fbpx

Verona: kaj si ogledati, kje jesti in kje prespati v Veroni

Ideja za romantični vikend

Foto: envato

Verona sodi v sam vrh očarljivih italijanskih mestec in ni čudnega, da si je prav ta kraj, za svoje romantično delo Romeo in Julija, izbral sam Shakespeare.

Verona je eno izmed najočarljivejših severno italijanskih mest, ki zaradi svoje umetniške in kulturne dediščine uživa velik ugled med turisti. Verona pa je še precej več kot le to, je dom okusne kulinarike, odličnega sladoleda, starodavnih rimskih ostankov in seveda, mesto Romea ter njegove ljube Julije. Nič čudnega, da si je Verona prislužila status svetovne kulturne dediščine UNESCO.

Verona – kaj si ogledati?

Kamorkoli se ozrete, vaše oko uzre katerega izmed arhitekturnih biserov mesta, bodisi gotske cerkve ali pa ostanke Rimljanov. Eden najbolj slovitih je rimska arena v Veroni, ki se po velikosti ne more meriti z rimskim Kolosejem, kljub temu pa je precej bolje ohranjena kot njen večji sorodnik v prestolnici. Vsako leto v areni tako priredijo številne koncerte, med drugim tudi operni festival. Po raziskovanju amfiteatra lahko oči spočijete v renesančnih vrtovih Giardino Giusti, ki vas bodo s svojo skrbno vzdrževano trato in cvetjem začarali.

Foto: Unsplash/Maksym Harbar

Vsi zaljubljenci pa bodo navdušeni nad dediščino nesrečnega Shakespearovega para. Ena bolj obiskanih znamenitosti je Julijina hiša, pod Julijinim balkonom pa se lahko vživite v Shakespearovo dramo ter se sprehodite po tuneli zapisanih ljubezenskih verzov in želja. Mesto ljubezni je tudi dom t.i. Julijinega kluba, kamor vsako leto prispe na tisoče ljubezenskih pisem. To pa še ni vse, prostovoljci nato nanje odgovorijo v imenu nesrečne Julije in tako ohranjajo spomin nanjo. Obiskovalci dobijo priložnost, da pokukajo v katerega izmed pisem in prisluhnejo na tisočim ljubezenskim zgodbam z vsega sveta.

Verona in kulinarika: mesto polente in rižot

Polenta je ena izmed najbolj priljubljenih veronskih jedi, nekdaj značilna predvsem za revnejše podeželsko prebivalstvo iz doline reke Pad. Pogosto se jo kombinira s stročnicami, mesom, slaniki, gobami ali sirom. Prav tako se v samem vrhu najbolj priljubljenih jedi Verončanov nahaja kremasta rižota, ki jo običajno strežejo v porcijah za dve osebi. Najbolj slovita je rižota Amarone, v katero dodajo nekaj kapljic lokalnega vina, zaradi česar postane vijoličasta in še bolj okusna.

Foto: Unsplash/nATI mELNYCHUK

Verona – kje prespati?

B&B Cà Montemezzano

Ljubki podeželski turizem B&B Cà Montemezzano se nahaja le nekaj kilometrov stran od največjih Veronskih znamenitosti, hkrati pa je dovolj oddaljen, da ponuja kopico miru in aktivnosti. Med drugim se na posestvu pase velika čreda konj, ki jih lahko tudi jahate. Vsak dan vas razvajajo z italijanskim zajtrkom, izbirate pa lahko med vrsto simpatično in udobno opremljenih sob s pogledom na posestvo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!