Triki za hitro prenovo doma: z nizkimi stroški do urejenega stanovanja

Foto: Kara Ead/Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Temeljita prenova stanovanja ni le obremenjujoč postopek za člane gospodinjstva, ampak tudi precej obremenjuje družinski proračun. Običajno se za to odločimo vsakih nekaj letih, zato je pomembno, da vse skrbno načrtujemo vnaprej.

Ko pride trenutek, ko naš dom postane nekoliko dotrajan, dolgočasen in nam preprosto ni všeč, začnemo iskati način, kako bi ga lahko prenovili, ne da bi nas to stalov velike vsote denarja.

Znebite se nepotrebnih stvari

Do kopičenja stvari največkrat prihaja zato, ker se težko ločimo od določenih oblek in predmetov, velikokrat pa jih shranimo le zato, ker se nam zdi, da jih bomo nekoč morda potrebovali. Vprašajte se, kako pogosto jih uporabljate. Če gre za zgrešen nakup in ne darilo ob jubileju, potem lahko stvari prodate, podarite naprej ali zavržete.

Znebite se vseh nepotrebnih stvari, ki za vas nimajo čustvene vrednosti. Prav tako poskrbite, da bodo imele vse stvari svoje mesto. Ko boste ustvarili sistem organizacije, se ga držite. S tem se boste izognili pogostemu pospravljanju, vaše stanovanje pa bo vedno videti kot iz škatlice.

Prestavite predmete

Če ste naveličani nekaterih predmetov, ki jih imate v stanovanju, jih preprosto zamenjajte z drugimi. Ti bodo dali interijerju novo vibracijo.

Barvanje sten

Barvanje sten je vsekakor eden najučinkovitejših načinov spreminjanja podobe stanovanja. Barva ni le dekoracija, pač pa domu da poseben slog. Ni potrebno prebarvati celega stanovanja, lahko se lotite le ene stene, ki bo dala svežino prostoru.

Foto: Dan 7th / Unsplash

Slike in dodatki

Namesto da bi kupovali drage umetnine, si jih lahko ustvarite sami. Če je v vas kaj umetniške žilice, lahko sliko narišete sami. Tudi tekstil je priljubljen element, s katerim na izjemno preprost način v prostor vnesete nekaj svežine. Dobra stvar tekstila je, da ga lahko z lahkoto zamenjate, ko se ga naveličate, zato kupite nove dodatke kot so: zavese, blazine, pregrinjala.

V prostoru zamanjajte teksit.
Foto: Devon Janse-Unsplash

Kuhinja

Kuhinja predstavlja veliko finančno breme in prav zato ta prostor običajno najmanj spreminjamo. A z nekaj enostavnimi triki, jo lahko vedno osvežite. Najprej očistite navlako v kuhinji in se znebite vseh nepotrebnih stvari. Kuhinjski prostori naj bodo vedno čisti in naj na kuhinjskem pulti ne bo preveč stvari. Če ste naveličani starih omaric, jih preprosto odstranite in jih nadomestite s policami.

Zastarelo pipo zamenjajte z novo, modernejšo in kuhinja bo že na prvi pogled videti povsem drugačna. Včasih pomaga tudi, če izberete dodatke v drugi barvi, morda zamenjajte držala na kuhinjskih vratih, zamenjate kuhinjske krpe, posodo za kruh ali kaj drugega. Kuhinjo lahko okrasite tudi z različnimi zelišči in rastlinami.

Foto: Becca Tapert/unsplash

Kopalnica

Kopalnico opremite z dodatki. Stropno luč nadomestite z modernejšo, ob kad postavite lep tabure, na tla položite novo preprogo, na steno obesite umetniško delo ali pa kopalnico okrasite z rastlinami in svečami. Kupite stekleničke za milo in šampone v isti barvah. Možnosti je veliko, izberite tisto, ki bo v vaš prostor prinesla zanimiv poudarek ali kontrast.

Kopalnico opremite z različnimi z dodatki
Foto: Monstera/Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!