fbpx

Valentinovo 14. februar: zakaj praznujemo dan ljubezni

Zgodovinsko ozadje praznika svetega Valentina

Foto: envato

Kdaj je valentinovo? Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen, največkrat s pošiljanjem voščilnic in rož, izmenjavo daril. Toda kdo je ta skrivnostni Valentin in od kod prihaja ta tradicija ?

Legenda o svetem Valentinu

Zgodovina valentinovega in zgodba o njegovem zavetniku je zavita v skrivnost. Vemo, da je februar mesec romantike in da valentinovo, kot ga poznamo danes, vsebuje ostanke krščanske in starorimske tradicije. Toda, kdo je bil sveti Valentin in kako je postal povezan s tem starodavnim obredom?

Katoliška cerkev priznava vsaj tri različne svetnike z imenom Valentin ali Valentinus, ki so bili vsi mučeni. Ena legenda trdi, da je bil Valentin duhovnik, ki je v tretjem stoletju služil v Rimu. Ko se je cesar Klavdij II.

odločil, da so samski moški boljši vojaki kot tisti z ženami in družinami, je prepovedal poroko za mlade moške. Ko je Valentin spoznal krivico odloka, je kljuboval cesarju in še naprej na skrivaj sklepal poroke za mlade zaljubljence. Ko so odkrili Valentinovo dejanje, je cesar ukazal, da ga ubijejo.

Druge zgodbe kažejo, da je bil Valentin morda ubit, ker je poskušal kristjanom pomagati pobegniti iz strogih rimskih zapor. Ena od legend, pa pravi, da je zaprti Valentin pošiljal iz zapora pisma mlademu dekletu. Pred smrtjo naj bi ji napisal pismo s podpisom – Od tvojega Valentina.

Čeprav je resnica za legendami o Valentinu nejasna, vse zgodbe poudarjajo njegovo privlačnost, kot sočutno, junaško in – kar je najpomembnejše – romantično osebnost. V srednjem veku je morda zaradi tega slovesa Valentin postal eden najbolj priljubljenih svetnikov v Angliji in Franciji.

  • Kdaj je valentinovo?
  • Zakaj praznijemo valentonovo?
  • Datum ko praznujemo valentinovo?

Poganski festival – Valentinovo

Krščanska cerkev, trdi, da se valentinovo praznuje na stari Rimski poganski praznik Lupercalia, ki poveličuje zdravje in plodnost. Za začetek festivala so se člani reda rimskih duhovnikov Luperci zbrali v sveti jami, kjer naj bi za Romula in Rema – kralja Rima- žrtvovali kozo in psa. Njihove kože, ki so jih razstavili po mestu, so tako postale simbol za plodnost. Mlada dekleta so z dotikanjem kož verjele, da bodo v prihodnjem letu zanosile, preko njih pa so si našle tudi može.


Najstarejše znano valentinovo besedilo, je bila pesem. Leta 1415 jo je svoji ženi napisal vojvoda Charles Orleanski.
Foto: Letícia Higa from Pexels

Poganski festival je bil v 5. stoletju nato prepovedan. Papež Gelazij ga je razglasil kot dan sv. Valentina. Šele veliko pozneje se je 14. februar povezoval z ljubeznijo. V srednjem veku so namreč verjeli, da se v začetku tega meseca začne sezona parjenja ptic, zato so ta dan zabeležili kot romantično praznovanje.

Valentinova voščila so bila priljubljena že v srednjem veku, saj so se izrekala bolj ustno. Napisana so se pojavila šele nekje po letu 1400. Najstarejše znano valentinovo besedilo, je bila pesem. Leta 1415 jo je svoji ženi napisal vojvoda Charles Orleanski.

Kdo je Kupid

Kupid je na voščilnicah pogosto upodobljen, kot goli kerub, ki izstreljuje puščice ljubezni v nič hudega sluteče zaljubljence. Toda rimski bog Kupid ima svoje korenine že v grški mitologiji, kot Eros, grški bog ljubezni. Po besedah grških arhaičnih pesnikov je bil Eros čeden nesmrtnik, ki se je igral s čustvi bogov in ljudi. Z zlatimi puščicami je spodbujal ljubezen. Šele v helenističnem obdobju so ga začeli predstavljati kot nagajivega, debelega otroka, kakršnega poznamo še danes.

Po besedah grških arhaičnih pesnikov je bil Eros čeden nesmrtnik, ki se je igral s čustvi bogov in ljudi.
Foto: Gabriella Clare Marino/Unsplash

Valentinovo v Sloveniji

Kot svetnika so ga pri nas po starem kmečkem koledarju slavili kot zavetnika zdravja otrok. Kmetje pa so mu radi priporočali svojo živino, ki naj bi jo varoval pred živinsko kugo. Valentinovo, 14. februar, pri nas ni bil poseben praznik, pač pa prevzet iz drugih dežel.

Zadnja leta se tudi pri nas vse bolj uveljavlja kot praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Valentina kot svetnika in zavetnika poznajo sicer skoraj povsod po Evropi, vendar v drugačnih vlogah.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!