fbpx

Vanilla položaj: kakšen je in zakaj je tako popularen

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Seks in spolnost sta se z leti močno spremenila. Človeška narava pa je ostala enaka, zato lahko sklepamo, da se ljudje v postelji zabavajo enako kot prej, le da danes internet omogoča, da se seznanijo z različnimi spolnimi trendi, ki jih morda nikoli ne bi spoznali.

Industrija užitkov se nenehno razvija, zato lahko danes uživamo v seksualni tehnologiji, digitalnem seksu, eko igračah, odprtih odnosih ali etični monogamiji in številnih drugih različicah spolnih užitkov.

Ste že slišali za izraz vanilla seks?

Vanilla seks je po definiciji običajen, konvencionalni seks, ki izključuje elemente suženjstva, discipline, dominacije, poslušnosti, sadomazohizma in fetišizma.

Nekateri strokovnjaki menijo, da so izraz vanilla seks skovali homoseksualci, da bi razbili predsodke o sebi. Do leta 1973 je namreč v ZDA homoseksualnost veljala za duševno bolezen, zato so ljudje homoseksualne usmerjenosti želeli pokazati, da je njihov spol normalen in običajen.

Seks v temi. Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

V 20. stoletju se je način, kako kategoriziramo spolne dejavnosti, močno razvil. To se je zgodilo predvsem zaradi znanstvenih inovacij, kot je izum kontracepcijskih tablet, pa tudi zaradi družbenih gibanj, kot so gibanje za državljanske pravice ter pravice homoseksualcev in žensk.

Vanilla seks pomeni misijonsko pozo, v temi, z eno osebo.

Raziskave so pokazale, da čedalje več ljudi oralni seks uvršča med vanilla seks, medtem ko je tema analnega seksa še vedno tabu.

Zaradi varnosti, ki jo zagotavlja vanilla seks, pa tudi odsotnost možnih (neprijetnih) presenečenj, je še vedno med najbolj priljubljenimi načini ljubljenja.

A najpomebnejše pri vsem tem je, da mora vsak najti tisto, kar mu ustreza, in v tem na polno uživati.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.