Vonj, ki odpravlja stres: kako uporabiti sivko proti tesnobi

Foto: Yilia Dubyna / Unsplash

Čeprav pred tesnobo ne moremo pobegniti ali jo popolnoma odpraviti, lahko ustvarimo bolj umirjeno življenje z naravnimi pripomočki za lajšanje tesnobe. Eterična olja rastlinskega izvora, brez neprijetnih sintetičnih kemikalij, so razmeroma poceni in dostopna, z njimi pa pomirite živčni sistem pod stresom.

Sivka za tesnobo in kako jo uporabiti

Sivka je eno najbolj priljubljenih naravnih zdravil za lajšanje tesnobe. Znana je po svojih lastnostih za izboljšanje spanca in jo že leta predelujemo v olja ter dodajamo v sveče in kreme.

Sivka pripada družini ustnatic, kje so tudi druga cvetoča zelišča, kot sta žajbelj in meta. Zimzeleno rastlino so že pred več kot sto leti uporabljali zaradi njenih zdravnilnih lastnosti, še preden so zares odkrili njene skrivnostne pomirjujoče učinke. Obstaja več kot 40 različnih vrst sivke, vse z nekoliko drugačno sestavo. Ključni aktivni sestavini sta linalool in linalil acetat, ki naj bi zmanjševala tesnobo. Eterično olje sivke lahko zaužijete peroralno, ga vdihnete z aromaterapijo, kapnete v kopel ali pa si na kožo nanesete gele in kreme na osnovi sivke.

Leta 2019 je študija, ki je združila podatke več kot 13.000 ljudi, pokazala, da je oralno uživanje olja sivke najbolj učinkovito pri zdravljenju tesnobe. Medtem sta aromaterapija in masaža z oljem sivke prav tako pokazali koristi pri zmanjšanju tesnobe, vendar so bili učinki bistveno manjši.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 najpogostejših napak, ki jih naredimo, ko se prepiramo s partnerjem