fbpx

To so najboljše aplikacije za poslušanje glasbe

Poznate aplikacije za glasbo? Izbrali smo najboljše za poslušanje glasbe. Pogledali smo, katere izmed njih je mogoče uporabljati v Sloveniji, koliko jih je zastonj oziroma kolikšna je njihova mesečna naročnina.

Za vas smo pobrskali, katere so najboljše aplikacije za poslušanje glasbe!

Način poslušanja glasbe se je skozi desetletja precej spreminjal. Vinilne plošče, kasete, zgoščenke, shranjevanje glasbe na prenosnem MP3-predvajalniku, YouTube in naposled platforme za pretočno predvajanje glasbe. Ponudba slednjih je vedno večja, od povsem plačljivih pa do takih, ki bodo glasbo predvajale tudi zastonj. Najdejo se tudi takšne platforme, ki se osredotočijo na določene zvrsti, kot je klasična glasba ali pa hip hop, r’n’b in reggae.

Aplikacije za glasbo!

Moramo pa se zavedati naslednjih stvari. Storitev brez plačila bo imela tudi oglase, hkrati pa varčevala pri kakovosti zvoka. Tudi kakovost glasbe se lahko razlikuje. Ta je po navadi vezana na določen paket. Več ko plačamo, boljša bo kakovost (MP3 pa do CD kakovosti). V Sloveniji nekatere platforme zaradi licenčnih težav (oziroma manka interesa) ne obratujejo. Med večjimi so Spotify, Amazon Music in Pandora.

Najboljše aplikacije za poslušanje glasbe

Apple Music

Apple Music
Apple Music

Apple je v glasbeni industriji pustil velik pečat, zato se ne čudimo, da je njegova platforma za pretočno predvajanje glasbe ena izmed najbolj priljubljenih na svetu. Apple Music sicer ne ponuja zastonjskega poslušanja, ponuja pa kar 3-mesečno preizkusno obdobje, v katerem do potankosti spoznamo, ali je aplikacija prava za naše potrebe. Izbiramo lahko med več kot 50 milijoni pesmi in vnaprej sestavljenimi seznami predvajanj, ki jih pripravljajo tako osebje kot glasbeniki. Seznami so pestri, od najnovejših uspešnic do skrbno izbranih pesmi, ki vam bodo vlile dodatne moči med telovadbo v fitnesu. Apple Music ne ponuja paketov z visokokakovostnimi avdio formati, bodo pa 3-evrske naročnine veseli študentje (za vse preostale pa stane 6 evrov oziroma 9 evrov za vso družino).

YouTube Music

YouTube Music
YouTube Music

Google se zaveda, da ogromno ljudi glasbo posluša kar prek aplikacije YouTube. Da bi nam vseeno prihranil podatkovni prenos zaradi istočasnega prenosa videa, so izdelali aplikacijo YouTube Music, ki še vedno predvaja videoposnetek, vendar v slabši kakovosti. Reklame ostajajo, prav tako to, da mora ostati zaslon telefona odklenjen (da se znebimo obojega, je treba seveda plačati). Se pa prek aplikacije vsaj izboljša kakovost zvoka, dodajo pa se tudi nam prilagojeni seznami glasbe in seznami trenutno najbolj vročih uspešnic. Aplikacija je vezana na YouTube Red. Če imamo naročnino na Red, bo YouTube Music v naročnini že vštet. Naročnina je 6 evrov na mesec.

Tidal

Tidal
Tidal

Platforma, znana po tem, da si jo lasti glasbenik Jay Z, nedvomno ponuja glasbene pakete v najvišji kakovosti. Ti se raztezajo od 320 kbps do brezizgubnih formatov, kot je FLAC. V najdražjem paketu ponujajo celo glasbo v 24-bitnem zapisu. Avdiofilom bo zato platforma precej všeč. Vmesnik je precej dober, bodo pa s ponudbo veliko zadovoljnejši ljubitelji R’n’B in hip hop glasbe, saj se na Tidalu najde tudi kakšna ekskluziva, ki je drugje ni mogoče najti. Tidal ne ponuja zastonjske oblike. Po izteku 30-dnevnega preizkusnega obdobja bo posameznik za osnovni paket plačal 6 evrov (družina 9 evrov) oziroma za Hi-Fi paket 12 evrov (družina 18 evrov).

Google Play Music

Google Play Music
Google Play Music

Platforma Play Music naj bi v kratkem dobila drugačno preobleko, a upamo, da bo funkcionalnost ostala enaka. Za 6 evrov na mesec dobimo dostop do širokega izbora pesmi (več kot 30 milijonov), poleg lastnega izbora pesmi pa lahko uživamo v vnaprej pripravljenih seznamih predvajanj, ki so zložena tako po našem okusu kot po žanrih ter počutju. Najdejo se tudi seznami za pomiritev, za dobro jutro in miren spanec. Prek tako imenovanih radijskih postaj bomo poslušali glasbo, za katero Google predvideva, da nam bo verjetno všeč. Prek te smo tudi sami odkrili že kar nekaj novih glasbenikov in bendov, ki so nam postali všeč. Google Play Music ne ponuja visokokakovostnih paketov predvajanja, ampak se zanaša na kakovost 320 kbps.

Audiomack

Audiomack
Audiomack

Gre za malce manj znano platformo za pretočno glasbo, ki se osredotoča bolj na določene zvrsti glasbe. To so hip hop, rap, R’n’B, latinska glasba in afrobeat. Audiomack tako ponuja širok nabor glasbe iz omenjenih zvrsti, omogoča pa tako zastonjsko predvajanje z oglasi kot plačljivo brez njih. Najti je mogoče vse od uradnih albumov do različnih manjših projektov (mixtape). Zvok je, vsaj prek povezave Wi-Fi, v visoki kakovosti. Mesečna naročnina je 3 evre.

IDAGIO

IDAGIO
IDAGIO

Tudi IDAGIO je platforma, namenjena le omejenim zvrstem glasbe. V tem primeru je v ospredju klasična glasba. Ker mora ta biti kakovostno predvajana, jo IDAGIO ponuja v le brezizgubnem FLAC-formatu. Najti je mogoče ogromno skladb različnih skladateljev, novih in starih, v različnih priredbah. Pohvali se celo s ponudbo sicer redkih posnetkov s koncertov in oper. Iskalnik bo našel glasbo na podlagi skladatelja, solista, ansambla ali orkestra. Najti je mogoče tudi personalizirane sezname predvajanja. Mesečna naročnina je 10 evrov, mogoče pa je vnaprej kupiti tudi 3-, 6- ali 12-mesečno naročnino.

Deezer

Deezer
Deezer

Deezer je zelo privlačna platforma z ogromno izbire in iskalnikom, ki ti hitro pomaga najti pravo pesem. Ponuja tudi iskanje naslova pesmi, ki jo slišimo recimo prek radijske postaje. Ponuja tako plačljivo kot zastonjsko predvajanje, le da je slednje precej omejeno in omogoča samo način Flow (personalizirana glasba po našem okusu). Za neomejeno brskanje in poslušanje bo treba plačati minimalno 7 evrov za paket Premium, 10,49 evra za družinski paket Family in 14 evrov za paket Hi-Fi.

Bandcamp

Bancamp
Bandcamp

Bandcamp je poznan predvsem po glasbenikih, ki še niso povsem uveljavljeni. K njemu se zatečejo manjše založbe, glasbo pa lahko poslušamo brez oglasov, v dobri kakovosti in z zaklenjenim zaslonom. Vsako pesem lahko tudi kupimo, cena pa je enaka tako za format MP3 kot za brezizgubni format WAV ali FLAC.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!