fbpx

Za največje navdušence: 10+ najboljših grand tourerjev, ki so ulovili našo pozornost

Za največje navdušence: 10+ najboljših grand tourerjev, ki so ulovili našo pozornost

Na cesti boste srečali takšne in drugačne oblike prevoznih sredstev. Vsako ima svoj namen in v vsakem se bomo počutili drugače. Ko pa govorimo o tisti vrsti avtomobila, ki se najbolje izkaže pri vozni izkušnji, ne moremo mimo tako imenovanih 'grand tourerjev'.

‘Grand tourer’ je pravzaprav sinonim za avtomobil po meri voznika. Ima ravno pravšnjo oddaljenost od tal, udobno vzmetenje, luksuzno notranjost, odlično krmiljenje in v večini primerov presežek konjskih moči.

Grand tourer je namenjen daljšim vožnjam, v katerih se prepustimo avtomobilu in v vožnji enostavno uživamo. In kateri so najboljši aktualni grand tourerji?

1. Ford Mustang GT

Ford Mustang GT
Ford Mustang GT

Ford Mustang je sicer najbolje prodajano športno vozilo na svetu, a je več kot primeren tudi za ‘grand tour’ avanture. Poganja ga 5.0-litrski V 8-valjnik s 450 konjskimi močmi, 10-stopenjski samodejni menjalnik pa poskrbi za umirjeno vožnjo.

Inovativni ‘dobrososedski način vožnje’ samodejno zniža hrup izpušnega sistema ob vnaprej določenem času, najnovejši GT pa daje še več pomena vodljivosti in je do voznika prijaznejši, kot so bili njegovi predhodniki.

2. Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette
Chevrolet Corvette

Ob prvi misli na Chevrolet Corvette kot ‘grand tourerja’ bi morda zmajali z glavo, a je tudi to mogoče – avtomobil je postal legenda že ob svojem ‘spočetju’ leta 1953, danes pa se ponaša s 5.5-litrskim motorjem s 500 konjskimi močmi in magnetnim vzmetenjem. Vožnja je tako prijetnejša, Corvetta pa je postala dobra sopotnica na daljših poteh. Z njo smo lahko glasni po mestu ali umirjeni na odročni podeželski cesti.

3. BMW 8

BMW 8
BMW 8

BMW serije 8 je bil nekoč opevan avtomobil, zdaj pa se je vrnil v svoji prenovljeni podobi. Predstavlja enega izmed pravih utelešenj ‘grand tourerja’, s pravo mero luksuza.

Na voljo ima kopico konjskih moči in najaktualnejšo tehnologijo. 4,4-litrski V 8-valjnik ponuja 530 konjskih moči, z njim pa ne boste imeli nobenih težav, ko bo potrebno “pokazati vaš status“.

4. Aston Martin DB9

Aston Martin DB9
Aston Martin DB9

Aston Martin je brez dvoma eden izmed najbolj legendarnih angleških avtomobilskih proizvajalcev. Skozi leta so nam dali že marsikatero mojstrovino, nekatere izmed njih pa so nam še danes v navdih. Barve ‘grand tourerjev’ zastopa z modelom DB9, ki z močnim 5,9-litrskim V 12-valjnim motorjem s 510 konjskimi močmi in luksuzno notranjostjo kar vabi za volan.

5. Porsche 911

Porsche 911
Porsche 911

Porsche 911 je zagotovo eden izmed najboljših avtomobilov vseh časov. Izredno priljubljen avtomobil zagotavlja popolno vozniško izkušnjo, primeren pa je za vsakdanje opravke, dolgo pot ali najbližjo dirkalno stezo.

Klasična oblika, luksuzna notranjost in najmodernejša tehnologija poskrbijo, da se na dolgi poti neobrzdani športnik spremeni v pohleven avtomobil.

6. Maserati GranTurismo

Maserati GranTurismo
Maserati GranTurismo

Maserati GranTurismo ima svojo vlogo opisano že v imenu – le to mu ni težko, saj premore dovolj stila, glamurja in moči. Že deset let mu uspeva biti ‘voznikov avtomobil’. Motor si je ‘izposodil’ pri Ferrariju, 4,2-litrski V 8-valjnik pa ima 399 konjskih moči in športni sekvenčni menjalnik. Če ne drugega, bo strastne voznike zagotovo navdušil s svojim mogočnim napevom iz izpušnih cevi.

7. Mercedes-AMG S63 Coupe

Mercedes-AMG S63 Coupé
Mercedes-AMG S63 Coupé

Ko vidimo poleg imena Mercedes še oznako AMG, vemo, da gre za nekaj močnejšega – Mercedes-AMG S63 Coupe ima 5,5-litrski V 8-valjnik, nadgrajeno vzmetenje in najnovejšo tehnologijo, ki jo lahko pokažejo pri Mercedesu. Navsezadnje gre le za eno izmed najnaprednejših nemških avtomobilskih znamk.

In če predstavlja razred S eno izmed najbolj priljubljenih poslovnih limuzin, predstavlja njegova športna Coupe različica enega izmed najbolj priljubljenih ‘grand tourerjev’.

8. Bentley Continental GT

Bentley Continental GT
Bentley Continental GT

Znamka Bentley je dobro znana po svojih velikih in luksuznih avtomobilih, a kljub temu so naredili ‘grand tourerja’, ki med vsemi uživa enega izmed največji statusev. Bentley Continental GT navdušuje z 12-valjnim motorjem in 522 konjskimi močmi.

Continental združuje v sebi izredno visok nivo luksuza, k temu pa doda še izredno zmogljivost.

9. Ferrari GTC4 Lusso T

Ferrari GTC4 Lusso T
Ferrari GTC4 Lusso T

Znamka Ferrari ne potrebuje posebne predstavitve, saj je praktično vse, kar naredijo, vredno občudovanja – Ferrari GTC4 Lusso T je pravzaprav avtomobil s ‘shooting brake’ obliko, ki se je nekako prikradel med ‘grand tourerje’. Za Ferrarija malce poseben model ima štirikolesni pogon in dovolj prostora za štiri potnike.

3,9-litrski V 8-valjnik pridela 602 konjski moči, kar ga naredi enega izmed močnejših ‘touring’ avtomobilov na trgu.

10. Ferrari 812 Superfast

Ferrari 812 Superfast
Ferrari 812 Superfast

Na prvi pogled tudi Ferrari 812 Superfast ni ravno ‘touring’ avtomobil, saj je bolj podoben kakšnemu superšportniku – V tem primeru videz vara, saj je avtomobil dovolj udoben tudi na daljših vožnjah. Poganja ga 6,5-litrski V 12-valjnik z zajetnimi 789 konjskimi močmi.

Zanimiv je še zaradi dejstva, da je zaradi tradicije ostal motor povsem naraven, brez turbinskih polnilnikov ali hibridnega pogona.

11. Rolls-Royce Wraith

Rolls-Royce Wraith
Rolls-Royce Wraith

Ko imamo v mislih luksuzno popotovanje z avtomobilom, si težko zamislimo kaj boljšega, kot je Rolls-Royce. Nivo luksuza je pri teh avtomobilih na zavidljivi ravni, navadni smrtniki pa si včasih težko predstavljamo, kaj vse nam lahko takšen avtomobil nudi.

Rolls-Royce Wraith ima pod motornim pokrovom dovolj sape, prispeva pa jo V 12-valjnik, ki ima 623 konjskih moči. Wraith ima klasičen videz, pod katerim se skriva najaktualnejša tehnologija.

12. Lexus LFA

Lexus LFA
Lexus LFA

Na prvi pogled gre še za enega športnika, ki pa se prav dobro odreže v vlogi ‘grand tourerja’. Lexus LFA ima udobno vzmetenje in močaN 4,8-litrski V 10-valjnik s 553 konjskimi močmi.

Kljub temu, da je bil LFA narejen z mislijo na dirkališče, premore izredno dobre vozne lastnosti in kot takega si lahko mirne vesti zamislimo na kateri od lokalnih cest.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!