fbpx

Zakaj bi vsak dan morali vaditi ob isti uri? In kdaj je najboljši čas za vadbo?

Jutranji ali večerni tek?!

Zakaj bi vsak dan morali vaditi ob isti uri?
Foto: envato elements
Zadnjič posodobljeno:

Ali ste vedeli, da je izbira pravega časa za vadbo lahko ključna za doseganje vaših fitnes ciljev? Oglejmo si, kaj pravi znanost o tem, kdaj je najbolje vaditi.

Zakaj bi vsak dan morali vaditi ob isti uri? In ali je pomembno ob kateri uri vadite? Lou Schuler iz MedicineNet poudarja, da je za večino ljudi najprimernejši čas za vadbo tisti, ko to lahko storijo. Vendar ste vedeli, da lahko ura vaše vadbe vpliva na rezultate? Raziskava, izvedena na Skidmore Collegeu, kaže, da je čas vadbe lahko ključnega pomena.

Pri ženskah so opazili, da jutranja vadba vodi k večji izgubi maščob, medtem ko večerna vadba povečuje moč in vzdržljivost zgornjega dela telesa. Moški, ki so vadili zvečer, so imeli nižji krvni tlak in manjši občutek utrujenosti.

Vadba vpliva tudi na kakovost spanja. Redno izvajanje vadbe ob istem času dneva pomaga uravnavati cirkadiane ritme telesa, kar omogoča lažje zaspanje in globlje spanje. Sonce kot najmočnejši regulator naše notranje ure dodatno podpira učinkovitost vadbe na prostem.

Zakaj bi vsak dan morali vaditi ob isti uri?

Dodatno, nova raziskava, izvedena na Univerzi v Manchesteru, kaže, da ima vadba ob istem času vsak dan posebne koristi za zdravje. Vadba lahko resetira lokalne telesne ure, zlasti v zglobih in hrbtenici. Če se ta reset dogaja vsak dan ob istem času, lahko lokalni telesni časi ostanejo bolje usklajeni z glavnim telesnim časom.

Foto: envato elements
Kaj pa ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2? Študija iz leta 2020 je pokazala, da je vadba med 15. in 18. uro znatno izboljšala vrednosti sladkorja v krvi in občutljivost na inzulin, v primerjavi z vadbo med 8. in 10. uro zjutraj.

Najboljši čas za vadbo je takrat, ko lahko vadimo, vendar pa za doseganje določenih ciljev morda bolje izbrati specifičen čas. Bodisi zmanjšanje telesne maščobe, izboljšanje moči ali uravnavanje krvnega tlaka – čas vaše vadbe lahko igra pomembno vlogo. Torej, če imate določen cilj, morda ni slabo, če prilagodite svoj urnik vadbe.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.