Vse najboljše, fičko!

60 let Fiata 500

Kot po naključju rojstni datum fička sovpada z ameriškim praznikom neodvisnosti, to je 4. julij, in si je v tem primeru treba zapomniti le letnico 1957. Po hitrem izračunu tako ugotovimo, da naš fičko šteje že častitljivih 60 let in ob tem jubileju mu seveda iskreno čestitamo.

Daljnega leta 1957 je Fiat prvič svetu predstavil model 500 ali po naše fička.
https://www.youtube.com/watch?v=-Nh3VzUeuAA
60-letnici primerno bo tudi obeleženje tega pomembnega mejnika. Fiat bo namreč jubileju v čast pripravil omejeno serijo vozil s posebno opremo z imenom 500. Da pa ne bo vse vrtelo samo okoli avtomobilov, so se odločili izdelati še omejeno serijo znamk v nakladi enega milijona, njihova vrednost pa bo 95 centov.
https://www.youtube.com/watch?v=bj-3zx07UA0
Fiat 500 je s proizvodne linije prvič zapeljal 4. julija 1957. V času te prve produkcije je Fiat izdelal prek 4 milijone avtomobilov, ki so jih prodajali tako v Italiji kot povsod drugod po svetu. S tem je Fiat 500 postal tudi eden izmed najbolje prodajanih avtomobilov na svetu. Še bolj impresivno kot to pa je podatek, da kar 400.000 vozil iz te prve serije še vedno vozi po cestah.
https://www.youtube.com/watch?v=k0qZtQhmUac
V današnjem času, 60 let po prvem fičku, je Fiat prodal že prek 6 milijonov teh mestnih malčkov. Prenovljeni model oziroma novi fičko se je pojavil leta 2007 in v trenutku obudil retro stil in občutke nostalgije. Slednje so opazile tudi druge avtomobilske znamke in kaj hitro sledile Fiatovemu zgledu. Novi Fiat 500 je tako na pol poti, da doseže mejnik svojega predhodnika, a glede na to, da je bil obujen šele pred desetimi leti, mu to prav zagotovo lahko uspe.
Dandanes si lahko omislite Fiata 500 v veliko različicah in izbira je precej večja, kot je bila pred 60 leti. Današnji fičko ponuja osnovno različico z opremo Pop in vse do najbolj nabrite različice, ki nosi značko s škorpijonom in sliši na ime Abarth. Če pa k temu prištejemo še veliko število predelovalcev avtomobilov, se ta izbira še občutno poveča. Osnovni motor Fiata 500 je bencinski z 1,2 litra prostornine in 51 kW (69 KM) moči. Abarth po drugi strani ponuja 1,4-litrski agregat, ki ima vse do 132 kW (180 KM) moči.
Kot del praznovanja jubileja je Fiat predstavil posebno serijo Fiata 500 z imenom Anniversario. Pri tej omejeni seriji bosta na voljo dve povsem originalni barvi, sicilijansko oranžna in Riviera zelena. Barvo bodo popestrili retro 16-palčna platišča in značka Anniversario. Notranjost je impresivna in povsem v slogu tistih izpred 60 let.

Galerija slik: 60 let Fiata 500

Dodatne Informacije

Več informacij:
fiat.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Električni koncept: Mightyseed Vespa 98