Zakaj 10 dni na morju dela čudeže za telo in dušo?

Zadnjič posodobljeno: :

Počitnice so idealen čas, ko lahko izgubite kakšen kilogram, morda dobite preblisk odličnih idej in se napolnite z vitaminom D.

Letni dopust povezujemo z morjem in plažo. Morski zrak in voda sta resnično dobra za dušo in telo. Grki so prvi opazili zdravilne učinke morja. Priljubljena talasoterapija – zdravljenje z morsko vodo – izvira namreč iz Grčije. Uporabljala se je na grških otokih Rodos in Krf že pred 2.500 leti za zdravljenje bolezni, kot so ekcem, artritis, astma, luskavica in za bolečine v hrbtu.

Hipokrat je odkril zdravilne lastnosti morske vode z opazovanjem njenega učinka na rane. Opazil je, da voda pospešuje celjenje ran, preprečuje okužbo in zmanjšuje bolečino. Sredi 19. stoletja so se v Franciji odprli centri za zdravljenje zdravstvenih težav s pomočjo snovi, pridobljenih iz morja in morske vode.

Kaj točno so torej prednosti poletnih počitnic na morju?

Morska voda vsebuje vitalne elemente

Morje vsebuje vse elemente, pomembne za naše življenje: natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, celo srebro in zlato. Morska voda prodira globoko v kožo in tako omogoča delovanje mineralov in elementov v sledeh. Morje vsebuje tudi alge, ki so bogate z mineralnimi snovmi. Alge že dolgo veljajo za vir zdravja in lepote. Spodbujale naj bi namreč obnovo celic, izboljšale videz kože, spodbudile presnovo, krepile naj bi imunski sistem, preprečevale vnetja, pomagale pa naj bi tudi odstraniti celulit.

Morje naj bi blagodejno vplivalo na astmo in alergije

Morska sol naj bi imela antiseptične in antihistaminske lastnosti, zato naj bi bila koristna pri alergijskih kožnih reakcijah. Svetovna pediatrična bolnišnica tako že vrsto let uspešno uporablja kopeli z morsko soljo za zdravljenje in lajšanje alergij. Čist morski zrak, nasičen z negativnimi ioni, olajša dihanje in ugodno vpliva na ljudi, ki trpijo za astmo.

Morska voda vsebuje vitalne elemente.
Morska voda vsebuje vitalne elemente.

Z VARNIM sončenjem telo oskrbujemo z vitaminom D

Sonce nam poleti ne da le lepega tena, ampak nas oskrbuje tudi z vitaminom D, ki ga potrebuje naše telo. Seveda se soncu ne smemo izpostavljati in se nevarno sončiti, prav tako ne smemo pozabiti na zaščito! Za pridobivanje vitamina D  raje izberite jutranje ali večerne ure, ko sonce še ni (pre)močno.

Dopust na morju lajša stres

Kaj ima tako sproščujoč učinek, kakor sonce, lahkoten vetrič in zvok valov? Počitnice na morju nam omogočajo, da pozabimo na vsakdanje težave in se popolnoma sprostimo. Magnezij, ki ga morska voda vsebuje v visokem odstotku, naj bi deloval v boju proti stresu. Zdravniki alternativne medicine verjamejo, da lahko stres deluje kot sprožilec pri razvoju številnih bolezni. Zato izkoristite dopust, da se znebite svojega največjega sovražnika.

Dopust na morju lajša stres.
Dopust na morju lajša stres.

Morje je idealno za športne aktivnosti

Plavanje, potapljanje, aerobika v vodi, odbojka na mivki … Počitnice ob morju so idealne za različne športne aktivnosti, ki niso dobre le za oblikovanje telesa. Šport in zdravje sta namreč tesno povezana. Pravzaprav ni zdravja brez športa. Zato hitro v vodo in uživajte v športnih aktivnostih, ki jih nudi morje!

Morski zrak je bogat z negativnimi ioni

Morski zrak vsebuje negativne ione, ki spodbujajo globoko dihanje in nas napolnijo z življenjsko energijo. Negativni ioni naj bi krepili imunski sistem, izboljšali koncentracijo, zmanjšali nespečnost, depresijo, glavobol in utrujenost ter ugodno vplivali na ljudi z astmo in alergijami. Zrak, nasičen z negativnimi ioni, lahko najdemo v gozdovih in gorah, v bližini slapov, rek, oceanov in morij.

Morje je idealno za športne aktivnosti.
Morje je idealno za športne aktivnosti.

Morje naj bi lajšalo artritis in bolečine v hrbtu

Morska voda naj bi glede na svojo sestavo blažila bolečine, zmanjševala vnetja, sproščala in spodbujala izločanje odvečne tekočine iz telesa. Zaradi tega naj bi prav plavanje v morju prinašalo olajšanje ljudem, ki trpijo za revmatizmom, artritisom, bolečinami v hrbtu in bolečinami v mišicah.

Morska voda naj bi spodbujala čiščenje telesa

Zakaj je morska voda odlična izbira za čiščenje telesa? Ker naj bi kopanje v morski vodi spodbujalo funkcije organov, ki filtrirajo in izločajo škodljive snovi iz telesa, kot so jetra, ledvice in koža.  Plavanje v morju naj bi tako spodbujalo ne samo čiščenje kože in vezivnega tkiva, temveč tudi celotnega organizma.

Morska voda naj bi spodbujala čiščenje telesa.
Morska voda naj bi spodbujala čiščenje telesa.

Morje naj bi zdravilo težave s kožo

Morska sol je bogata z različnimi sestavinami. Med osemdesetimi različnimi minerali, karbonati in sulfati, so prisotni tudi kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, železo, fluor in silicijeva kislina. Zaradi bogate sestave naj bi blagodejno vplivalo na kožo in pomagalo pri številnih težavah, kot so dermatitis, luskavica in ekcem.

Morje spodbuja ustvarjalnost in občutke

Preživljanje časa ob morju lahko spodbudi naša čustva, intuicijo, domišljijo in ustvarjalnost.

Morje naj bi zdravilo težave s kožo.
Morje naj bi zdravilo težave s kožo.

Ugodno naj bi vplivalo tudi na zdravje oči

Modra barva morja in pogled v daljavo ugodno vplivata na naše oči. Če veliko časa preživite za računalnikom, vam bo dopust na morju pomagal, da se vaše oči spočijejo.

Če ne morete iti na morje …

Odlične počitnice lahko načrtujete tudi doma. Hodite po gozdu, telovadite, se sončite, plavajte v reki ali jezeru, izogibajte se stresu, izogibajte se televiziji, računalniku, telefonu. Vzemite raje s police svojo najljubšo knjigo in berite! Privoščite si več spanja kot običajno, nabavite si morsko sol in si doma privoščite kopel z morsko vodo.

Nabavite si morsko sol in si doma privoščite kopel z morsko vodo.
Nabavite si morsko sol in si doma privoščite kopel z morsko vodo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj se zbujam z glavoboli? Strokovnjak za spanje vam bo pomagal rešiti vaša jutra