Pred vami so najboljši pustni krofi, saj vas na enem mestu čakajo recepti za slastne pustne krofe! Pa sladek dober tek!
To so najboljši pustni krofi oziroma recepti za slastne pustne krofe, ki jih morate pokusiti vsaj enkrat! Tako so tukaj najboljši pustni krofi z domačo marelično marmelado, pustni krofi z Nutello, pustni krofi z domačo vaniljevo kremo, pa pustni krofi, ki jih pripravite v pečici in brez olja, ter polnozrnati čokoladni pustni krofi. Pa prijetno sladkanje vam želimo!
NAJBOLJŠI PUSTNI KROFI Z DOMAČO MARELIČNO MARMELADO
SESTAVINE
- 1 kg ostre moke
- 70 g svežega kvasa
- 120 g penasto zmešanega masla
- 7 rumenjakov
- 50 ml toplega mleka
- 40 g sladkorja
- 3 žlice ruma
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ½ žlice limoninega soka
- ½ žličke soli
- olje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu
POSTOPEK
Za najboljši rezultat se priprave krofov lotite v toplem prostoru brez prepiha. Dobro je tudi, da vnaprej na sobno temperaturo ogrejete vse kuharske pripomočke in potrebne sestavine.
Moko stresite v skledo in jo segrejte v ogreti pečici. Nato v ogreto moko naredite jamico in vanjo nadrobite kvas, prilijte malo toplega mleka in dodajte žlico sladkorja. Skledo pokrijte in na toplem pustite vzhajati približno 15 minut.
V manjšo skledo dajte rumenjake, preostanek sladkorja, vaniljev sladkor, sol, limonin sok in rum. Vse sestavine zmešajte v gladko zmes.
Vzhajanemu kvascu dodajte zmehčano maslo, stepene rumenjake in še malo toplega mleka ter počasi zmešajte. Pri tem je najbolje uporabiti električni mešalnik s spiralnimi metlicami. Med mešanjem postopoma dodajajte še preostalo mleko. Mešajte toliko časa, da dobite voljno testo. Iz testa oblikujte hlebček, ga posujte z moko, pokrijte z ogreto krpo in pustite vzhajati vsaj 40 minut. Iz vzhajanega testa z rokami oblikujte kroglice ali pa testo razvaljajte na pomokani površini in s pomočjo kozarca izrežite manjše kroge. Te položite na pomokano desko in jih po nekaj minutah obrnite. Olje pristavite in segrejte na približno 170 stopinj. Olje bo dovolj ogreto, ko se ob kuhalnici pojavijo mehurčki. Med cvrtjem pazite, da olje ni prevroče. Krofe previdno dvignite in položite v olje. Med cvrtjem posodo pokrijte s pokrovom. Pustite, da se krofi zlato zapečejo, nato jih obrnite in počakajte, da se zapečejo še z druge strani. Tokrat posode ne pokrivajte s pokrovko. Ocvrte krofe položite na papirnate brisačke, da se odcedijo. Še mlačne napolnite z marelično marmelado, posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.
PUSTNI KROFI Z NUTELLO
SESTAVINE
- 1 dl mleka
- 600 g pšenične bele moke
- 2 žlici belega sladkorja
- 2 žlici masla
- 1 jajce
- 3 žlice kvasa
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- sončnično olje
- sladkor v prahu
- Nutella
PRIPRAVA
V posodi zmešajte zmehčano maslo, sladkor in mlačno mleko, mešanici pa dodajte 300 gramov moke. Preostalo moko dajte v drugo posodo in ji primešajte kvas. Nato oboje zmešajte skušaj ter dodajte še vaniljev izvleček in jajce. Prilijte 1 deciliter mlačne vode in dobro pregnetite, da dobite gladko testo. Preden ga pustite na toplem vzhajati dve uri, ga premažite s kapljico olja. Po pretečenem času ga pregnetite in pustite vzhajati še eno uro. Po 60 minutah ga razvaljajte na en centimeter debelo in iz testa izrežite deset krogov, ki jih pustite vzhajati eno uro. Potem olje segrejte na 180 stopinj Celzija in v njem (v fritezi) ocvrite krofe. Na vsaki strani jih cvrite nekje 2 minuti. Ko se ohladijo, z brizgalko vanje vbrizgajte Nutello. Sledi le še posip s sladkorjem v prahu, in krofi so pripravljeni. Pa dober tek!
ENOSTAVNI KROFI Z DOMAČO VANILJEVO KREMO
SESTAVINE ZA KROFE
- 1 kg ostre moke
- 70 g svežega kvasa
- 120 g penasto zmešanega masla
- 7 rumenjakov
- 50 ml toplega mleka
- 40 g sladkorja
- 3 žlice ruma
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ½ žlice limoninega soka
- ½ žličke soli
- olje
- sladkor v prahu (za posip)
SESTAVINE ZA DOMAČO VANILJEVO KREMO
- 4 rumenjaki
- 4 beljaki
- 150 g sladkorja
- 4 vrečke vaniljevega sladkorja
- 90 g moke
- 600 ml mleka
PRIPRAVA
Moko stresite v skledo in na sredini naredite jamico, v katero nadrobite kvas, prilijete malo toplega mleka in dodate žlico sladkorja. Skledo pokrijte in na toplem pustite vzhajati približno 15 minut.
V manjšo skledo dajte rumenjake, preostanek sladkorja, vaniljev sladkor, sol, limonin sok in rum. Vse sestavine zmešajte v gladko zmes.
Vzhajanemu kvascu dodajte zmehčano maslo, stepene rumenjake in še malo toplega mleka ter previdno premešajte. Med mešanjem postopoma dodajte še preostalo mleko. Mešajte toliko časa, da dobite voljno testo. Iz testa oblikujte hlebček, ga posujte z moko, pokrijte z ogreto krpo in pustite vzhajati vsaj 30 minut. Testo razvaljajte na pomokani površini na prst debelo in z modelčkom izrežite manjše kroge. Te položite na pomokano desko in pazite, da se med seboj ne dotikajo. Olje pristavite in segrejte na približno 170 stopinj Celzija. Olje bo dovolj ogreto, ko se ob kuhalnici pojavijo mehurčki. Krofe previdno položite v olje. Med cvrtjem posodo pokrijte s pokrovom. Pustite, da se krofi zlato zapečejo, nato jih obrnite in počakajte, da se zapečejo še z druge strani. Tokrat posode ne pokrivajte s pokrovko. Ocvrte krofe odcedite na papirnatih brisačkah in posujte s sladkorjem v prahu.
Za kremo v posodi zavrite 500 ml mleka. Rumenjake, polovico sladkorja, moko in 100 ml mleka dobro premešajte in dodajte zavretemu mleku. Vztrajno mešajte in odstavite, ko dobite zmes, ki spominja na puding. Beljake, drugo polovico sladkorja in vaniljev sladkor stepite v sneg in previdno primešajte še vročemu “pudingu”. Krofe napolnite z brizgalko, lahko pa jih tudi prerežete in med obe polovici namažete vaniljevo kremo.
HITRI KROFI IZ PEČICE IN BREZ KAPLJICE OLJA
SESTAVINE
- kocka kvasa
- 70 g masla
- 125 g mleka
- 125 g moke
- 2 jajci
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 500 g gladke moke
- malo soli
- 55 g stopljenega masla za premaz krofov
PRIPRAVA
Raztopite kvas in ga dodajte moki. Prav tako dodajte vaniljev sladkor ter mešanico mleka in vode. Postopoma dodajte jajca, stopljeno maslo in počasi umesite mehko testo. Dajte ga na toplo in pustite, da vzhaja. Ko je testo pripravljeno, ga razvijte (naj ne bo pretanko) in s kozarcem oblikujete krofe. Pekač obložite s papirjem za peko in premažite s stopljenim maslom. Vse krofe premažite z maslom in jih pustite v pekaču, da še malce narastejo. Krofe nato pecite pri 250 stopinjah Celzija okoli 20 minut. Pečene krofe prav tako namažite s stopljenim maslom. Na koncu jih potresite s sladkorjem in po želji napolnite z nadevom. Pa sladek dober tek!
POLNOZRNATI ČOKOLADNI PUSTNI KROFI
SESTAVINE (ZA OKOLI 20 KROFOV)
Testo:
- 2 skodelici polnozrnate moke
- 1 skodelica rjavega sladkorja
- 2/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 1 čajna žlička jedilne sode
- pol čajne žličke soli
- 1 skodelica pinjenca
- pol skodelice ohlajene črne kave
- 2 jajci
- 6 žlic masla
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- 1 čajna žlička vaniljevega izvlečka
- ¾ skodelice ohlajene stopljene čokolade
Glazura:
- ½ skodelice masla
- 1/3 skodelice smetane za stepanje
- 1 ½ žlice koruznega sirupa (nadomestite ga lahko s sladkornim sirupom, 100 ml vode na 100 g sladkorja)
- 1 čajna žlička vaniljevega izvlečka
- 142 gramov sesekljane temne čokolade
- 2 skodelici presejanega sladkorja v prahu
PRIPRAVA
Pečico ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev izvleček dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine razen sladkorja v prahu položite v manjšo kozico in postavite nad srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Krofe lahko potresete s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!