. Ekipa bo na ta način ugotovila, kako se bo material skozi čas bojeval z zunanjimi vplivi.

Galerija: največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu

Dodatne Informacije

Več informacij:
arch.tsinghua.edu.cn

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ustvarite si svoj “hygge” kotiček: urbana skandinavska oaza