fbpx

Zakaj je negotovost znak inteligence in kako jo uporabiti na pozitiven način?

Foto: imdb

Negotovost je občutek, ki je na žalost znan prav vsem. Z njim se srečamo ob novih službenih izzivih, na začetku partnerskega odnosa in včasih celo v prijateljstvu. Nikomur ni najlažje, ko vase dvomi, vendar pa strokovnjaki trdijo, da so prav dvomi lahko znak inteligence. In ne le to- uporabite jih lahko tudi na pozitiven način. Pozanimali smo se, kako to storiti in zakaj je včasih dobro, da v svoja dejanja nismo najbolj prepričani.

Povsem normalno je, da so vam občutki negotovosti še predobro znani. Živimo namreč v svetu, v katerem smo konstantno obkroženi z najrazličnejšimi novicami, za katere se velikokrat izkaže, da so daleč od resnice. Prav tako sodoben način življenja vzpodbuja produktivnost, pri kateri napake pač niso dovoljene in ko se končno odpočijemo s preživljanjem časa na socialnih omrežjih, se tam srečamo s fotografijami in življenji, ki izgledajo tako veliko bolje od našega.
Zato je pomembno, da si vzamete nekaj trenutkov in na svoje skrbi pogledate iz čimbolj realističnega kota. Zavedati se morate, da popolnost pač ni dosegljiva in da je to, da delate napake, nekaj povsem človeškega. In ne le to, napake so tudi nujne, da v življenju napredujete. Prav zato je nujno, da se kljub dvomom lotite izzivov, ki vam lahko omogočijo, da dosežete svoje cilje in sanje.

Pomembno je, da se izzivov kljub negotovosti lotite oto: Karolina Grabowska / Pexels

Zakaj je negotovost lahko znak inteligence?

Določena raven negotovosti je lahko znak inteligence, ker kaže na sposobnost kritičnega razmišljanja. Omogoča nam, da pred svojim ravnanjem dobro premislimo, ocenimo vse možne zaključke in ugotovimo, kako bi ravnanje najbolje izvedli. Prav tako bomo prav zaradi začetne negotovosti na situacijo pogledali iz različnih kotov in se vanjo ne spustili brezglavo.
Negotovost je velikokrat tudi znak čustvene inteligence: ko se sami zavedamo, kako je, ko občutimo dvome, se boste tudi lažje postavili v položaj drugih in jim pomagali, da se z njimi soočijo.

Lastna negotovost vam lahko pomaga bolje razumeti druge Foto: Mental Health America / Pexels

Kako negotovost uporabiti na pozitiven način?

Seveda pa so občutki negotovosti lahko škodljivi. Lahko nam preprečijo, da bi se postavili zase ali se lotili izziva, ki bi nas lahko izjemno osrečil in izpolnil. Zato je pomembno, da jih znate uporabiti na pozitiven način.
Kako pa to storiti? Po mnenju strokovnjakov je prvi korak, da se zavedate, da med občutki in dejstvi obstaja velika razlika. Do tega boste najlažje prišli, ko se spomnite, koliko najrazličnejših misli vas vsakodnevno spremlja. Med njimi se vse nikakor ne izkažejo za pravilne ugotovitve, pač pa za plodove negotovosti, živčnosti in strahu pred neznanim.
Zato je nujno, da občutek negotovosti prepoznate in se namesto, da bi mu dovolili, da na vas vpliva negativno, vprašate, iz kje bi lahko izhajal. Če imate občutek, da za nalogo v službi niste dovolj sposobni ali pa da je partner izgubil zanimanje za vas, za to po navadi obstaja razlog, ki se skriva v vaši podzavesti. Vam je kdo s svojim obnašanjem dal vedeti, da niste dovolj dobri? Je vaša negotovost v razmerju posledica prevare iz preteklosti? Prej kot boste svojo preteklost razrešili, prej boste lahko funkcionirali brez konstantne anksioznosti.
Nato je nujno, da se situacije lotite čimbolj praktično. To pomeni, da službeni izziv dobro preučite in realistično premislite, ali bi se ga lahko lotili- pri tem ne pozabite, da popolnost ne sme in ne more biti vaš cilj. Če se vam zdi, da vam partner ne odgovarja tako pogosto kot po navadi, pomislite, kaj bi lahko bil vzrok za to. Je v zadnjem času bolj zaposlen v službi, se srečuje s skrbmi… mogočih razlogov je ogromno in nikakor ni najbolje, da takoj pomislite na najhujše.
Na tak način boste občutkom negotovosti dali vedeti, da vam življenja pač ne morejo krojiti in se z izzivi soočali na bolj zdrav način.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!