fbpx

Urbane znamke za vroče poletje

Predstavljamo vam 10 urbanih slovenskih modnih znamk, ki vam bodo nedvomno popestrile letošnje poletje.

Katere slovenske urbane modne znamke moraš spoznati?

GIAKIARA

GiaKiara
GiaKiara

Giakiara je znamka slovenskih kopalk za vse vrste postav in vse vrste žensk, ki si želijo nekaj drugačnega s pridihom seksi. Za zdaj so na voljo nepodložene kopalke (dizajnerka prisega na to, da mora biti ženska čim bolj naravna in da ji mora biti udobno). Navdihuje jo vse, kar je povezano z morjem, oceani, potovanji ipd., pa tudi »avstralska moda«, po kateri se rada zgleduje, saj je vedno korak pred evropsko. Njen prepoznavni material je žametna lajkra, ki se odlično suši. Giakiara je trenutno res še vedno precej majhna znamka tako v Sloveniji kot v tujini. Mateia Kogoj, ki ustvarja te čudovite kopalke, je sicer imela nekaj naročil tudi za tujino.
frachella.com

Urša Zrnec – UZ jewellery

Urša Zrnec – UZ jewellery
Urša Zrnec – UZ jewellery

Urša Zrnec – UZ jewellery je namenjen vsem puncam in ženskam, ki obožujejo to, da so drugačne, pa včasih ne vedo, kako naj to pokažejo. Nakit je narejen iz različnih materialov – gume, nerjavečega jekla, dodatkov Swarovski in usnja. To so materiali, ki jih Urša pri svojem delu največkrat uporablja. Vsi materiali so kakovostni in lahko nosljivi, zato nakit lahko nosijo vse punce ne glede na stil oblačenja ali leta. Vsak kos ima namreč svojo zgodbo in svojo dušo, vse pa zaznamuje izjemna modnost in celo ekscentričnost.
FB: UZ – Urša Zrnec
IG: @ursazrnec

Slovenska – local made

Slovenska – local made
Slovenska – local made

Trgovino, kjer lahko izbirate med izdelki mladih oblikovalcev, umetnikov, ustvarjalcev, ki prihajajo iz Slovenije, sta v letu 2017 odprli Lucie Görlichová in Tina Krajnc. Lucie pod blagovno znamko LUCI ustvarja kakovostna in brezčasna oblačila, narejena iz skrbno izbranih okolju prijaznih materialov. Kakovost izdelave, trajnostni materiali in brezčasen, minimalističen dizajn oblačil omogočajo, da jih boste nosili tudi več sezon. Tina pa je ustanoviteljica blagovne znamke MOI. Leseni modni dodatki MOI so edinstveni, ročno izdelani, skrbno in domiselno narejeni. So popolno darilo, zahvala strankam, zaposlenim, prijateljem in znancem. Z vsakim nakupom v trgovini Slovenska – local made podpirate in pomagate lokalnim ustvarjalcem, da lahko rastejo in se razvijajo.
slovenska.si

Pirate Piška

Pirate Piška
Pirate Piška

Pirate Piška je neodvisna »one-girl« znamka edinstvenih izdelkov, pod katero oblikovalka Tjaša Križnar s svojimi ilustracijami v sitotiskarski tehniki tiska majice, puloverje in nogavice ter šiva različne nahrbtnike, predvsem pa združuje ljubezen do ročno narejenih in trajnostnih izdelkov. Pri oblikovanju nahrbtnikov uporablja materiale lokalnega izvora in sitotiska samo na majice s Fair Wear Certifikatom. Skrb za okolje se nadaljuje pri pripravi naročil za pošiljanje, saj so vsi izdelki zapakirani v kartonsko embalažo, ki ne vsebuje plastike. Glavni namen je delati trajnostno, s spoštovanjem do narave ter z zavedanjem, od kod prihajajo surovine za nadaljnjo ustvarjanje.
piratepiska.com

LIL.U

LIL.U
LIL.U

LIL.U je barvit, nosljiv in trendovski nakit. Vsak kos nakita je natančno ročno izdelan iz vrvi, ki jo ustvarjalka nakita Urška Golob ovija s sukancem in ga oblikuje v različne strukture. Pod njenimi rokami nastajajo od elegantnega nakita do drznih rock šik kosov, predvsem poleti pa jo zajame bolj boemski in »tribal« duh. Tako pri izdelavi nakita uporablja različne materiale, osnova pa sta vrv in sukanec. Iz sukancev nastajajo tudi zelo moderni cofki. Nakitu rada doda industrijski pridih z raznimi kovinskimi deli, kot so podložke in matice. Zaradi materialov, ki jih uporablja, je nakit (uhani, zapestnice, ogrlice …) lahek in prijeten za nošenje, čeprav je videti masiven. Zaradi širokega spektra slogov, oblik in barvnih kombinacij lahko z nakitom LIL.U osrečite ženske vseh generacij.
FB: LIL.U edgy and chic
etsy.com

FONGY FONGALISHES

Fongy Fongalishes
Fongy Fongalishes

Blaž Pogačar je eden izmed mladih talentov, ki ga v življenju zanima veliko stvari. Sam pravi: »Vse od šivanke, pa do rakete.« Fongy Fongalishes je znamka, pod katero najdemo izdelke, ki so sestavljeni iz recikliranega materiala. Deluje po principu starega za novo, kar prebudi vrednost starega izdelka v novi preobleki. Ta daje izdelku posebnost in edinstvenost. Z njegovim dizajnom izstopate, saj je elegantno klasičen, hkrati pa obarvan z različnimi barvnimi odtenki. Odličen primer je denarnica CC01 v obliki kasete, ki je bila odvržena ali pozabljena. Ta temelji na ponovnem oživljanju starih zavrženih predmetov s poudarkom na novi sekundarni uporabi ter predstavlja novo modo oblikovanja denarnic, ki spremeni njeno obliko in uporabnost.
FB: Fongy Fongalishes

KISS THE FUTURE

KISS THE FUTURE
KISS THE FUTURE

KISS THE FUTURE je urbana modna znamka oblačil in umetniško ime Tanje Pađan, ki je leta 2011 diplomirala na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil. Od takrat je tudi aktivna članica Anselme – coworking delavnice, kjer si atelje deli še z drugimi ustvarjalci. Pri njenem delu jo navdušujejo raznovrstni vplivi. Navdih črpa iz znanstvene fantastike, urbane kulture, eksperimentalnega videa, dolgih romanov, vesolja, rokokoja … Kolekcije oblačil so skoraj vedno predstavljene v sodelovanju z drugimi umetniki. Njena dela lahko najdemo v objavah mednarodnih revij, kot so REVS magazine, Kneon Magazine, C-Heads magazine, Dreck magazine …
FB: Kiss the Future

LENA

Lena
Lena

Lena je slovenska znamka ročno izdelanih modnih oblačil in dodatkov izpod rok Tjaše Pezdirc in Eve Slana, ki izdelke zdizajnirata od prve do zadnje niti. Vsi kosi so izdelani ročno in so slovenskega porekla. Nova kolekcija je bila navdihnjena z motivi iz 90. let prejšnjega stoletja in vsebuje oblačila, ki so primerna tako za vsakodnevne sprehode po mestu, obisk plaže kot za večerne zabave. Edinstvene lastnosti znamke se kažejo v kombinaciji odštekanosti, barv in trendovskih potiskov, ki pa jih združuje Lena, dekle iz logotipa, ki znamko pooseblja. Lena tako predstavlja ščepec norosti, žličko zabave in kanček odbitosti in popestri garderobo tako mladim kot tudi mladim po srcu.
wearelena.com

Brina Vidic

Brina Vidic
Brina Vidic

Oblikovalka Brina Vidic je na področje mode vstopila pred kratkim, saj je pred tem na ljubljanski akademiji študirala umetniško oblikovanje stekla in keramike. Z artistično- oblikovalskim zaledjem v svoja oblačila vnaša prefinjene in minimalistične elemente, ki se kažejo v izčiščenih in brezčasnih uporabnih ali eksperimentalnih kreacijah. Kolekcija Dedicated to daydreaming se ukvarja s stanji človeške zavesti in z njimi povezano simboliko, ki jo kot oblikovalka razčlenjuje vizualno in lingvistično. Oblačila torej nosijo zgodbo in so namenjena ženskam, ki si želijo udobja, elegance in svobode pri dnevnem sanjarjenju. Kolekcija je bila ustvarjena na podlagi spalnih oblačil, prenesenih v dnevna, oblikovalka pa je na ta način zabrisala mejo med tem, kar nosimo doma, in kaj zunaj, na ulici. Njeno kolekcijo si v živo lahko ogledate na modnem dnevu 25. avgusta v okviru festivala Urbano Dejanje.
IG: @brencha_brina

BOOPACKS

BOOPACKS
BOOPACKS

Pod mlado slovensko blagovno znamko BOO oziroma daljše BOOPACKS najdemo modne nahrbtnike, torbice, hkrati pa svojo pozornost usmerjajo tudi v svojo linijo oblačil. Zaznamuje jih minimalizem in dovršen dizajn. So mednarodno usmerjeni in se lahko pohvalijo s sodelovanji s priznanimi tujimi znamkami, kot sta Topshop in Asos. V Ljubljani jih lahko najdete v trgovini Gud Shop, Galerija Emporium in TAF-u na Čopovi ulici. Nova kolekcija in kampanja A Summer Story je nastala po navdihu brezčasnih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Trend, ki nikoli popolnoma ne izgine in se vedno znova vrača: žive barve, posebna rebrasta tekstura materialov in retro pridih.
boopacks.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.