fbpx

Top 6: najboljše veganske restavracije v Ljubljani (2019)

Katere so najboljše veganske restavracije v Ljubljani (2019), kamor bi moral zaviti vsak pravi gurman?

Ljubljana je med drugim tudi prestolnica kulinarike. Ponuja široko paleto kuhinj, ki zadovoljijo še največjega gurmana. Od teh je nekaj restavracij tudi izključno veganskih, torej pripravljajo le hrano rastlinskega izvora. Glede na to, da je ta način prehranjevanja v porastu, ne le zaradi zdravja in etičnega vidika, ampak tudi z vidika trajnostne prehrane in zmanjšanja onesnaževanja okolja, smo za vas pripravili najboljše veganske restavracije v Ljubljani (2019), ki morate obiskati, ko boste naslednjič v prestolnici.

Najboljše veganske restavracije v Ljubljani (2019)

Restavracija Gaudi

Restavracija Gaudi (Foto: FB Gaudi)
Restavracija Gaudi (Foto: FB Gaudi)

Ta veganska restavracija je odlična izbira za vse »gurmanosladce«, saj bodo, kot sami pravijo, med uživanjem odličnih jedi začutili vračanje energetskega ravnovesja. Njihove jedi so namreč pripravljene po ajuverdskih principih, prav tako pa poskrbijo za tiste, ki se borijo z alergijami ali pa se izogibajo glutenu. Njihovi kuharji vsak dan pripravijo sveže kosilo, stalne jedi in sladice, ki jih lahko pojeste na mestu ali pa vzamete s sabo.
Najbolj slovijo po njihovem visokoproteinskem domačem burgerju, ki je sestavljen iz različnih stročnic, soje in grahovih proteinov. Postrežejo ga s čičerikino dvojno palačinko, ki je zdrava alternativa kruhu. Privoščite si lahko tudi njihov pad thai, razne budha bovle, čičerikin kari s sladkim krompirjem, mlado špinačo in kokosom, ali pa kakšno drugo jed na žlico. Za vse ljubitelje sladkega pa imajo na voljo presne torte, malinin tart s čokolado in edinstvene palačinke s trojnim nadevom.

Gaudi ayurvedic & vegan bistro
Nazorjeva ulica 10
Ljubljana

Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka od 11.00 do 21.00, v soboto od 12.00 do 21.00, v nedeljo od 12.00 do 16.00.
Dostava: Da (Naročila sprejemajo do 8. ure zjutraj, nudijo pa tudi catering).

gaudi.si

Veganika

Veganika (Foto: FB Veganika)
Veganika (Foto: FB Veganika)

Veganika je veganski bistro, ki ga je ustanovila Nika Babić. Svojo kulinarično pot je pričela s cateringom na raznih dogodkih, letos pa je odprla tudi svoj fizični bistro, kjer vsak dan nudi inovativna dnevna kosila, od sojinega golaža s pečeno polento do musake z lečo in polnjenih paprik s česnovim pirejem. Prav tako je greh, če ob obisku ne poskusite eno izmed dnevnih dih jemajoč pit, od mangove, čokoladne pite s praženimi lešniki in jagodami, do pite iz jagode, limete, mete in gina, ter takšne z matcho in pasijonko. Ni važno, na katero naletite, ker je vsaka po svoje najboljša. Če boste med tednom v Ljubljani se zato zagotovo odpravite na zajtrk ali kosilo k Veganiki, ali pa vsaj na kos pite in kavico z riževim mlekom. Srečate jo lahko tudi na Odprti kuhni, kjer je redna gostja.

Veganika
Komenskega ulica 30
Ljubljana

Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka od 9.00 do 20.00.
Dostava: Ne (Nudi pa catering).

veganika.si

KUCHA

KUCHA (Foto: FB KUCHA)
KUCHA (Foto: FB KUCHA)

Pri Kuchi pravijo, da so prvi bistro na svetu s človeško hrano, saj z uporabo skrbno izbranih lokalno pridelanih in sezonskih surovin ustvarjajo jedi inspirirane s subjektivnimi predstavami o tem, kako se bomo ljudje prehranjevali v letu 2050, združene s tradicionalnimi tehnikami priprave že tisoče let v uporabi. V njihovem bistroju in delikatesi ponujajo sezonske rastlinske sklede, jedi na žlico, sendviče, pogače, sladice in pijače. Privoščite si njihovo fermentirano pirino pogačo, mogoče svežo cimetovo rolico ali cheesecake v lončku, za povrhu pa njihovo hišno kombučo ali domači imunski zvarek. Zadovoljstvo brbončic je zagotovljeno.

KUCHA
Mašera – Spasićeva ulica 8
Ljubljana

Odpiralni čas: Od ponedeljka do torka od 11.00 do 16.00, od srede do četrtka od 11.00 do 22.00, v petek od 11.00 do 23.00, v soboto od 10.00 do 16.00.
Dostava: Da (Nudi tudi catering).

kucha.co

Ajdovo zrno

Ajdovo zrno (Foto: ajdovozrno.si)
Ajdovo zrno (Foto: ajdovozrno.si)

“Predstavljaj si, da obstaja očem skriti kotiček v centru Ljubljane, kjer si lahko oddahneš od mestnega vrveža in si privoščiš vse tisto, kar poboža tvoje brbončice, poteši občutek lakote in nahrani tvojo dušo,” je sporočilo, ki ga Ajdovo zrno pošilja potencialnim obiskovalcem. V bistroju si lahko privoščite velik kos torte, čokoladni brownie, domač pirin kruh, toplo juho, kaj presnega, ali pa si sestavite solato po svoji želji. Vse jedi so brez belega sladkorja, bele moke, umetnih barvil, konzervansov, umetnih arom, in seveda brez živalskih sestavin, njihovi kuharji pa kuhajo z veseljem in strastjo. Če se vam mudi, vam lahko hrano pripravijo tudi za na pot, tako da izgovora za obisk skorajda ni.

Ajdovo zrno
Trubarjeva cesta 7
Ljubljana

Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka od 9.00 do 17.00, v soboto od 8.00 do 13.00.
Dostava: Ne (Nudi pa catering).

ajdovozrno.si

Restavracija Mandala

Restavracija Mandala (Foto: restavracija-mandala.si)
Restavracija Mandala (Foto: restavracija-mandala.si)

V podhodu Ajdovščina v Ljubljani se okusi vzhoda srečajo s slovensko srčnostjo. Tam se namreč skriva veganska restavracija, ki je svoja vrata odprla šele septembra letos. Restavracija je sestavljena iz sedmih con s sedmimi čakrami, da si lahko vsak gost izbere svoj najljubši kotiček. Njen ustanovitelj je Mitja Bitenc, ki je prav tako lastnik vegetarijanske restavracija Radha Govinda. V novi restavraciji poleg energetskega ambienta poskrbijo tudi, da brbončice gostov uživajo v zdravih in svežih jedeh z dovršenimi okusi, s pridihom naravnih in lokalnih surovin. V času kosil nudijo stalno sezonsko ponudbo in samopostrežni sistem, da lahko tako preizkusite največ okusov hkrati. Seveda pa so na voljo tudi sladice, od raznih presnih tortic za vse okuse do tortic s sladili iz datljev in sladic v lončku. Z novim letom 2020 pa bo restavracija še ugodnejša za študente saj načrtujejo uvedbo študentskih bonov.

Restavracija Mandala
Podhod Ajdovščina 4
Ljubljana

Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka od 11.00 do 17.00.
Dostava: Ne.

restavracija-mandala.si

Loving Hut

Loving Hut (Foto: FB Loving Hut Ljubljana center)
Loving Hut (Foto: FB Loving Hut Ljubljana center)

Restavracija se nahaja v neposredni bližini glavne železniške in avtobusne postaje v Ljubljani in je zelo praktična, če se vam mudi na avtobus ali vlak. Nudijo dnevna kosila na samopostrežni sistem, prav tako pa veganski “fast food”, pice, sendviče, smutije, kave in sladice. Zelo ugodni so za študente, saj lahko pri njih uporabljajo študentske bone. Privoščite si vegiburger, cheeseburger, vegbab, falafel, gyros, mehiško tortiljo ali pa nekaj na žlico. V restavraciji Loving Hut se zagotovo najde nekaj za vsak okus.

Loving Hut
Trg Osvobodilne fronte 14
Ljubljana

Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka od 10.30 do 21.00, od sobote do nedelje in ob praznikih od 12.00 do 21.00.
Dostava: Da.

lovinghut.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.