fbpx

Recept: domači piškoti spekulas, boljši kot original

S prazniki pred vrati že lahko začnemo razmišljati, s čim bomo razveselili in postregli naše goste. Ena izmed klasik so prav gotovo piškoti spekulas, a zakaj bi jih letos morali kupiti? S tem receptom ne boste na to nikoli več pomislili. Tukaj so domači piškoti spekulas, ki so boljši kot original.

Čeprav se piškoti spekulas po evropskih državah tradicionalno pečejo na miklavževo, nas pravzaprav spremljajo skozi cel december. In da jih letos ne bo treba kupiti, lahko poskusite s pripravo doma. Domači piškoti  spekulas so namreč vsaj tako dobri, kot so originalni.

K domačim speculaas piškotom lahko postrežete tudi piškotno maslo (recept je spodaj).
K domačim piškotom speculas  lahko postrežete tudi piškotno maslo (recept je spodaj).

Sestavine za 20 domačih piškotov spekulas:

Začimbna mešanica

  • 1 žlica cimeta
  • 1 čajna žlička in pol mletega muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička mletih klinčkov
  • 1 čajna žička mletega ingverja
  • 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/4 čajne žličke belega popra
  • 1/4 čajne žličke mletega janeža

Piškoti

  • 1 in pol skodelice moke
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 3 in pol čajne žličke začimbne mešanice
  • 1/2 skodelice masla
  • 1/2 skodelice rjavega sladkorja
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 1 jajce

Priprava domačih piškotov spekulas:

Najprej si pripravite začimbno mešanico. V manjšo skledo vsujte vse začimbe in jih dobro premešajte, da se enakomerno razporedijo. Za pripravo piškotov najprej uporabite moko, sol, pecilni prašek in začimbno mešanico in jih v večji posodi dobro premešajte. V novi večji posodi zmešajte maslo, sladkor in rjavi sladkor. Vmešajte jajce. Dodajte mešanico moke in dobro mešajte, da dobite piškotno testo. Testo odstranite iz posode in ga zavijte v plastično folijo. Postavite v hladilnik za 2 do 6 ur. Na pomokani površini razvajajte testo na debelino 3 do 6 mm. Testo izrežite v želene oblike piškotov. Piškote položite v pekač s papirjem za peko in pecite na 175 stopinjah Celzija 12 do 14 minut. Če želite, lahko zraven postrežete tudi piškotno maslo. Za to potrebujete 20 zdrobljenih piškotov, 1/8 skodelice parjenega mleka, 1/4 skodelice kondenziranega mleka in 1/4 skodelice masla. Vse skupaj stresete v mešalnik in mešate tako dolgo, da dobite teksturo masla. Pa dober tek!

Pripravo domačih piškotov spekulas si lahko ogledate v priloženem videoposnetku:

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.