fbpx

Zakaj je jesen dobra za naše telo in um?

Jesen prinaša kopico odličnih stvari, na katere čakamo celo leto – praznike, ki jih preživimo z družino in prijatelji, nove kolekcije modnih škornjev in plaščev, ogromno dobre hrane in še bi lahko naštevali. Hladno vreme prinese spremembe tudi na področju življenjskega sloga. Vse to ima lahko vidne posledice za naše telo in um, ne glede na to, da smo prepričani, da se nas nič ne more dotakniti. V našem telesu namreč pride do hormonskih sprememb, nihanja razpoloženja, pa tudi naše spolno življenje se lahko krepko spremeni. Zakaj je torej jesen dobra za naše telo in um, kaj dobrega prinaša?

Zakaj je jesen dobra za naše telo in um:

Boljši spomin

Če se še poleti naši možgani osredotočajo na predvsem eno nalogo, jeseni delujejo drugače. Raziskava je ugotovila, da se naš spomin jeseni izboljša, saj odgovorni center v možganih deluje pospešeno. Možni sta tudi boljša koncentracija in večja produktivnost.

Boljši spomin
Boljši spomin

Več spanca

Oktober je mesec, ko ljudje spimo največ. V povprečju naj bi spali kar 2,7 ure več kot običajno. Ljudje tudi večkrat pritisnemo gumb za dremež. To je pravzaprav opredeljeno stanje, hipersomnija, ki je nasprotje insomnije. Zaradi krajših dni in daljših noči naš cirkadiani cikel skoči s tirnic, zato naše telo potrebuje ves počitek, ki ga lahko dobi.

Več spanca
Več spanca

PREBERITE ŠE: Ljudje, ki berejo knjige, živijo dlje kot tisti, ki jih ne berejo

Manj verjetne okužbe ženskih intimnih predelov

Poleti smo ženske zaradi večje vlage in potu bolj izpostavljene okužbam naših intimnih predelov. Hladnejši meseci so ženskam torej veliko bolj naklonjeni. Seveda pa je pomembno, kaj oblečemo. Če nosimo spodnje perilo ali pa pajkice iz poliestra, potem bomo vseeno izpostavljene večji količini vlage, kar lahko povzroči okužbo.

Manj verjetne okužbe ženskih intimnih delov
Manj verjetne okužbe ženskih intimnih delov

Več zanimanja za seks

Študije so pokazale, da se jeseni dvigne raven testosterona in estrogena v naših telesih, zato smo veliko bolj zainteresirani za različne posteljne igrice. Tako ženskam kot moškim se poviša libido, znanstveniki pa so mnenja, da je razlog za večjo privlačnost tudi sprememba naše garderobe (bolj smo zakriti, bolj smo skrivnostni).

Več zanimanja za seks
Več zanimanja za seks

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!