Toskana in Firence

Firence sicer imajo svoje letališče, vendar iz Brniškega letališča ni možno neposredno leteti v Italijo, zato za potovanje tja priporočamo sodobni vlak Euro City Casanova. Ta vlak vas iz Ljubljane pripelje do Benetk (postaja Venezia Santa Lucia ali Venezia Mestre), od tam pa lahko z drugimi nadaljujete potovanje po »škornju«.

Natančnejše informacije najdete na spletnih straneh www.slo-zeleznice.si in www.trenitalia. com.

Za potep po mestu, ki je kot kakšen velik muzej, ne potrebujemo nobenih prevoznih sredstev, razen par udobnih čevljev, italijanskih seveda! Mesto po dolgem v celoti lahko prehodimo v pol ure, večina znamenitosti pa je v strogem središču, ki je zaprt za promet. Prebivalci se prevažajo kar s kolesi ali majhnimi motorji, imenovanimi motorino.

PRENOČIŠČA Z RAZGLEDOM
Firence so za turiste razmeroma drago mesto, vendar pa so na voljo različne možnosti nastanitve. V čudovitih zgodovinskih zgradbah, v samem središču mesta, lahko prenočimo v hotelu s petimi zvezdicami, kjer bomo za nočitev odšteli od 100 evrov naprej, medtem ko bomo za sobo v hotelu s štirimi zvezdicami lahko prenočevali že za ceno od 24 evrov naprej. Med hostli je še posebej zanimiv Hostel Archi Rossi, kjer sta v ceno zajeta tudi zajtrk (na izbiro je devet menijev) in dostop do interneta, notranjost pa krasijo umetniški grafiti. Kot alternativna možnost je na voljo tudi kampiranje neposredno v bližini Piazze Michelangelo, kjer je čudovit razgled na mesto.

VRHUNSKA HRANA ZA VSAK ŽEP
Toskana kot pokrajina slavi po izjemni hrani in vinih. Nujno morate poskusiti zrezek po florentinsko, crostine (kruh, namazan z olivnim oljem in česnom), pecorino (ovčji sir), panforte (pecivo iz sadja, lešnikov in začimb) in cantucci (pecivo z mandlji) ter seveda vino rosso ali vino bianco. Tistim s prefinjenim okusom vsekakor priporočamo, da obiščejo minimalistično opremljeno restavracijo The Fusion bar Shozan Gallery ob reki Arno, ki ponuja čudovit pogled na Ponte Vecchio. Vrhunska ekipa streže skrbno izbrane jedi, h katerim seveda spadajo izbrana vina. Če ste si zaželeli večerje v slogu nadaljevanke Seks v mestu, potem je restavracija B. Gallo prava za vas. Notranjost slogovno zelo zanimivo opremljene dvonadstropne restavracije nasproti katedrale v notranjosti krasijo freske. Postrežejo z značilno toskansko hrano, ki si jo vzamete samopostrežno, obenem pa je restavracija primerna tudi samo za kakšno kavo ali čaj, sendvič ali sladico. Turistično izredno priljubljena je Ristorante da Il Latini, ki se odpre šele ob 19.30 in gostje v vrsti čakajo na prosto mizo. V značilnem toskanskem vzdušju, ki ga pričara tudi s stropa viseč pršut, strežejo tradicionalno hrano, za katero boste odšteli od 60 do 80 evrov. Za tiste z malo manj globokim žepom pa je primerna Trattoria Anita, kjer sta hrana in postrežba odlični, vsi meniji pa stanejo le šest evrov, pri čemer dobite steklenico vina zraven zastonj.

ŽUR DO JUTRANJIH UR
Skoraj vsi klubi in pubi, kjer lahko spijete pivo ali kozarec dobrega vina, so v središču mesta, v bližini Duoma in drugih znamenitih trgov. Za vse pa, ki želite preplesati noč, priporočamo diskoteko Yab (v bližini Piazze della Repubblica), ki je ena najboljših diskotek s plesno glasbo v mestu, ob ponedeljkih pa je posebnost večer hip hopa; in pa klub Montecarlo, ki je opremljen v divjem leopardjem slogu in slovi po dobrih koktajlih.

NAKUPOVALNA MRZLICA
Srebrn in zlat nakit lahko kupite v miniaturnih zlatarnah na Ponte Vecchiu, če pa radi kupujete starine, boste zagotovo našli kaj zase na ulici Via Maggio. Glavna nakupovalna ulica v Firencah, kjer lahko kupite razne usnjene izdelke ter oblačila in čevlje znamk Armani, Versace ter domačih Gucci in Ferragamo, je Via dei Tornabuoni. Poleg trgovin ima mesto tudi kar nekaj tržnic – pri turistih je še posebno priljubljena tržnica San Lorenzo. KARNEVAL Če boste Firence obiskali konec februarja, potem vsekakor ne smete zamuditi karnevala, ki traja od 12. februarja do 5. marca in se ga udeležijo vse skupnosti tujih prebivalcev mesta, ki se oblečejo v nore, eksotične kostume in se preprosto zabavajo. Dogodek je v zadnjih letih, podobno kot beneški karneval, postal izredno zanimiv tudi za turiste, obenem pa na zabaven način združuje pripadnike različnih narodnosti in ras.

NE SPREGLEJTE V TOSKANI
Avtobusi so v Firencah skoraj neuporabni, so pa zato toliko bolj priročni za izlete zunaj mesta po čudoviti toskanski pokrajini. Potovanje z avtobusom je cenejše in lahko dosega tudi bolj odročne kraje, vendar pa so vlaki udobnejši in hitrejši. Vsekakor si morate v Toskani ogledati Piso, mesto z znamenitim poševnim stolpom in baptisterijem, ter Sieno, ki ne ponuja samo čudovite stolnice in trga v obliki školjke, ampak tudi odlično priložnost za nakupovanje. V San Gimignanu ali srednjeveškem Manhattnu, kot mu pravijo, boste imeli priložnost nakupiti spominke za najdražje ter poskusiti najboljša toskanska vina in razne mesne izdelke iz divjih svinj, ki nagačene stražijo vhode majhnih trgovin. Samo kot namig: vino je najboljši spominek, ki ga lahko prinesete iz Toskane.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Villa Contessa: sodobna princesa iz Novigrada