Zakaj imajo mačke raje ženske (in obratno)

Foto: Sam Lion / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Mačke kažejo čustva na zelo prefinjen način. In v nečem nikoli ne lažejo – v izkazovanju naklonjenosti osebi, ki skrbi zanjo. Ženski.

Seveda so tudi mnogi moški ljubitelji mačk, vendar je ljubezen med mačkami in ženskami bolj pogosta in vzajemna. Mačke pogosteje (ne glede na spol) bolj zaupajo ženskam, ženske pa verjetneje izberejo mačke za hišne ljubljenčke.

Poglejmo, zakaj imajo mačke ponavadi raje ženske.

V Reviji Behavioural Processes so preučevali ta pojav in ugotovili nekaj razlogov za to medsebojno navezanost.

Ženske imajo prijetnejšo frekvenco glasu

Mačke so zelo občutljive na zvoke. So tudi zelo komunikativne in se pogosto “pogovarjajo” zelo glasno in izrazito. Odzovejo se na glas in komunikacijo. Ženske so ponavadi bolj komunikativne in jih nagovarjajo ter se pogovarjajo z njimi. Hkrati pa je ženski glas mehkejši in prijetnejši za uho, na kar mačke (pa tudi otroci) bolje odreagirajo.

Nežen dotik

Ženska roka je tisto, kar mačke cenijo. Njen dotik je nežnejši in pomirjujoč od tistega, ki ga občutijo od večje moške dlani.

Materinski nagoni

Ženske so, rojene z naravnim instinktom, da skrbijo in negujejo svojega otroka in, bodo verjetno enako ravnale z mačkami. Najpomembnejša potreba vsakega hišnega ljubljenčka je hranjenje, kar najverjetneje za mačko počne ženska.

Obožujta drug drugo. Foto: Milada Vigerova / Unsplash

Ona je oseba, ki jo hrani, in posledično tista, ki si bo pridobila njeno naklonjenost. Sposobnost ženske, da tako materinsko skrbi in ljubi mačko, bo mačko spominjala na njeno mačjo mamo, zato bo ženski pokazala še več ljubezni.

Imajo podobne osebnostne lastnosti

Tako kot ženske imajo tudi mačke rade čistočo in urejenost, zaradi tega imajo mačke in ženske veliko podobnih osebnostnih lastnosti. Mačka bo izbrala človeškega lastnika na podlagi vzporednic in sposobnosti, ki jih razume in potrebuje.

Ženske so bolj predane

In to je najpomembnejši razlog – ženske imajo močno čustveno interakcijo s svetom okoli sebe, gojijo globoke odnose navezanosti, dobro opažajo in so empatične. Mačke to prepoznajo in reagirajo. Vzajemno jim vrnejo ljubezen, kar bo brez pomisleka potrdil vsak lastnik mačke.

In več pozornosti, kot jo mačka dobi od osebe, večja je verjetnost, da ji bo ljubezen vrnila. Več ljubezni in pozornosti, kot jo namenite svoji mački, močnejša je vez in intenzivnost vajine povezave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!