fbpx

7 napak, ki jih delate v zakonu in kako jih popravi ekonomija odnosov

Uporabite ta gospodarska načela za ustvarjanje učinkovitejšega in izpolnjujočega zakona.

Foto: envato elements

Ste naveličani istih starih nasvetov za odnose? Zakaj ne bi poskusili uporabiti nekaterih ekonomskih načel v svojem zakonu? Avtorji Spousonomics predlagajo, da lahko z obravnavanjem svojega zakona kot tržnice učinkoviteje razporedite svoje vire in ustvarite bolj izpolnjujoč odnos. Tu je sedem presenetljivih napak, ki jih morda delate v zakonu, in kako jih lahko ekonomska načela pomagajo popraviti.

To so napake v zakonu, ki jih lahko popravi ekonomija odnosov. Neverjetno, a tako zelo resnično! Upoštevajte ta načela in v zakonu boste srečni! Ekonomija odnosov je zakon!

Poštenost v primerjavi s primerjalno prednostjo

Ena od napak, ki jo morda delate, je, da poskušate razdeliti gospodinjska opravila 50/50. Toda nenehno vodenje rezultatov in stremljenje k popolni delitvi lahko vodita v prepire in zamere. Namesto tega poskusite uporabiti ekonomsko načelo primerjalne prednosti. Vsak partner bi moral biti odgovoren za naloge, v katerih je najboljši, namesto da poskuša vse enakomerno razdeliti. Tako lahko učinkoviteje razporedite čas in energijo ter se izognete nepotrebnim prepirom.

Vrzel empatije vroče-hladno

Druga napaka, ki jo delajo številni pari, je, da čakajo, dokler niso »razpoloženi« za intimnost. Toda v resnici nismo vedno razpoloženi in predolgo čakanje lahko vodi v mesece spolnih frustracij. Ekonomist George Loewenstein je razvil koncept vroče-hladne empatične vrzeli, ki nakazuje, da imamo dva jaza: razumnega, hladnega jaza in impulzivnega jaza, ki ga vodijo čustva. Ključno je prisluhniti svojemu hladnemu jazu in dati prednost intimnosti, tudi ko niste razpoloženi.

Foto: envato elements

Sprejem grobih zaplat

Odnosi gredo skozi vzpone in padce, tako kot gospodarstvo. Namesto da domnevate, da je grobo območje konec sveta, ga poskusite sprejeti kot priložnost za rast. Koncept kreativnega uničenja nakazuje, da se inovacije pogosto pojavijo v času krize. Uporabite to načelo, da poiščete nove rešitve za stare težave in pri tem okrepite svoj odnos.

Stroški reševanja

Preživeti vso noč pokonci, da bi rešili prepir, se morda zdi dobra ideja, vendar lahko dejansko povzroči več škode kot koristi. Dlje ko se prepirate, bolj ste izčrpani in zamerljivi. Namesto tega priznajte ekonomsko načelo nestrpnosti do izgube in dajte prednost dolgoročnemu zdravju vajinega odnosa pred trenutno zmago v prepiru. Včasih je bolje iti spat jezen in se zjutraj spet zbrati s svežim pogledom.

Moč preglednosti

Predpostavka, da zna vaš partner brati vaše misli, je recept za katastrofo. Namesto tega uporabite ekonomsko načelo transparentnosti in s partnerjem jasno sporočite svoje potrebe in želje. Ne pričakujte, da bo vaš partner vedel, kaj želite – povejte mu! To preprosto načelo lahko pomaga preprečiti nesporazume in okrepi vašo povezavo.

Foto: envato elements

Vrednost zavezanosti

Vsi imamo dobre namene, vendar včasih ne izpolnimo svojih obljub. Rešitev? Uporabite pripomočke za zavezo, da boste odgovorni. Pošljite svojemu partnerju SMS, v katerem obljubljate drgnjenje hrbta, ali se dogovorite za osebno vadbo, da se boste prisilili k negi sebe. Ti majhni koraki lahko pomagajo zgraditi zaupanje in partnerju pokažejo, da cenite njegove potrebe.

Postopne spremembe

Nenazadnje ne podcenjujte moči majhnih sprememb. Namesto da sprejemate drastične odločitve na vse ali nič, poskusite s postopnimi spremembami izboljšati vajin odnos. Ob vikendih skupaj skuhajte več obrokov ali pa najemite čistilni servis, da razbremenite oba partnerja. Če sčasoma naredite majhne spremembe, lahko ustvarite učinkovitejši in izpolnjujoč zakon.

Raziskave so pokazale, da je uporaba ekonomskih načel lahko učinkovita pri izboljšanju odnosov. Ena študija je pokazala, da uporaba koncepta primerjalne prednosti za razporejanje gospodinjskih opravil vodi do večjega zadovoljstva v razmerju in manj konfliktov. Druga študija je pokazala, da lahko uporaba naprav zavezanosti, kot je postavljanje posebnih ciljev in rokov, pomaga parom izpolniti svoje obljube in zgraditi zaupanje.

Poleg tega je bila vrzel v empatiji vroče-hladno obsežno raziskana v kontekstu odločanja. Ena študija je pokazala, da je večja verjetnost, da bodo ljudje sprejemali impulzivne odločitve, ki jih vodijo čustva, ko so lačni ali utrujeni, in da bi jim priznanje tega dejstva lahko pomagalo pri sprejemanju boljših odločitev.

Vključitev ekonomskih načel – ekonomija odnosov – v vaš zakon pomaga učinkoviteje razporediti sredstva, jasneje komunicirati in zgraditi močnejši, bolj izpolnjujoč odnos. S prepoznavanjem teh pogostih napak in uporabo ekonomskih konceptov za njihovo obravnavo lahko ustvarite učinkovitejše in zadovoljujoče partnerstvo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.