fbpx

Volvo Iron Knight – tovornjak, ustvarjen za rušenje rekordov

Tovornjak Volvo Iron Knight

Volvov oddelek za razvoj tovornjakov se ne šali! No, malce pa včasih vendarle se. Se spomnite znamenite špage filmskega akcijskega junaka Jeana-Clauda Van Damma med dvema njihovima tovornjakoma? Ali pa, ko so otroku pustili, da se z njihovim tovornjakom igra, kot da gre za igračo na daljincu? Zdaj želijo z zverinsko močnim tovornjakom Volvo Iron Knight zrušiti kar dva hitrostna rekorda. Ali jim bo uspelo, izvemo že 24. avgusta 2016!

Tovornjak Volvo Iron Knight je ustvarjen za rušenje rekordov. Oktanski težkokategornik ima namreč kar 2400 konjskih moči (1790 kW) in 6000 Nm navora. Lovljenja rekorda se bo lotil švedski dirkač Boije Ovebrink, ki bo podiral rekorda na 500- in 1000-metrski razdalji (oba priznava mednarodna avtomobilistična zveza FIA).


Četudi mu ne uspe, kar pa dvomimo, si Volvo tega verjetno ne bo preveč gnal k srcu, saj si že zdaj lasti rekorda, oba pa je postavil njihov 1600-konjski tovornjak Wild Viking, ki je zmogel hitrosti do 160 km/h. Ali bo ”Železni vitez” kos nalogi, bo znano že jutri, 24. avgusta  2016, po 10. uri (prenos v živo si lahko ogledate na YouTubovem kanalu Volvo Trucks).

PREBERITE ŠE: Volvo se leta 2017 poslavlja od ključev! Namesto njih telefoni!


Tovornjaka Volvo Iron Knight v prihodnosti verjetno ne boste srečali na cesti, saj je izdelan posebej za podiranje rekordov. Standardna sta zgolj menjalnik (ojačan I-Shift z dvojno sklopko) in motor (sposodil si ju je pri tovornjakih serije FH), ki pa je navit do konca (gre za model D13 s štirimi turbopolnilniki).

Lupina tovornjaka je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken, zato je težak ”vsega” 4,5 tone (razmerje med močjo in težo: 0,5 KM na kg). Zavoljo težo so mu vgradili le nujno potrebno elektroniko.

Tovornjak Volvo Iron Knight:

Dodatne Informacije

Več informacij:
youtube.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!