fbpx

To so najboljše retro igralne konzole (2020): nostalgija starih videoiger

Fotografija retro konzol

Tokrat vam predstavljamo najboljše retro igralne konzole (2020)! Kljub grafično izpopolnjenim in z zgodbo bogatim sodobnim videoigram se ljudje še vedno radi vračamo v dobre stare čase.

Iščete najboljše retro igralne konzole (2020)? Potem preverite naš seznam!

Ljudje do zabavnih stvari, ki smo jih počeli v preteklosti, gojimo posebno čustveno vez. Kljub visoki modernizaciji se pogosto vračamo h gramofonskim ploščam, hvalimo stare filme zaradi njihove originalnosti in iz istega razloga prisegamo na dobro staro glasbo.

Tudi filmska industrija se zaveda, da se preteklost lahko prodaja, zato še nikoli nismo videli toliko moderniziranih različic starih filmov oziroma nadaljevanj nekdaj popularnih franšiz. Sem seveda spadajo tudi videoigre. Povečanje zanimanja za zabavne retro igre je trg zasičil s ponudbo emuliranih poceni konzol z prednaloženimi igricami. Glas zanimanja je segel tudi do podjetij, kot so Nintendo, Sony in Sega, ki so tudi sama krojila renesanso retro videoiger. Kakopak so vsa izdala tudi lastno različico pomanjšane konzole. Za precej razumno ceno tako dobimo pomanjšano konzolo z naloženimi igrami, prek modernih priključkov HDMI pa jih lahko igramo tudi na ogromnih LCD-televizorjih. Kako kul!

To so najboljše retro igralne konzole (2020)

SNES Classic Mini

Za vse nove retro konzole je značilno, da so velike le za eno dlan. A pri tako bliskovitem napredku tehnologije je takšna velikost več kot dovolj, da v ohišje spravimo enako zmogljive komponente. Je pa majhnost vzela podporo uporabi starih disket z igrami, zato se je treba zanašati na tiste prednaložene. Teh je pri SNES Classic Mini 21, vse pa so stare znanke iz preteklosti. Yoshi’s Island, A Link to the Past, Super Metroid in še bi lahko naštevali. Najzanimivejša je igra Star Fox, pri kateri ko končaš prvi del, odkleneš tudi drugi del, Star Fox 2. Slednja igra v preteklosti namreč nikoli ni izšla in je zato povsem “nova” igra, ekskluzivna za SNES Classic Mini.

Sega Mega Drive Mini

Sega je z izidom pomanjšane konzole močno pritegnila javnost. Predvsem zato, ker lahko na njej igramo odličnega ježka Sonica, ki je tudi nekakšna maskota podjetja in ki je trenutno tudi zvezda kinodvoran. Sega je skozi čas lepo skrbela za stare igre, zato bo vnovično srečanje z njimi na večjem zaslonu naletelo na manj težav kot pri konkurenci. V kompletu dobimo kar 42 videoiger. Poleg igre Sonic 2 še Streets of Rage 2, World of Illusion, novo podobo igre Darius in redko različico igre Tetris.

NES Classic Mini

Še ena “konzolica” podjetja Nintendo, ki tokrat vsebuje še več prednaloženih iger. Med 30 naslovi se najdejo Excitebike, Super Mario Bros. 3 in prvi del igre The Legend of Zelda. Je treba še kaj dodati? Razen tega, da je to obvezna oprema v dnevni sobi vsakega oboževalca retro videoigric.

C64 Mini

Oh, dobri stari Commodore 64. Njegov apel je bil velik nabor igric po nizkih cenah, zaradi česar so otroci še kako radi preganjali dolgčas ob igranju barvitih videoiger. Pomanjšana različica ponuja kar 64 iger, med njimi so California Games, Paradroid in Uridium. Na žalost tipkovnica ne deluje, ampak je treba igre igrati prek kontrolerja.

Nintendo Famicom Mini

Naj ime ne zavede: tudi ta različica ne podpira uporabe pravih disket. Famicom stoji za “Family Computer”. Gre za japonsko različico priljubljene konzole NES Classic Mini, oboževalci Nintenda pa jo bodo pograbili predvsem zaradi bogatejšega nabora kultnih videoiger. Super Mario Bros., Donkey Kong, Pac Man, River City Ransom in še in še.

Atari Flashback 8 Gold

Ta zdaj že zelo stara konzola je bila ena izmed prvih, ki je omogočala menjavo iger prek disket, kar se je pozneje seveda še kako prijelo. Grafika iger na konzoli Atari je v primerjavi z današnjimi naslovi daleč daleč v zaostanku, a to ni preprečilo dejstva, da so nekatere njene igre še vedno kultne. Med prednaloženimi igrami (teh je kar 120) najdemo tudi kultne Space Invaders, Pitfall, Asteroids, Adventure in Frogger.

Sony PlayStation Classic

Gre za dolgo pričakovano obuditev stare klasike Sonyja. PlayStation je povsem prevzel svet s svojo 32-bitno grafiko in izrisom 3D-sveta. Ni boljše konzole za čas v dnevu, ko si človek zaželi malce bolj preproste zabave. V zbirki 20 iger je možno najti nekatere večne klasike, kot so Final Fantasy VII, Jumping Flash!, Ridge Racer Type 4, Tekken 3 in pa Wild Arms.

Dodatne Informacije

Uredništvo ne odgovarja za navedene cene. Cene pri spletnih trgovcih so dinamične narave in se lahko spremenijo kadarkoli. Zapisane so bile v času redakcije.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!