fbpx

Zakaj je jesen za našo postavo najbolj škodljiva in kaj lahko naredimo, da ostanemo fit?

Ste vedeli, da lahko jeseni v povprečju ljudje pridobimo tudi do 2,2 kilograma? In če nimamo samodiscipline, je lahko jesen do naše postave zares neprijazna. Kaj lahko naredimo, da ostanemo fit?

Jesen je tisti čarobni čas, ko se narava čudovito obarva, ko obiramo pridelke, za katere smo celo leto pridno skrbeli, tisti čas, ko zadiši po kostanju … Je pa to tudi obdobje, ko so dnevi vse krajši, noči vse hladnejše, naša aktivnost in volja pa začneta pešati. Bolj kot po sprehodu v naravi začnemo hrepeneti po kavču in vroči čokoladi. Čeprav s tem občasno ni nič narobe, poskusimo poskrbeti, da v hladnejših dneh ne zanemarjamo svojega telesa in ne izgubimo kondicije. Britanska študija je celo pokazala, da naj bi ljudje v jeseni v povprečju pridobili 2,2 kilograma. Če tega nočete, je bolje, da s temi 5 navadami, ki jih najdete spodaj, kar takoj prenehate. In zapomnite si, zmernost je ključna!

Ne spimo predolgo

Popolnoma razumljivo je. Poleti smo navajeni vstajati ob pol 7. uri zjutraj in pričeti z dnevom, jeseni pa ob tej uri sonca še ni, največkrat pa nas pričaka še megla. Kljub temu, da je zjutraj dlje tema, to še ne pomeni, da moramo spati, čeprav bi nam to še kako ustrezalo. Pravijo, da jutro naredi dan, zato poskrbite, da zjutraj ne poležavate v nedogled, ampak se svojih obveznosti lotimo čim prej. Zjutraj naj bi bila večina ljudi namreč najbolj produktivna, prav tako pa lahko predolgo poležavanje povzroči, da bomo celi dan bolj brez energije.

Recimo ne” težki hrani in “ja” sadju in zelenjavi

Ura je 19.00 in zunaj je že skoraj čista tema. V udobju svojega kavča si prav takrat zaželimo nekaj prigrizniti in se zahvalimo vsem bogovom za izumljeno dostavo hrane iz bližnje kitajske restavracije. Čeprav nihče ne pravi, da si včasih ne smemo tega privoščiti, to ne sme postati navada. Jeseni nam namreč pogosto ustreza težka hrana, ki pa ji moramo včasih znati reči ne. Poskrbimo pa, da zaužijemo dovolj sadja in zelenjave, saj bomo le tako poskrbeli, da se naša postava ne bo v nekaj mesecih popolnoma transformirala. Prav tako poskrbite, da pijete dovolj vode, saj žeje zaradi hladnejše temperature ne občutite tako pogosto kot poleti.

Recimo “ja” sadju in zelenjavi!

Recimo “ne” sladkim toplim napitkom

Nič ni boljšega kot skodelica vroče čokolade ali pa tople bele kave z vaniljo in cimetom na hladen jesenski dan. Zopet, en takšen napitek na teden ne škodi nikomur, vsakodnevno nalivanje s sladkorjem napolnjenimi napitki pa lahko ima kar hitro negativni učinek na naše zdravje. Če pa tovrstne napitke res morate piti vsak dan, pa jih poskusite čim manj dodatno sladkati.

Bodimo aktivni ne glede na vreme

S hladnejšim in slabšim jesenskim vremenom na dan prihaja tudi sto in eden izgovor, zakaj danes ne moremo športati. Seveda je logično, da ne gremo teči v največjem nalivu, če pa je zunaj suho in le hladno, izgovora ni. Dobro se oblecimo in se odpravimo na daljši sprehod v naravo ali hribe, mogoče na kolesarsko vožnjo, ali pa pretečimo želeno razdaljo. Če pa nam nižje stopinje res ne ustrezajo, lahko še vedno potelovadimo doma ali pa se odpravimo v bližnji fitnes in tako nekaj naredimo zase. Še enkrat, izgovorov ni.

To je vadba, ki bo istočasno aktivirala mišice zadnjice in trebuha. Vse, kar potrebujete, je 20 minut.

Za vikende pojdimo v naravo

Vikend je za večino, z izjemo tistih, ki morajo takrat delati, čas, da se sprostijo in za dva dni zadihajo, preden jih zopet čaka naporni teden. Čeprav vam bi takrat verjetno najbolj ustrezalo, da dva dni skupaj lenarite, se poskušajte spraviti v naravo ali pa mogoče na kakšen izlet. Čeprav je dan krajši, ga lahko vseeno kakovostno izkoristite. Tako boste od vikenda odnesli veliko več, kot pa če bi ga preživeli doma v postelji ali na kavču.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!