Triki, kako do najnižjega možnega mesečnega stroška za telefon!?

Zadnjič posodobljeno: :

Vaš mesečni račun stroška za telefon presega 35 evrov? Znaša morebiti celo 50 ali več evrov? V bistvu ne veste, kaj plačujete in zakaj? To so velikokrat potrošniške pasti, v katere se ujamemo v sodobnem svetu telekomunikacij. Ker so pred nami težji in predvsem bolj racionalni časi, tudi neizogibna gospodarska kriza, vam bom pomagal z enostavnimi nasveti, kako znižati vaš strošek za telefon, pri tem pa ohraniti enako uporabniško izkušnjo in zadovoljstvo.

Ti nasveti so namenjeni vsem tistim, ki smo v časih debelih krav brez racionalnega razmisleka podpisovali anekse k pogodbam z operaterji ter kupovali telefone, za katere smo mislili, da jih potrebujemo. Tudi zato vas bom poskusil voditi skozi proces obrnjenega razmišljanja, ki bo temeljil na analizi lastnih potreb. Torej, kaj prav zares potrebujete ter kaj je smotrno in kaj iracionalno. Izdelal sem korake, ki jih morate poznati, v kolikor želite optimizirati vaš mesečni strošek za telefon in v prihajajoči krizi za ta segment zapraviti kar se da malo denarja. Pa pojdimo korak za korakom in optimizirajmo svoj “lajf”!

1. Analizirajte vašo lastno porabo, tako minut, kot prenesenih podatkov in izberite primeren “deal”

V nastavitvah svojega telefona preverite porabo mobilnih podatkov. In glede na vaš vzorec porabe izberite primeren paket!
V nastavitvah svojega telefona preverite porabo mobilnih podatkov. In glede na vaš vzorec porabe izberite primeren paket!

Mogoče boste šokirani med vašo realno potrebo po količini prenesenih podatkov ter paketom, ki vam ga je “prodal” odličen tržnik pri enem od ponudnikov telekomunikacij. Po različnih raziskavah verodostojnih institucij ter razvojnih podjetjih kot je mobiliseglobal.com, je povprečen prenos na mobilnega uporabnika v svetovnem merilu v letu 2019 znašal 2,2 GB podatkov. Na najbolj razvitem trgu ZDA pa je prenos podatkov mobilnih uporabnikov leta 2018 mesečni ravni znašal 4,075 GB (Vir:statista.com) Seveda gre za globalne podatke, ki je po vsej verjetnosti manjši od slovenskega povprečja. Slovenci smo vendarle “nadnarod” in tako nadpovprečni, ko gre za prenose podatkov. Tudi upoštevajoč dejstvo, da smo Slovenci morebiti tu izjemno nadpovprečni (v primerjavi z globalnim povprečjem), pa se upam staviti, da več kot 6 GB na mesec povprečen slovenski uporabnik prek mobilnega omrežja v letu 2020 ne prenese. Globalna analitika pove neko oceno o tem, koliko prenosa podatkov realno potrebujemo. Opoštevati je potrebno tudi, da se levji delež prenosa podatkov zgodi, ko smo doma povezani na naše zasebno WIFI omrežje. Torej večino časa prenosa mobilnih podatkov pravzaprav ne potrebujemo. Prav tako imamo naše pametne telefone na WIFI omrežju tudi takrat, ko smo v službi. Za namene tega zapisa sem preveril povprečje svoje porabe mobilnih podatkov v zadnjih treh mesecih in ugotovil, da bi brez težav shajal s paketom okoli 10 GB prenosa podatkov, v kolikor bi se zavedal te omejitve. Saj se je moja poraba mobilnega prenosa podatkov gibala od 2,3 do 15 GB mesečno. V povprečju torej pod 10 GB. Pri tem je potrebno poudariti, da v avtu vselej pretakam glasbo preko streaming storitve YouTube Music. Velikokrat gledam Youtube na mobilnem prenosu podatkov ter v spremljam TV program preko aplikacije TVIN. Prii prenosu podatkov torej v nobenem pogledu ne skoparim. Telfon pa vselej “baterijsko” izpraznem do večernih ur.

Telefon je postal naš primarni medij. A vseeno večino prenosa podatkov opravimo preko WIFI omežji in ne mobilnih.
Telefon je postal naš primarni medij. A vseeno večino prenosa podatkov opravimo preko WIFI omežji in ne mobilnih.

Izziv je torej ta, da med med slovenskimi operaterji najdem paket, ki ustreza mojim potrebam. Besedo izziv sem uporabil zato, ker vsi operaterji v Sloveniji ponujajo v vstopnih paketih – tistih najcenejših – izjemno majhno in bizarno smešno količino podatkov. Torej od 1 GB do 3 GB, kar je ravno toliko, da je premalo tudi povprečnemu uporabniku. Že naslednji paket je načeloma vedno praviloma višji od 30 GB. Slednjega, torej najmanjšega med vsemi, ponuja A1 in je med večjimi operaterji edini paket s primerno količino podatkov za moje potrebe oziroma potrebe 99 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov mobilnih storitev.

Ponudba mobilnih paketov pregled:

Težava je, da med vsemi ponudniki ni paketa, ki bi v celoti ustrezal mojemu osebnemu cilju, da za potrebe telekomunikacij, vključno s sodobnim pametnim telefonom, ne zapravim več kot 20 evrov. Tudi zato sem izbral paket, ki ga kot predplačniški servis ponuja HOT.si. Slednji ponudi v paketu HOT Maxi za 9,99 evrov na mesec neomejene klice in SMS-je ter 40 GB prenosa podatkov v Sloveniji in 3 GB v EU.
Povezava: HOT Maxi

Izbira pravilnega paketa je ključna, saj pomeni veliko razliko pri tem, koliko boste na koncu meseca odšteli za vaš račun za telefon.

2. Analizirajte, kakšen telefon pravzaprav rabite

Ste lastnik Ferrarija?! Ali se le tako obnašate ob nakupu pametnega telefona?
Ste lastnik Ferrarija?! Ali se le tako obnašate ob nakupu pametnega telefona?

Ta tema je najtežja, a jo bom poskusil poenostaviti. Razlika med telefonom za 1.000 evrov in telefonom za 200 evrov je precej nezapletena. Telefoni za 1.000 evrov praviloma danes podpirajo brezžično polnjenje baterije ter standard vodotesnosti IP68. To sta dve ključni razliki, zaradi katerih so praviloma nekajkrat dražji. Brezžično polnjenje je načeloma povezano z materiali: steklom, keramiko, itd., ki omogočajo prevodnost in s tem polnjenje. Tesnenje telefona na nivoju standard IP68 pa je izjemno drago in v praksi neuporabno. Telefona najverjetneje ne boste pozabili na dnu plavalnega bazena več kot 30 minut. Večina “budget” telefonov za nekaj več kot 200 evrov je namreč precej dobro “zavarovanih” pred vlago v običajnih okoliščinah. Seveda so tu še malenkosti, kot je manjša moč procesorja, ločljivost zaslona, itd. So pa to stvari, ki jih večina uporabnikov (90+ odstotkov) ne bo opazila pri normalni uporabi telefona, saj se le redko kdo najde, ki v celoti izkorišča potencial današnjih premijskih telefonov. Večina prav tako ne bo opazila razlike med fotografijo telefona za 1.000 evrov in telefona, ki stane nekaj več kot 200 evrov. To so kruta dejstva. Namreč prav “budget” telefoni so leta 2020 tako zelo dobri, da so razlike med njimi in tistimi res premijskimi, zares malenkostne in na nek način stvar prestiža. Mogoče so to prav te zgoraj naštete, ki ne motijo zadovoljstva ob uporabi in praktično ne vplivajo na uporabniško izkušnjo. Trdim, da dobite 90 odstotkov vsega za 20 odstotkov vloženega denarja. Še posebej v primeru, ko pogledamo razmerje med ceno in dobljeno vrednostjo. V letu 2020 so prav nekateri “budget” telefoni tako zelo dobri, da vas bo takoj zamikalo zamenjati svoj komaj leto dni star premijski telefon. Saj velike razlike zares ni.

Pregled budget pametnih telefonov, ki jih lahko kupite pri največjem spletnem trgovcu Amazon

Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Moto G8 Power
Moto G8 Power
Nokia 7.2
Nokia 7.2

3. Pametni telefon kupujte brez vezave

Telefon kupujte brez vezave!
Telefon kupujte brez vezave!

Kot je razvidno iz prvih dveh točk, ne potrebujete ne premijskega telefona, ne 70+ GB prenosa podatkov. Tudi zato se zdi vezava, kjer se velikokrat skrivajo pogodbene kazni, popolnoma nesmiselna. Tudi tu smo Slovenci precej poseben narod, medtem ko naši zahodni sosedi Italijani 80 odstotkov vseh telefonov kupijo z gotovino in imajo praviloma v povprečju starejše pametne telefone. Slovenci v več kot 80 odstotkih primerov telefone kupujemo preko prikritega financiranja, preko operaterjev na tako imenovane vezave. S tem načeloma ni nič narobe, a zaradi prav tega je vaš strošek pametnega telefona precej višji. Pogodbene kazni teleoperaterjev ob prekinitvi vezave so takšne, da boste pametni telefon vsekakor preplačali ali plačali več, kot je vreden v prosti prodaji, upoštevajoč celoten evropski trg in povprečno ceno izdelka na trgu. V svetovnem merilu so leta 2016 le še 35 odstotkov telefonov uporabniki kupili z vezavo. In trend padanja se v zadnjih štirih letih ni ustavil. Slovenska “anomalija” vezave z nakupom pametnih telefonov preko operaterjev je ena večjih svetovnih anomalij na trgu telekomunikacij in kaže predvem na zelo posebne slovenske razmere. Kakopak. Slovenci smo tudi tu poseben in edinstven narod.

4. Telefon menjajte vsake dve leti, 24 mesecev, starega obvezno prodajte

Tvoj stari telefon naj najde novega lastnika!
Tvoj stari telefon naj najde novega lastnika!

Eno od pravil razumnega nakupa pametnega telefona je, da je to vaš osebni predmet, ki mora biti z vami vsaj 24 mesecev. V kolikor boste telefon menjali pogosteje, boste že v nekaj prvim mesecih izgubili levji delež vrednosti pametnega telefona. Svetujem tudi, da ne kupite najcenejših telefonov, temveč posegate po srednjem razredu pametnih telefonov. Odločajte se torej za telefone v rangu med 200 in 400 evri.

Vedno in vselej kupujete pametne telefone, ki so bili predstavljeni s strani proizvajalcev največ do pred pol leta. Gre namreč za aktualne izdelke, ki velikokrat nadomeščajo starejše modele po enaki ceni, kar je značilno prav za razred t.i. “budget” telefonov. Računajte, da bo telefon z operacijskim sistemom Androd izgubljal dosti več kot iPhone z iOS. Nakup iPhonona ne glede na ceno se ironično splača.

V prvem letu tovrstni telefoni izgubijo skoraj 50 odstotkov vrednosti, v dveh pa že več kot 75 odstotkov. Medtem pa bo naprimer novi Iphone SE 2020 po dveh letih še vedno vreden več kot 250 evrov oziroma vsaj 50 odstotkov svoje nakupne vrednosti. “Budget” telefon z Androidom pa praviloma le še okoli 100 evrov.

Primer: Idealen najnižji možen strošek pametnega telefona in operaterja

Cilj: mesečni strošek telekomunikacij vključno s pametnim telefonom je 20 evrov
Trajanje: kalkulacija velja ob lastništvu telefona 24 mesecev

Osebno stavim na izdelke Apple in tudi zato bom izbral novi Apple iPhone SE 2 2020. Pametni telefon, ki ga je Apple pričel prodajati 24. aprila 2020 in bo po vsej verjetnosti postal eden najbolj priljubljenih telefonov v zgodovini te blagovne znamke. Bistvo je cena tega telefona, ki je prav v tem primeru glavni adut (poleg aktualnega procesorja A13 in kamere zadnje generacije). V ZDA se prodaja za 399 dolarjev, medtem ko ga boste lahko v Evropi pri nemškem amazon.de kupili za 479 evrov.

Nakup telefona:

  • Apple iPhone SE2 2020 = 479 evrov
  • Preostanek predvidene vrednosti naprave po 24 mesecih = 260 evrov
  • Padec vrednosti = 220 evrov
  • Mesečni strošek znaša  = 9,16 evrov
Za telefon bomo torej plačevali 9,16 evra mesečno. Upoštevajoč, da ga bomo po 24 mesecih prodali za preostanek vrednosti (za nekje 53 odstotkov) za znesek 260 evrov.

Izbrani paket pri teleoperaterju:

Skupaj: 19,15 € / mesečno

Misija nemogoče

Pri sebi morate enostavno ugotoviti, kaj vam pomeni dodatnih 360+ evrov letno v žepu. Je to dodaten teden dopusta, izlet v Pariz za vikend ali hedonistično razvajanje v dvoje v enem od slovenskih zdravilišč? In vse to izključno na račun uporabe zdrave kmečke pameti. A kaj, ko je te velikokrat premalo! Sprva se bo zdelo nemogoče, a verjamem, da vam bo uspelo o svojem telefonu razmisliti tudi popolnoma razumsko.

Dodatne Informacije

Deli ta članek s tistim, za katerega meniš, da za pametni telefon porabi preveč denarja!

Več informacij:
janmacarol.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je novi iPhone 12: vse je jasno