fbpx

“Vanishing Act” – oziroma kako se izbrisati in odstraniti iz interneta

Vodnik za odstranitev vaših osebnih podatkov iz spleta in povrnitev vaše zasebnosti

Foto: envato

Internet nam je na veliko načinov olajšal življenje, vendar je ustvaril tudi digitalni odtis, ki ga je težko izbrisati. Osebni podatki se lahko razširijo po spletu, od profilov v družabnih omrežjih do računov za spletno nakupovanje, zaradi česar ste ranljivi do kršitev zasebnosti in kraje identitete. Lahko pa se izbrišete iz interneta in si povrnete zasebnost. V tem članku bomo raziskali korake, ki jih lahko izvedete, da odstranite svoje podatke iz interneta, in storitve, ki vam lahko pomagajo to doseči.

Internet je postal sestavni del našega življenja, povezuje nas s prijatelji in družino, nam zagotavlja informacije in zabavo ter nam omogoča spletno nakupovanje in poslovanje. Ker pa na spletu delimo vedno več osebnih podatkov, je lahko težko slediti, kje so ti podatki in kdo ima dostop do njih.

Če vas skrbi vaša spletna zasebnost in se želite izbrisati iz interneta, lahko storite več korakov, da odstranite svoje osebne podatke iz spleta in povrnete svojo zasebnost.

Prvi korak je, da odstranite vse spletne račune, ki jih ne uporabljate več ali jih ne potrebujete več. To vključuje račune družbenih medijev, e-poštne račune, račune za spletno nakupovanje in vse druge račune, ki lahko vsebujejo osebne podatke. Prenesite vse podatke, ki jih želite obdržati, preden izbrišete račun.

Nato izbrišite vso vsebino, ki ste jo objavili na spletu, kot so fotografije, videoposnetki in objave v spletnem dnevniku. To bo pomagalo zmanjšati količino osebnih podatkov, ki so vidni drugim na spletu.

“Se je mogoče popolnoma izbisati iz spleta?!”

Z nastavitvami zasebnosti lahko tudi omejite količino osebnih podatkov, ki so vidni drugim na družbenih medijih in drugih spletnih mestih. Na Facebooku lahko na primer prilagodite svoje nastavitve zasebnosti, da nadzirate, kdo lahko vidi vaše objave, fotografije in druge informacije.

Razmislite o uporabi orodij za zasebnost, kot so VPN, da prikrijete svojo spletno dejavnost. VPN šifrira vašo internetno povezavo, zaradi česar drugi težje sledijo vaši spletni dejavnosti.


Lahko se tudi obrnete na spletna mesta in jih prosite, naj odstranijo vse osebne podatke, ki jih imajo o vas. To je znano kot pravica do pozabe in je v nekaterih državah zakonska pravica.

Iskalniki, kot so Google, Bing in Yahoo, vam prav tako omogočajo, da zahtevate, da se vaši podatki odstranijo iz njihovih rezultatov iskanja.

Na voljo so tudi nekatere storitve, ki vam lahko pomagajo izbrisati sebe iz interneta. Nekatere od teh storitev vključujejo:

DeleteMe: Ta storitev je specializirana za odstranjevanje osebnih podatkov s posrednikov podatkov in drugih spletnih mest.
JustDeleteMe: Imenik povezav do strani za brisanje priljubljenih spletnih mest.
ReputationDefender: storitev, ki vam pomaga odstraniti osebne podatke iz interneta in izboljšati vaš spletni ugled.

Upoštevati je treba, da tudi če naredite te korake, lahko nekateri podatki o vas še vedno obstajajo na internetu in morda se ne boste mogli popolnoma izbrisati iz interneta. Vendar pa lahko s temi koraki zmanjšate količino osebnih podatkov, ki so na voljo na spletu, in povrnete svojo zasebnost.

Skratka, internet je lahko dvorezen meč, ko gre za zasebnost. Po eni strani nam olajša izmenjavo informacij in povezovanje z drugimi. Po drugi strani pa je lahko težko nadzorovati količino osebnih podatkov, ki so na voljo na spletu. Toda s pravimi koraki in pravimi orodji se lahko izbrišete iz interneta in povrnete svojo zasebnost.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.