fbpx

Večji je nos, večje so ambicije: 7 neobičajnih stvari, ki jih tvoj obraz pove o tebi

Znanstveniki so razglasili fiziognomijo, umetnost prepoznavanja človeškega karakterja z obraza, za lažno znanost. A po drugi strani prav ti raziskovalci dokazujejo, da obraz lahko pokaže nekatere pomembne informacije o naši osebnosti.

Katerih 7 neobičajnih stvari o tebi pove tvoj obraz?

1. Oblika obraza

Znanstveniki so dokazali povezavo med obliko obraza in dominantnostjo. Ko je Keith Welker z univerze Colorado Boulder proučeval Svetovno prvenstvo v nogometu 2010, je potrdil, da je s pomočjo razmerja med višino in širino obraza nogometnih igralcev lahko predvidel, koliko golov bodo dosegli.

Razmerje na obrazu lahko pove, kako uspešni boste.
Razmerje na obrazu lahko pove, kako uspešni boste.

Da bi ugotovili svoje razmerje, izmerite razdaljo med ušesi in razdaljo med zgornjo linijo oči in zgornjo ustnico. Razmerje med tema dvema številkama bo pokazalo, kako visoke so možnosti za vaš uspeh. Po mnenju znanstvenikov manjše število pomeni večje možnosti.

2. Izpostavljene ličnice

Študija znanstvenikov z univerze v Londonu je pokazala, da imajo moški z visoko stopnjo testosterona širše obraze in močne ličnice. Raven tega hormona je neposredno povezana z agresivnostjo, prevlado in uporniškim duhom. In mimogrede, ženske to podzavestno čutijo.

Ta trik redno uporabljajo filmski režiserji, ko izberejo moške z grobimi obrazi, da igrajo alfa samce, upornike in zlobce.

3. Gube

Gube ne izdajo le starosti človeka, ampak tudi njegov karakter. Ljudje uporabljamo različne obrazne mišice za smeh, jok, grimase ali dvig obrvi. Sčasoma gube pokažejo največkrat uporabljena čustva na obrazu osebe.

Gube spregovorijo tudi o karakterju človeka.
Gube spregovorijo tudi o karakterju človeka.

Gubice v kotih ustnic nakazujejo, da je oseba optimistična, saj se iskreno smeji in je zelo čustvena. Hkrati času gubice na čelu med obrvmi kažejo, da je oseba resna in da je v življenju že veliko preživela.

4. Poklic človeka iz ene same fotografije

Ljudje obraz pri fotografiranju večkrat obrnemo proti levi ali desni, saj menimo, da smo na ta način privlačnejši. Študija znanstvenikov z univerze v južni Avstraliji kaže, da je razlog za to precej globlji. Izkazalo se je, da inženirji, matematiki in kemiki kameri bolj pogosto nastavijo desno stran, medtem ko umetniki in psihologi raje pokažejo svoj levi profil.

https://www.instagram.com/p/BlquG-XnIQ1/?taken-by=jolie.official

Razlika je prav tako med spoloma: ženske pogosteje obrnejo glavo v desno in pokažejo levi profil. Znanstveniki verjamejo, da se leva stran obraza smatra za lepšo, saj jo nadzoruje desna stran možganov, ki je zadolžena za čustva.

5. Tvoj selfi je tvoja kratka avtobiografija.

Lin Kee s tehnološke univerze v Singapurju je analizirala 123 selfijev, ki jih je dobila na kitajski mikroblogerski strani, podobni Twitterju. Našla je zanimivo povezavo med tipi selfijev in osebnimi lastnostmi. Prijazni ljudje se raje fotografirajo od spodaj navzgor. Tisti, ki so odprti za nove izkušnje, demonstrirajo pozitivna čustva pogosteje in se ne bojijo smešnih fotografij. Nevrotični ljudje najpogosteje naredijo duck face.

Kako pa selfie naredite vi?
Kako pa selfie naredite vi?

Znanstveniki še vedno ne morejo jasno opredeliti osebnih lastnosti ljudi s fotografij. K temu pripomore tudi to, da so ljudje na jih večino časa videti bolje kot v resničnem življenju, kar nalogo otežuje.

6. Velikost nosu in ambicije

Študija 1700 obrazov s fotografij, natančneje njihovih nosov, je bila objavljena v Journal of Craniofacial Surgery leta 2013. Raziskovalci so proučili 14 različnih oblik nosu in jih povezali z različnimi vrstami osebnosti. Izkazalo se je, da večji je nos, ambicioznejši je njegov lastnik. Ti ljudje so tudi bolj naklonjeni perfekcionizmu.

Večji nos naj bi pomenil več ambicij.
Večji nos naj bi pomenil več ambicij.

Znanstveniki so celo raziskovali konice nosu in ugotovili, da večja in bolj mesnata konica nosu pomeni, da je oseba odličen vlagatelj in finančnik. Če pa je konica majhna in nežna, potem lastnik ni ravno vešč pri varčevanju denarja.

7. Učinek Doriana Grayja

Tudi dva enojajčna dvojčka, ki ju je med sabo skoraj nemogoče ločiti, se z leti vedno bolj razlikujeta. Niti ne gre za gene, ampak za življenjski slog. Slabe navade na obrazu pustijo posledice in takoj je moč opaziti, kakšen je življenjski slog osebe in kaj se lahko od nje pričakuje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.