fbpx

6 pravil, da bo vaš prelepi kaktus tudi zacvetel

Foto: Balm / Pixabay

Kaktusi so priljubljena izbira marsikoga, ki želi polepšati svoj dom zaradi svojega nenavadnega izgleda in tudi zato, ker ne potrebujejo veliko nege. Še bolj čudoviti pa postanejo v času cvetenja- da, prav vsi kaktusi lahko cvetijo. Če se sprašujete, zakaj vašemu to še ni uspelo, sledi 6 najpogostejših razlogov.

1. Ni še dovolj zrel

Če vaš kaktus še ni začel cveteti, se nikar ne bojte. To v večini primerov namreč ne pomeni, da delate karkoli narobe – cvetovi se namreč pojavijo šele na zrelih kaktusih. Čas, ki ga ta rastlina potrebuje, da dozori, se razlikuje od vrste do vrste in je načeloma veliko daljši, kot pri ostalem cvetju. Le redke vrste namreč cvetijo že v prvih letih življenja. Vrsta z imenom veliki arizonski stebričar bo cvetove razvila šele po petdesetih letih. Zato preverite, kateri kaktus imate. Najhitreje, naj bi cvetele vrste Rebuita, Mamillaria, Lobivia, Echinocactus, Notocactus in Rhipsalidopsis.

Vrsta Notocactus je znana po prelepih cvetovih Foto: Loredanakardia / Pixabay

2.Preveč ali premalo ga zalivate

Kaktusi načeloma ne potrebujejo obilnega zalivanja, zato z njim nikar ne pretiravajte. V povprečju je povsem dovolj, če to rastlino zalijete enkrat na teden in to tako, da zemljo le namočite, torej da ni odvečne vode. Najbolj pomembno je kaktus začeti zalivati s prihodom toplejšega vremena.

3. Potrebuje več sonca

Kaktuse postavite tja, kjer bodo prejeli dovolj svetlobe Foto: Rovelyn Camato / Pexels

Večina kaktusov za cvetenje potrebuje ustrezno količino sončne svetlobe. Zato je najbolje, da tako sobne rastline kot kaktuse, ki jih imate na prostem, postavite na mesto, kjer bodo prejemali jutranje sončne žarke. Le-ti jim bodo pomagali, da pridobijo vse, kar potrebujejo za cvetenje. Sobne rastline je najbolje v poletnih mesecih prestaviti na balkon. Ne velja pa to za vse kaktuse. Vrsti Havortia in Gasteria lahko namreč cvetita tudi v senci.

4. Zemlje ne gnojite

Da bo kaktus lahko cvetel, mora iz zemlje, v kateri raste, dobivati dovolj hranilnih snovi. Če je bila vaša rastlina posajena v dober substrat (mešanico vulkanskega peska, humusa ali komposta in vrtne ilovice), gnojenje načeloma ni potrebno. Lotite se ga, če opažate, da vaš kaktus nikakor noče cveteti. Gnojite, ko so tla še vlažna. To storite vsak mesec, uporabite pa gnojilo, bogato s fosforjem.

5. Niste zagotovili primerne temperature

Po mnenju mnogih vrtnarjev je prav temperatura najpomembnejša za cvetenje. Večina vrst raste predvsem v poletnih mesecih in takrat zahteva precej visoko temperaturo. Sadike in mladi kaktusi potrebujejo višjo temperaturo kot starejše rastline in morajo tudi med zimo bivati v toplejšem prostoru. Prav tako imajo radi svež zrak, zato ne smete pozabiti na zračenje prostora. Pozimi idealna temperatura za starejše kaktuse znaša okoli 10°C, saj takrat “počivajo”.

Ali ste kaktusu zagotovili primerno temperaturo? Foto: Quang Nguyen Vinh / Pexels

6. Kaktusa niste presadili

Kaktus je najbolje presaditi vsakih nekaj let v obdobju njihovega mirovanja. To pomeni pozno pozimi ali v začetku pomladi. Nujno je, da to storite, ko prerastejo lonček v katerem se nahajajo. Pri presajanju izberite posodo, katere premer je z 2-3 cm večji od trenutne. Bodite pozorni tudi na drenažne luknjice na dnu lončka – le-te morajo namreč omogočati odtekanje vode.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!