fbpx

To so pravila odprtega razmerja

Strokovni nasveti za izgradnjo močnega in srečnega partnerstva zunaj monogamije

To so pravila odprtega razmerja
Foto: envato elements

Odprta razmerja postajajo vse bolj priljubljena, saj pari raziskujejo alternativne načine izražanja svoje ljubezni in predanosti. Toda krmarjenje po podrobnostih odprtega razmerja je lahko težavno, še posebej, če ste vajeni tradicionalnega modela monogamije. Tukaj je nekaj strokovnih nasvetov za vzpostavitev uspešnega in izpolnjujočega odprtega odnosa.

Najprej opredelimo, kaj mislimo z “odprtim razmerjem“. Preprosto povedano, to je razmerje, v katerem se oba partnerja strinjata, da bosta imela romantične in/ali spolne vezi z drugimi ljudmi. To je lahko v različnih oblikah, od priložnostnih povezav do dolgotrajnih odnosov, in zahteva visoko stopnjo komunikacije, zaupanja in medsebojnega spoštovanja. To so pravila odprtega razmerja!

Kakšna so torej pravila za odprta razmerja? Tukaj je nekaj smernic, ki vam bodo v pomoč pri krmarjenju po tem neznanem ozemlju:

Komunikacija je ključna.

V vsakem odnosu je komunikacija bistvena. Toda v odprtem razmerju je to še bolj pomembno. S partnerjem se morata znati iskreno in odkrito pogovarjati o svojih občutkih, željah in mejah. To pomeni, da lahko izrazite svoje potrebe in skrbi brez obsojanja ali kritike.

Postavite jasne meje.

Preden se podate v odprto razmerje, je ključnega pomena, da postavite jasne meje in smernice. To lahko vključuje stvari, na primer, kako pogosto vidite druge ljudi, katere vrste dejavnosti so dovoljene in kakšna raven čustvene vpletenosti je sprejemljiva. Pomembno je, da te meje redno pregledujete in jih po potrebi prilagodite.

Vadite varno spolnost.

V odprtem razmerju obstaja večje tveganje za spolno prenosljive okužbe (SPO). Pomembno je dosledno uporabljati zaščito in se redno testirati. S partnerjem se morata dogovoriti, katere vrste zaščite bosta uporabljala in kako bosta ravnala s testiranjem in zdravljenjem SPO.

Ne zanemarite svojega primarnega odnosa.

Čeprav je naravno, da ste navdušeni in radovedni glede novih romantičnih ali spolnih partnerjev, je pomembno, da ne zanemarite svojega primarnega odnosa. Poskrbite, da boste še naprej negovali svojo povezanost s partnerjem, bodisi z rednimi zmenki, telesno naklonjenostjo in čustveno podporo.

Bodite iskreni do sebe in svojega partnerja.

Nazadnje je ključnega pomena, da ste iskreni do sebe in svojega partnerja glede tega, kaj želite in potrebujete od svojega odnosa. Če se počutite ljubosumni ali negotovi, je pomembno, da ta čustva izrazite in jih skupaj rešite. Podobno, če ugotovite, da vam odprto razmerje ne ustreza, je pomembno, da ste glede tega iskreni in raziščete druge možnosti.

Odprta razmerja so lahko izpolnjujoč in nagrajujoč način izražanja ljubezni in predanosti, vendar zahtevajo visoko stopnjo zaupanja, komunikacije in medsebojnega spoštovanja. Z upoštevanjem teh pravil zaroke lahko zgradite močno in srečno partnerstvo zunaj monogamije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.