fbpx

Azerbajdžan: biser v Zakavkazju, ki ga popotniki prepogosto spregledajo

Foto: Unsplash/Lloyd Alozie

Država kontrastov, kjer se tradicija prepleta s sodobnim in kjer urbano sreča ruralno. Azerbajdžan sodi med najbolj fascinantne države na zemeljski obli in za to obstaja več odličnih razlogov. Nekdanja sovjetska republika je v zadnjem času doživela nenaden razcvet, ki se zrcali v visokotehnološki prestolnici Bakuju, po drugi strani pa je zaradi svoje prvinskosti in neodkritosti še vedno tesno povezana z neobljudeno naravo.

Azerbajdžan si je prislužil ime »dežela ognja«, predvsem zaradi nenavadnih naravnih fenomenov. Od blatnih vulkanov, ki jih je mogoče občudovati v bližini Gobustna, do ognjene gore, hriba z večnim ognjem Yanardag. Svoje temu pridajo še neverjetni vrhovi gorovja Kavkaz in številni narodni parki, ki ponujajo odlične možnosti za pohodništvo. Nadvse zanimivo je tudi pohajkovanje po prestolnici Bakuju, ki ob pomoči naftnega denarja po sodobnosti presega številne evropske. Ta je pravo nasprotje ruralnemu podeželju, ki predstavlja večji del države. Splača pa se odkriti obe plati Azerbajdžana.

Kdaj v Azerbajdžan?

Najboljša sezona za obisk Azerbajdžana je med aprilom in junijem ter septembrom in oktobrom. S tem se boste izognili poletni vročini in mrzlim zimam. Prav posebno doživetje je vstop v perzijsko novo leto (Novruz Bayrami), ki se ga lahko udeležite vsak marec.

Foto: Unsplash/Murad Rza

Kaj naj si ogledam v Azerbajdžanu?

Za začetek si vzemite nekaj dni za odkrivanje Bakuja, predvsem starega mestnega jedra, ki je že samo po sebi precej drugačno od sodobnih stolpnic, ki se dvigajo v nebo. Sprehodite se po bulevarju ob obali Kaspijskega morja in odkrivajte bakujske uličice v pariškem slogu, skupaj s številnimi parki in trgi.

V kontrastu z metropolitanskim središčem pa so sovjetski bloki, ki zamejujejo mesto in pričajo o zgodovini dežele pod nadvlado Sovjetske zveze. Da bi bolje spoznali neverjetno naravo Azerbajdžana, ni potrebno hoditi daleč iz mesta. Zapeljete se lahko le do polotoka Absheron, kjer boste v narodnem parku Gobustan lahko občudovali blatne vulkane, ko pa se zvečeri obiščite še Yanar Dag. Tam ob pomoči naravnega plina vsak večer zagori ogenj, kar je fascinanten naravni pojav.

Foto: Unsplash/Rafa Mekhraliev

Vsepovsod po deželi je mogoče odkrivati sledi nekdanje svilne ceste, ki se je vila skozi Azerbajdžan. Od rudnikov bakra do obcestnih počivališč imenovanih karavanseraji. V Shekiju lahko občudujete poletno palačo pod Unescovo zaščito, z miniaturnimi slikarijami in prečudovito zastekljenimi okni. Palača Sheki Khan’s je bila zgrajena davnega leta 1797 in je bila svoje čase rezidenca kanov, nedaleč stran pa se nahaja tudi zimska palača. Ljubitelji lokalnih obrti boste navdušeni nad izdelovalci preprog v Gubi, pohodnikom pa se bo odprla vrsta pohodniških poti z fantastičnimi razgledi. Zaradi prijetnejših temperatur na tem delu države je pohodništvo ena izmed glavnih atrakcij Gube.

Veliko popotnikov obišče kanjon Tenghi, ustavite pa se lahko tudi v Krasnaji Svobodi ,edinem židovskem mestu izven Izraela, ki ga naseljujejo »gorski Židje«. Odločite se lahko za samostojne pohodniške avanture ali pa izberete eno izmed za to usposobljenih agencij. Po odkrivanju razburljive narave in mest si vzemite nekaj časa tudi za poležavanje na plažah v okolici Absherona. Ta del je priljubljen med prebivalci Bakuja, ki so si tu postavili vikend pribežališča, kamor pobegnejo pred poletno vročino v mestu. Najbolj priljubljeni plaži ob Kaspijskem morju sta Mardakan in Buzovna.

Foto: Unsplash/Iltun Huseynli

Kako raziskovati Azerbajdžan?

Če potujete na »budgetu« se velja zanesti na javni transport. Avtobusi in minibusi povezujejo vsa večja mesta po danem razporedu, manjši avtobusi poimenovani marshrutky pa potujejo, ko se zbere zadostno število potnikov. Vozovnice za vlak lahko kupite največ deset dni pred odhodom, izbirate pa lahko tudi med spalnimi kupeji. Kar največji dostop do naravnih biserov in odmaknjenih vasic vam zagotavlja avtomobil, ki si ga brez težav lahko izposodite v Bakuju. Deželo lahko odkrivate tudi s kolesom, najbolj priljubljena je routa Tbilisi-Baku.

Koliko stane letalska karta za Azerbajdžan?

V čudovito deželo v Zakavkazju vas kar iz Brnika popelje Lufthansa. Za letalsko vozovnico boste odšteli vse od 165 evrov, spomladi pa se cene gibljejo okrog 200 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Orkhan Farmanli

Covid-19 omejitve v Azerbajdžanu

Potniki morajo ob prihodu predložiti potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Prav tako morajo vsi predložiti potrdilo o negativnem rezultatu PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur pred prihodom v državo. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Azerbajdžanu

Art Club

Kratek sprehod stran od Palače Shirvanshahs se nahaja Art Club hotel, ki nudi sobe primerne tudi za alergike in velik skupni prostor za druženje. Vse lično opremljene sobe se lahko pohvalijo s klimatsko napravo, tudi kopalnimi plašči in copati. Vsako jutro pa vas v nastanitvi razvajajo s samopostrežnim ali kontinentalnim zajtrkom.

Centric Baku Boutique Hotel

Le lučaj stran od Trga vodnjakov se nahaja butični hotel, ki nudi sodobno opremljene sobe z lepim pogledom na mesto. Nekatere so opremljene tudi z balkonom, vse pa se lahko pohvalijo s televizorjem in pripomočki za bolj udobno bivanje, kot je kopalni plašč. Jutro v hotelu začnete s kontinentalnim zajtrkom.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!