fbpx

To so znaki, da ste ujeti v zanko perfekcionizma!

Bodite preprosti. Ste dovolj! Foto: Crystalweed Cannabis / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Ste v otroštvu in kasneje večkrat slišali besede, vedno je lahko bolje? Ali ko ste dosegli odlične rezultate, da tako in tako, niso pričakovali česa drugega od vas? S takšnim pristopom so vam postavili visoka merila, ki jih včasih težko dosežete.

Zapomnite si, da je dobro lahko dovolj dobro

Ljudje smo lahko perfekcionisti na različnih področjih življenja – pri vzdrževanju gospodinjstva, slogu oblačenja, načinu izražanja, v poklicu, hobiju… In ko poskušate stvari narediti odlično, obstaja velika nevarnost, da ne boste mogli presoditi, kdaj je nekaj že dovolj dobro.

Perfekcionisti pogosto odlašajo in zapravljajo veliko časa s preverjanjem svojega dela, ker mora biti popolno, zato delajo veliko dlje kot drugi.

Ne vidijo razlike med dovolj dobrim in najboljšim, ker je za perfekcioniste dovolj dobro le najboljše. Čas namenjajo le enemu področju, na katero so osredotočeni, nimajo dovolj časa za druge pomembne segmente življenja.

Medtem ko drugi dovolj dobro opravljajo več nalog, perfekcionist opravi le eno na najboljši možen način. To pogosto vodi do tega, da so v eni stvari odlični, drugi segmenti njihovega življenja pa ostanejo zanemarjeni.

Perfekcionisti se identificirajo s svojim delom

Glavna težava ljudi, ki imajo perfekcionistični odnos, je, da ne ločijo med seboj in rezultati svojega dela. Identificirajo se s svojim rezultatom, mislijo, da njihovi rezultati govorijo o njih. Če je rezultat popoln, so ponosni in pričakujejo, da jih bodo drugi cenili, če pa ne, se umaknejo vase in analizirajo svoje napake.

Dovolite si, pokazati svojo nepopolnost! Foto: Zohre Nemati / Unsplash

Vsako kritiko jemljejo kakor osebni poraz

Verjamejo, da jih bo popolnost zaščitila pred bolečino in razočaranjem, a žal je ravno nasprotno, saj so vedno v stresu! Namesto da bi si mrzlično prizadevali za iluzijo popolnosti, se sprašujejo, kaj pomeni, da so dovolj dobri?

Ustvarite si ogromno pritiska in želite strogo upoštevati kronologijo dogodkov, tako da se tega pogosto niti ne lotite, saj imate izgovor, da še niste dovolj pripravljeni.

Zapomnite si, da skoraj nikoli niste dovolj pripravljeni. Nihče ni!

Da bi si upali iti v novo smer, vam ni treba imeti odgovorov na vsa vprašanja. Vse to so izgovori, ki si jih zavestno ali nezavedno izmislite, da bi ostali v svoji znani coni udobja. Potrebujete le eno stvar – nekje začeti.

V želji, da bi se izognili napakam, pogosto naredite napako, da poslušate druge.

In ko končno začnete, se blokirate, začnete optimizirati stvari, podrobnosti, informacije – in mislite, da potrebujete še malo časa. Če tega procesa zavestno ne ustavite, se lahko nadaljuje v nedogled in prepreči uresničitev ideje.

Foto:
Thought Catalog / Unsplash

Skrivate se za perfekcionizmom, da lahko odložite prvi korak v neznan začetek.

Preprostost je več kot dovolj, vendar ste navajeni, da se morate potruditi, da upravičite svojo vrednost. Navajeni ste neskončnih izboljšav, let popolnosti in iskanja idealov, sprememb in popravkov v nedogled.

Včasih je bolje pokazati svetu nepopolnost, resnično bitje, kakor neskončno polirati ideal, ki ga morda nihče ne bo nikoli videl.

Včasih je največji uspeh povedati svojo nepopolno in nedokončano zgodbo, stati za svojimi izkušnjami, postaviti svoja vprašanja in najti odgovore.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!