fbpx

Načrtovanje obrokov: vse kar morate vedeti o pripravi obrokov vnaprej

Foto: Ella Olsson / Unsplash

Nimate navade načrtovati obrokov vnaprej? To je morda recept za katastrofo, ko gre za vaše prehranske cilje. Spoznajte prednosti vnaprej pripranih obrokov in nasvete, s katerimi si boste olajšali dnevne obveznosti.

Ste kdaj fantazirali, kako lažje bi bilo življenje, če vam ne bi bilo treba vedno znova iskati recepte, kupovati živila in kuhati ter pospravljati neurejeno kuhinjo?

Rešitev, ki jo iščete, je preprosta: vnaprej pripravljeni obroki. Odločite se za načrtovanje in pripravo nekaterih ali celo vseh dnevnih obrokov vnaprej. To bi lahko pomenilo, da si kosilo pripravite prejšnji večer, kuhate v delih ali prepripravite vso hrano in jo za nekaj dni razdelite v posode za shranjevanje, date v hladilnik in naslednji dan samo vzamete in greste.

Foto: Ella Olsson / Unsplash

Umetnost priprave obrokov vnaprej je, da se lahko prilagodi vašemu kuharskemu znanju, življenjskemu slogu in osebnim prehranskim potrebam in zagotovo ni treba, da je videti kot umetelno obložena “Instagram mojstrovina”, če vaše spretnosti niso tako visoke.

1. Stran od skušnjav

Verjetno vas je kdaj obide lakota in nimate pri roki ničesar, zato sežete po nezdravi hrani. Priprava obrokov vam zagotavlja, da imate vedno možnosti, ki ustrezajo vašim prehranskim potrebam, saj ste že vnaprej načrtovali in pripravili svojo hrano.

Foto: Jason Jarrach / Unsplash

2. Popoln nadzor

Ko si sami kuhate obroke ali vnaprej načrtujete, kaj boste jedli, dobite popoln nadzor nad kalorijami in makro ravnotežjem ter omejite uporabo neželenih sestavin, kot so dodani sladkor, sol in maščobe. Skratka, priprava obrokov je dobra za hujšanje in tudi za varčevanje.

3. Upravljanje z lakoto

Ena od prednosti vnaprej pripravljenih obrokov je, da vam pomaga obvladati lakoto, saj lahko jeste takoj, ko začutite lakoto, namesto da razmišljate, kaj bi sploh jedli in nato poiščete vir hrane. Obvladovanje lakote pogosto pomeni, da se ne boste prenajedli, ko se boste usedli za mizo, ker ne boste tako blazno lačni oziroma sestradani.

Foto: Conscious Design / Unsplash

4. Čas

Z vnaprej pripravljenimi obroki lahko prihranite kar nekaj časa. Ne glede na to, ali sestavine predhodno nasekljate ali skuhate vse obroke za nekaj dni vnaprej, si boste hvaležni, ko se boste po dolgem dnevu vrnili domov. Tako vam bo morda ostalo več časa za vadbo , igranje z otroki ali karkoli druga, ker si to zaslužite.

5. Varčevanje z denarjem

Vnaprej pripravljeni obroki so še en del enačbe, v kateri imate nadzor ne le nad vsebino obrokov, pač pa tudi nad stroški. Zagotovo boste prihranili, ker ne boste imeli kosila in večerje v restavracijah. Po želji boste izbrali recepte, ki vključujejo sestavine, ki so vam na voljo.

6. Nič več ostankov

Ko boste vzpostavili rutino priprave obrokov, boste natančno vedeli, koliko posamezne sestavine potrebujete. S tem boste zmanjšali tudi količino odpadnih živil. Nikoli več vam ne bo treba opazovati, kako vam sadje in zelenjava zgnijejo, saj ju boste imeli ravno dovolj.

Foto: Ello / Unsplash

7. Nič več stresa

Ste že kdaj opazili, da pridejo dnevi, ko o hrani razmišljate ves dan. Poleg tega vas prenizek vnos hrane izčrpa veliko hitreje in bolj verjetno je, da boste odpovedali določene plane, ker boste utrujeni ali preveč lačni. Ena najpomembnejših prednosti priprave obrokov vnaprej je, da lahko pomaga zmanjšati stres, ki ga prinaša nezdrav način prehranjevanja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!