fbpx

Top 20: najboljši filmi 2017

Kateri filmi so vas v letu 2017 najbolj navdušili? Mi smo izbrali top 20 filmov tega leta, ki jih ne bi smeli spregledati. To so najboljši filmi 2017, filmi, ki bi si zaslužili oskarja v vsaj eni kategoriji.

Top 20: najboljši filmi 2017:

mati! (mother!, 2017)


Ko nepovabljeni gostje vstopijo v dom para in ogrozijo njuno mirno življenje, se nenavadni dogodki kar vrstijo.

Izgubljeno mesto Z (The Lost City of Z, 2016)


Resnična zgodba o britanskem raziskovalcu Percyju Fawcettu, ki na potovanju v Amazoniji na pragu 20. stoletja odkrije dokaze o prej neznani, napredni civilizaciji. Tja se vrača vse do svojega skrivnostnega izginotja leta 1925.

Projekt Florida (The Florida Project, 2017)


Mlada mati samohranilka Halley živi skupaj s 6-letno hčerko Moonee v motelu, ki ga vodi prijazni upravitelj Bobby. Motel stoji v neposrednji bližini tamkajšnjega Disneylanda, ker pa si družina ne more privoščiti obiska zabaviščnega parka (Halley se namreč preživlja s tatvinami), so si primorani ustvariti lastni raj.

Surovo (Raw, 2016)


Film govori o brihtni, a sramežljivi 16-letnici Justine, ki se vpiše na veterinarsko fakulteto. Tam je žrtev ponižujočih iniciacij. Uživati mora surove organe, kar je za vegetarijanko zelo boleče. Toda ko meso zaužije, se v njej prebudi sla po krvi in zaželi si še več mesa, kateregakoli.

Voznik (Baby Driver, 2017)


Drzni mladi voznik za pobege, ki zaradi nesreče v otroštvu trpi za tinitusom, se ne loči od slušalk. Ko spozna dekle svojih sanj, želi kriminalno življenje obesiti na klin in z njo pobegniti. Kmalu se znajde v brezizhodnem položaju, njegovo življenje pa v veliki nevarnosti.

Manchester by the Sea (2016)


Po osebni tragediji, ki je še ni prebolel, se Lee Chandler vrne v rojstni kraj, mestece Manchester na obali Massachusettsa. Tam ga pričaka 16-letni Patrick, ki je ostal brez očeta, skrbništvo težavnega najstnika pa dodelijo Leeju.

Vojna za Planet opic (War for the Planet of the Apes, 2017)


Cezarjeve opice so v hudem položaju: umaknile so se v gozdove, kjer se nenehno spopadajo s človeško vojsko, ki ji poveljuje neizprosni polkovnik. Opice utrpijo strašanske izgube in Cezar se odloči, da bo maščeval življenja svoje vrste in se ne glede na posledice postavil po robu ljudem, ki so ga ustvarili.

Medvedek Paddington 2 (Paddington 2, 2017)


Paddington se znajde v domu Brownovih v Londonu, kjer je postal priljubljen član lokalne skupnosti; kamorkoli gre, širi dobro voljo in marmelado. Med iskanjem idealnega darila za stoti rojstni dan tete najde edinstveno knjižico; a da jo bo lahko kupil, mora zaslužiti dovolj denarja. Ko knjigo nekdo ukrade, si zada nalogo, da razkrinka tatu, ki je pravi mojster preobleke.

Thor: Ragnarok (2017)


Thor je brez svojega močnega kladiva ujet na drugi strani vesolja ter se trudi, da bi se čim prej vrnil v Asgard in preprečil Ragnarok. Pred reševanjem civilizacije pa mora preživeti še smrtonosno gladiatorsko tekmovanje, v katerem bo soočen s svojim bivšim zaveznikom in kolegom Maščevalcem Neverjetnim Hulkom.

Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick, 2017)


Film pripoveduje zgodbo v Pakistanu rojenega obetavnega komika Kumaila, ki se po standup nastopu poveže s podiplomsko študentko Emily. Čeprav sta pričakovala samo razmerje za eno noč, med njima vzcveti resnična zveza, to pa zaplete življenje, ki ga od Kumaila pričakujejo njegovi tradicionalni starši muslimani.

Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2017)


Sedemnajstletni Elio preživlja vroče poletje 1983 na severu Italije. Posluša glasbo, bere knjige in plava, dokler nekega dne v njegovo življenje ne stopi očetov pomočnik Američan Olivier. Kmalu postaneta več kot le prijatelja, privlačnost med njima pa je iz trenutka v trenutek intenzivnejša.

Služkinja (The Handmaiden, 2016)


Japonska dedinja Hideko in njen dominantni stric za hišno pomočnico najameta novo dekle Sookee, ki pa ima skrivnost. V resnici gre za žeparko v službi sleparja, ki se pretvarja, da je japonski grof. Ta poskuša Hideko zapeljati v poroko, nato pa jo oropati in zapreti v norišnico. Sookee in Hideko kmalu odkrijeta, da imata med seboj nekaj nepričakovanih čustev.

Logan (2017)


V bližnji prihodnosti od vsega utrujeni Logan v skrivališču blizu mehiške meje skrbi za bolehnega profesorja X-a. Toda njegovi načrti, da se skrije pred svetom in zaščiti svojo zapuščino, se obrnejo na glavo, ko se k njima pred temnimi silami zateče mlada mutantka.

Božja dežela (God’s Own Country, 2017)


Johnny gara na odmaknjeni družinski kmetiji na angleškem severu. Tegobe si lajša v lokalnem pubu in s priložnostnim seksom z moškimi. Ko na kmetijo prispe pomočnik iz Romunije, Johnnyja poleg strasti preplavijo čustva, ki so mu bila doslej povsem neznana.

Dunkirk (2017)


Nacisti so zasedli francosko pristaniško mesto Dunkirk (Dunkerque). V Veliki Britaniji pripravljajo drzno reševalno akcijo, v uspeh katere sprva verjame zelo malo posameznikov. Kljub temu pa se nekaj pogumnih moških poda v boj, da bi rešili svoje tovariše. Na plažah pred Dunkirkom namreč 400.000 mož čaka na njihovo pomoč.

The Death of Stalin (2017)


Filmska priredba istoimenskega francoskega grafičnega romana pripoveduje o dneh političnega kaosa in boja za oblast, ki so sledili nenadni Stalinovi smrti 5. marca leta 1953.

Mesečina (Moonlight, 2017)


V filmu Mesečina spremljamo življenje temnopoltega fanta Chirona – od otroštva do odraslosti –, ki živi z materjo zasvojenko in je tarča napadov drugih fantov. Spremljamo tudi njegov odnos s prijateljem Kevinom, s katerim odkrije svojo spolno identiteto, ki jo potem skriva pred drugimi in sabo.

Dežela La La (La La Land, 2017)


Mlada igralka Mia se nikakor ne more prebiti prek avdicij, nadarjeni pianist Sebastian pa prav na božič dobi odpoved. Srečno naključje združi njuni usodi, kljub številnim razočaranjem pa sledita svojim sanjam.

Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049, 2017)


Trideset let po dogodkih iz prvega filma novi iztrebljevalec policist K iz Los Angelesa razkrije dolgo zakopano skrivnost, ki bi utegnila pahniti delček družbe, ki še ostaja, v popoln kaos. To odkritje ga prisili na lov za Rickom Deckardom, nekdanjim iztrebljevalcem, za katerim so se pred 30 leti izgubile vse sledi.

Zbeži! (Get Out!, 2017)


Chris se pripravlja, da bo prvič spoznal starše svojega dekleta Rose. Pri tem ni brez skrbi, saj Rose svojim staršem ni povedala, da je temnopolt. Roseini starši, ki so predstavniki višjega razreda ameriških belcev, so mu odkrito nenaklonjeni, hitro pa tudi spozna, da se Afroameričani, ki jih srečuje na posestvu, vedejo kot bi bili hipnotizirani. To ga kmalu vodi do šokantnega odkritja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!