Vprašanja, ki si jih morate zastaviti, ko se soočite s partnerjevo nezvestobo

Foto: IG authenticlovemag
Zadnjič posodobljeno: :

"Zamera je, kot če bi popil strup, potem pa upal, da bo ubil tvoje sovražnike." - Nelson Mandela

Prevara. Preplavijo vas občutki jeze, ponižanja, žalosti, poraza. Ne morete verjeti, da vas je partner tako razočaral. Ne veste, kaj storiti, ali bi jokali, kričali ali se samo sesedli v grozljivi tišini. Počutite se prazni. Za trenutek pomislite, da bi vrgli skozi okno vse njegove stvari in mu na čelo napisali “Izdajalec!”.

Sprašujete se, kaj je tisto, kar je pogrešal, kaj mu niste dali. Iščete izgovore zanj in za preživetje vaše zveze, zmedeni ste. Po eni strani ga želite ob sebi, po drugi, bi za njim zaprli vsa vrata. A nekaj časa ne boste v stanju, da bi sprejeti pravo odločitev.

To, da ste v položaju, da je odločitev na vas, pomeni, da se je vaš partner predal vaši “usmiljenosti,” in da mu je mar za vas. Zaveda se, da se je motil (sicer bi vas zapustil in odšel tja, kjer se počuti bolje) ter upa, da mu boste nekako odpustili.

Prevara je zapletena. Včasih nastanejo določene okoliščin, ki se jim partner ni mogel upreti, in tako obremenjujejo njegovo vest, da vam je moral prevaro priznati. Obstajajo olajševalne okoliščine, ki pa ne olajšajo tistega, kar čutite. Poskusite se prebiti do svojega razuma, upoštevajoč svoje občutke in si zastavite nekaj vprašanj.

Mu lahko še kdaj zaupate?

Veste, da partnerja, kljub temu še vedno ljubite. Vendar ljubezen brez zaupanja, ne bo preživela. Spremenila se bo v strup, ki bo okužil vse vidike vajinega odnosa.

Zaupanja ni enostavno ponovno vzpostaviti, je pa mogoče. Je to mogoče za vas? Kako se boste počutili, ko vam bo rekel, da mora ostati pozno v službi, ali da gre na službeno potovanje? Kaj si boste mislili, ko vam ne bo odgovoril na klic ali sporočilo? Boste takoj sumili, da vas vara, kadar koli zamuja, ali ko ne veste, kje je? Ali boste sumljivo gledali v njegov telefon in računalnik? Vam bo postalo slabo od ljubosumja?

Vprašajte se, ali vam bi bilo lažje, če bi prekinila vajino razmerje, ali bi se še vedno počutili prizadeto in ljubosumno in se spraševali, kje je in s kom je?

Potrebovali boste nekaj časa, da boste v srcu našli odgovore na ta vprašanja, zato si vzemite ta čas.

Ali mu lahko odpustite?

Odpustiti ne pomeni pozabiti. Nič vam ne bo pomagalo pozabiti na to, kako ste bili prizadeti, toda odpuščanje vam bo prineslo mir v duši in spoznanje, da lahko nadaljujete, ker se je za to, kar imata vredno boriti. Sprejmete, da je bila to dragocena lekcija za oba.

Odpuščanje je zelo zapleteno. Pomeni, da si morate odpustiti, da niste opazili opozorilnih znakov, in da to ne pomeni, da ste neumni. To ni vaša krivda. Prepričani, morate biti, da je partner razumel svojo napako, da mu je iskreno žal in da prevzema odgovornost za svoja dejanja. Poznate se in lahko ocenite, ali ste pripravljeni odpuščati – verjetno ne takoj, ampak sčasoma, počasi skozi čas.

Ali želite še naprej biti z njim?

Partnerjeva prevara je včasih sprožilec vsega tistega, kar se je že dolgo pripravljalo. Daje vam razlog, da končate zvezo, v kateri se ne počutite več dobro, v kateri ste obstali in ste zmedeni.

Je vaš partner oseba, ki vam je še vedno všeč in brez katere si ne predstavljate življenja? Ali pa samo razmišljate o tem, kako si zaslužite nekaj boljšega in kako je skrajni čas, da začnete bolj ljubiti in spoštovati – sebe?

Morda vam njegova nezvestoba odpre nove poti in boste končno začeli živeti tako, kot želite.

Kakšni so motivi, da ostanete s partnerjem?

Če se mu nameravate maščevati, pomeni, da mu ne morete odpustiti. Če čutite do njega prezir in ste se kljub temu odločili, da boste ostali v tej zvezi, kakšni so vaši motivi? Materialna varnost? Položaj in status? Se bojite, da ne boste našli nikogar drugega in da boste ostali sami? Ali želite še naprej kazati popolno sliko pred svetom?

Odločeni ste, da mora vaš partner trpeti zaradi svojih dejanj in se igrate igro pravičnosti in maščevanja? To so morda za vas povsem dobri razlogi, da ostanete z njim, vendar je pomembno, da si te razloge priznate in si ne lažete.

Ste poskusili vse, kar je v vaši moči?

Ste naredili vse, kar ste lahko? Če želite odgovoriti na to vprašanje, morate poskusiti nadaljevati zvezo. Poskušajte oprostiti, odpustiti. Ponovno pridobiti zaupanje, izboljšati vajin odnos in spremeniti nekatere stvari.

Če se še vedno postavlja vprašanje, ali je ta zveza vredna žrtvovanja in boja, in ste storili vse, kar ste lahko, a ni bilo dovolj. Potem mogoče vaš partner ni storil vsega, kar bi lahko in vas je na nek način spet razočaral, ker ste pričakovali in ga prosili, naj aktivno sodeluje pri odpravljanju njegove napake.

Če ste se odločili, da boste partnerju dali še eno priložnost, naredite to iskreno, ne samo čakajte, da se nekje nekaj zalomi, da mu boste lahko očitali, da se ne trudi, in da mu ni mar.

Bodite iskreni – najprej do sebe. Tako boste odkrili, kaj je dobro za vas in kakšna je pravilna odločitev.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ko se partner zaljubi v drugo žensko: 5 razlogov, zakaj pride do prevare