fbpx

“Vanishing Act” – oziroma kako se izbrisati in odstraniti iz interneta

Vodnik za odstranitev vaših osebnih podatkov iz spleta in povrnitev vaše zasebnosti

Foto: envato

Internet nam je na veliko načinov olajšal življenje, vendar je ustvaril tudi digitalni odtis, ki ga je težko izbrisati. Osebni podatki se lahko razširijo po spletu, od profilov v družabnih omrežjih do računov za spletno nakupovanje, zaradi česar ste ranljivi do kršitev zasebnosti in kraje identitete. Lahko pa se izbrišete iz interneta in si povrnete zasebnost. V tem članku bomo raziskali korake, ki jih lahko izvedete, da odstranite svoje podatke iz interneta, in storitve, ki vam lahko pomagajo to doseči.

Internet je postal sestavni del našega življenja, povezuje nas s prijatelji in družino, nam zagotavlja informacije in zabavo ter nam omogoča spletno nakupovanje in poslovanje. Ker pa na spletu delimo vedno več osebnih podatkov, je lahko težko slediti, kje so ti podatki in kdo ima dostop do njih.

Če vas skrbi vaša spletna zasebnost in se želite izbrisati iz interneta, lahko storite več korakov, da odstranite svoje osebne podatke iz spleta in povrnete svojo zasebnost.

Prvi korak je, da odstranite vse spletne račune, ki jih ne uporabljate več ali jih ne potrebujete več. To vključuje račune družbenih medijev, e-poštne račune, račune za spletno nakupovanje in vse druge račune, ki lahko vsebujejo osebne podatke. Prenesite vse podatke, ki jih želite obdržati, preden izbrišete račun.

Nato izbrišite vso vsebino, ki ste jo objavili na spletu, kot so fotografije, videoposnetki in objave v spletnem dnevniku. To bo pomagalo zmanjšati količino osebnih podatkov, ki so vidni drugim na spletu.

“Se je mogoče popolnoma izbisati iz spleta?!”

Z nastavitvami zasebnosti lahko tudi omejite količino osebnih podatkov, ki so vidni drugim na družbenih medijih in drugih spletnih mestih. Na Facebooku lahko na primer prilagodite svoje nastavitve zasebnosti, da nadzirate, kdo lahko vidi vaše objave, fotografije in druge informacije.

Razmislite o uporabi orodij za zasebnost, kot so VPN, da prikrijete svojo spletno dejavnost. VPN šifrira vašo internetno povezavo, zaradi česar drugi težje sledijo vaši spletni dejavnosti.


Lahko se tudi obrnete na spletna mesta in jih prosite, naj odstranijo vse osebne podatke, ki jih imajo o vas. To je znano kot pravica do pozabe in je v nekaterih državah zakonska pravica.

Iskalniki, kot so Google, Bing in Yahoo, vam prav tako omogočajo, da zahtevate, da se vaši podatki odstranijo iz njihovih rezultatov iskanja.

Na voljo so tudi nekatere storitve, ki vam lahko pomagajo izbrisati sebe iz interneta. Nekatere od teh storitev vključujejo:

DeleteMe: Ta storitev je specializirana za odstranjevanje osebnih podatkov s posrednikov podatkov in drugih spletnih mest.
JustDeleteMe: Imenik povezav do strani za brisanje priljubljenih spletnih mest.
ReputationDefender: storitev, ki vam pomaga odstraniti osebne podatke iz interneta in izboljšati vaš spletni ugled.

Upoštevati je treba, da tudi če naredite te korake, lahko nekateri podatki o vas še vedno obstajajo na internetu in morda se ne boste mogli popolnoma izbrisati iz interneta. Vendar pa lahko s temi koraki zmanjšate količino osebnih podatkov, ki so na voljo na spletu, in povrnete svojo zasebnost.

Internet je lahko dvorezen meč, ko gre za zasebnost. Po eni strani nam olajša izmenjavo informacij in povezovanje z drugimi. Po drugi strani pa je lahko težko nadzorovati količino osebnih podatkov, ki so na voljo na spletu. Toda s pravimi koraki in pravimi orodji se lahko izbrišete iz interneta in povrnete svojo zasebnost.

Kako ostati anonimen na spletu?!

Vsi, ki želijo pustiti čim manjšo sled na spletu uporabljajo VPN. Ta prirkije praktično vse sledi vašega surfanja po spletu in zmanjša možnost za različne kibernetske vdore.

Izbor priljubljenih storitev VPN, ki smo jih preizkusili:

V uredništvu City Magazine smo s sodelavci preizkusili preko 10 različnih VPN storitev in izločili tiste s katerimi smo imeli pomisleke in težave. Spodnji seznam je torej prečiščeni

NordVPN – vodilini servis z največ uporabniki


NordVPN – NordVPN je ena najbolj priljubljenih storitev VPN, znana po močnem šifriranju, visokih hitrostih in obsežnem strežniškem omrežju. Ima več kot 5000 strežnikov v več kot 60 državah, kar zagotavlja odlično pokritost po vsem svetu. NordVPN ponuja funkcije, kot so dvojno šifriranje, CyberSec in stroga politika brez zapisov.

Surfshark – brez skritih stroškov


Surfshark – Surfshark je novejša storitev VPN, ki je hitro pridobila na priljubljenosti zaradi visokih hitrosti, dostopnih cen in močnih varnostnih funkcij. Ima več kot 3200 strežnikov v več kot 65 državah, kar zagotavlja odlično globalno pokritost. Surfshark ponuja funkcije, kot je CleanWeb, ki blokira oglase in sledilnike, ter strogo politiko brez zapisovanja.

CyberGhost – največja mreža – zasebnost narejena v EU


CyberGhost – CyberGhost je uporabniku prijazna storitev VPN, ki ponuja močno šifriranje, visoke hitrosti in veliko strežniško omrežje. Ima več kot 6500 strežnikov v več kot 90 državah, kar zagotavlja odlično globalno pokritost. CyberGhost ponuja funkcije, kot so samodejno prekinilo stikalo, zaščita pred uhajanjem DNS in IP ter stroga politika brez zapisovanja.

Pri izbiri storitve VPN je pomembno upoštevati dejavnike, kot so hitrost, varnost, lokacije strežnika in cene. Vsaka od zgornjih storitev VPN ima svoje edinstvene funkcije in prednosti, zato je pomembno, da raziščete in izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. V uredništvu pa smo izbrali tiste tri, ki jih vsem toplo priporočamo!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.