fbpx

Vam maske za obraz ne pomagajo? Potem verjetno delate teh 6 napak!

Foto: Shiny Diamond / Pexels

Maske za obraz so odličen način, kako kožo ohraniti mehko, gladko in zdravo. Toda, ali se vam zdi, da vaši koži sploh ne pomagajo ali pa je po uporabi še bolj suha in polna mozoljev? Če je tako, to morda pomeni, da delate eno od 6 najpogostejših napak.

1. Kože si ne očistite

Pred uporabo maske za obraz morate poskrbeti, da je vaša koža čista. Bodite pozorni, da iz nje odstranite vse ostanke make-upa. To naredite s posebno tekočino ali vlažilnimi robčki, ki so ustvarjeni za točno ta namen. Sama voda namreč ne bo odstranila vseh ličil. Na koži pred nanosom maske prav tako ne sme biti sončne kreme ali olja za obraz – to namreč ustvari oviro med vašim obrazom in masko, zato bo le-ta manj učinkovita.

Kožo si pred nanosom maske dobro očistite Foto: Sora Shimazaki / Pexels

2. Masko pustite na obrazu dlje, kot bi morali

Če masko kupite v trgovini, bo na njej vedno pisalo, koliko časa jo morate pustiti na obrazu, če pa jo izdelate sami, boste ta podatek gotovo našli v receptu. Potrudite se, da ga upoštevate in je ne pozabite odstraniti oziroma z njo na koži po pomoti zaspati. Običajno se čas giblje med 10 in 30 minutami, vendar obstajajo tudi maske, ki jih na obrazu ne smeš pustiti dlje od 5 minut.
Po navadi si večje škode ne boste naredili, tudi če maska ostane na vašem obrazu predolgo, se pa lahko zgodi, da bodo določene vlažilne maske na tak način delovale kontraproduktivno in iz vaši koži odvzele vlago, kar, sploh če se borite s suho kožo, ni najbolj prijetno. Znak, da ste čakali predolgo, je tudi občutljiva, razdražena in rdečkasta koža.

3. Po uporabi kože ne navlažite

Vaša skrb za kožo se ne sme zaključiti, ko si masko odstranite iz obraza. Tudi, če ste uporabili vlažilno masko, morate to vlažnost ohraniti tako, da si na obraz nanesesete vlažilno kremo s sestavinami, kot so olja ali voski.
Hidracija je še bolj pomembna po tem, ko uporabite piling. Z njo boste preprečili izsušenost in razdraženost kože.

Po uporabi maske kožo navlaži s kremo ali oljem Foto: Ron Lach / Pexels

4. Uporabljate maske, ki ne ustrezajo vašemu tipu kože

Pred nakupom ali izdelavo maske se pozanimajte, kakšen je namen te maske in za kateri tip kože se priporoča. Če je vaša koža suha, priporočamo vlažilne maske, če je mastna pa maske, katerih namen je očistiti pore. Pri soočanju z aknami in nepravilnostmi, mnogi priporočajo, da se odločite za piling kože.
Če opažate, da je vaša koža med občutljivejšimi, se izogibajte agresivnih mask, saj le-te lahko vodijo v razdraženo kožo in luščenje.

5. Na sestavine maske ste alergični

Če ste nagnjeni k alergijam, priporočamo, da si maske iz naravnih sestavin naredite sami, ali pa da ste na kemične sestavine kupljene maske zelo pozorni.
Predlagamo, da si pred uporabo malo maske nanesete na zgornji del dlani ali zapestje in počakate približno en dan. Tako boste videli, ali je vaše telo masko sprejelo in se izognili alergičnim reakcijam in kontaktnemu dermatitisu.

Če ste nagnjeni k alergijam, izbirajte naravne sestavine Foto: Rodnae Productions / Pexels

6. Maske ne zamenjate glede na letni čas

Vreme ima na našo kožo zelo velik vpliv – če je izpostavljena suši in sopari, bo namreč reagirala drugače, kot če je v stiku z mrazom. Strokovnjaki poleti zato priporočajo predvsem vlažilne maske, pozimi pa maske, ki vsebujejo oglje ali glikolno kislino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!