fbpx

Zakaj je Teslino znižanje cen popolnoma pretreslo celotno avtomobilsko industrijo?

Nedavni popusti Tesle na celotno prodajno gamo, povzročajo pretrese na svetovnem trgu

Foto: Tesla

Teslino nedavno znižanje cen za celotno linijo je pretreslo avtomobilsko industrijo. Dobre marže podjetja so omogočile nepričakovano znižanje cen. Drugi proizvajalci sledijo z nepričakovanimi popusti in akcijami.

Teslino nedavno znižanje cen za celotno linijo je pomembno vplivalo na avtomobilsko industrijo. Impresivne marže podjetja so mu omogočile precejšnje in nepričakovano znižanje cen. Začetna cena Tesla Y Performance se je na primer znižala s 65.990 dolarjev na 52.990 dolarjev in zdaj izpolnjuje pogoje za 7.500 ameriških zveznih davčnih olajšav za električna vozila. Ta poteza ni le pretresla konkurence, ampak je sprožila tudi porast zanimanja za električna vozila na splošno. Hkrati pa izjemno pretresla trg rabljenih vozil.

Povpraševanje po vozilih Tesla naj bi bilo dobro in po pričakovanjih v letu 2022, z dolgimi čakalnimi vrstami za dobavo. Vendar pa je Tesla zaradi ni izpolnjevala izpolnjevanja produkcijskih ciljev in količin in hkrati načrtovane 50-odstotne rasti od leta 2021 do 2022. Tudi zato se je Elon Musk odločil, da naredi eno od tistih slavnih postez zaradi katerih se tresejo borzni indeksi. Tesla je tako napovedala znatno znižanje cen za vse svoje avtomobile v ZDA in na drugih državah po svetu. Posledica je sicer dobičkov, a hkrati tudi skok prodaje in rast njihovih delnic.

Foto: Tesla
Drugi proizvajalci avtomobilov, zlasti tisti, ki nimajo veliko električnih vozil, se trudijo obdržati korak s konkurenco. Analitik Bank of America John Murphy pojasnjuje: “Proizvajalci še ne morejo proizvajati električnih vozil z velikimi maržami, kot to zmore Tesla, zato bodo morda morali močno znižati svoje cene, da bi spodbudili nadaljnjo prodajo.” Tiskovni predstavnik GM je nedavno izjavil, da čeprav podjetje pozorno spremlja Tesline spremembe cen, to še nima vpliva proizvajalca v tem trenutku.

Po zadnjih poročilih je prodaja Tesle leta 2022 predstavljala približno 65 odstotkov celotne prodaje električnih vozil v ZDA, glede na raziskavo Motor Intelligence. To je v času, ko so bile cene novih vozil Tesla zgodovinsko visoke in so bile čakalne dobe običajno dolge. Medtem je Fordova prodaja električnih vozil znašala le slabih 8 odstotkov, GM-ova pa le 3,5 odstotka. Preostanek predstavljajo evropski in korejski proizvajalci.

Znižanje cen vpliva tudi na vrednosti pri nadaljnji prodaji Teslinih vozil. Nedolgo nazaj so nekateri ljudje plačevali več za rabljena vozila Tesla kot za nove različice, saj je bilo povpraševanje tako veliko. Ko je podjetje znižalo cene, so bile na spletu še vedno navedene rabljene različice, ki stanejo veliko več kot nova električna vozila, vendar se to hitro spreminja. Cene rabljenih Tesl strmo padajo, trgovci z rabljenimi avtomobili izgubljajo denar, temu pa začenjajo slediti tudi cene drugih rabljenih električnih vozil. Efekt snežne kepe.

Ker se vse več ljudi zaveda Teslinega znižanja cen in poskuša ujeti akcijo. To naj bi sprožilo tudi zanimanje za električna vozila, tudi preostalih proizvajalcev.  Medij Edmunds je povedal, da se je število ljudi, ki iščejo električne avtomobile, povečalo po Teslinem nedavnem znižanju cen. Model Y je bil drugo najbolj iskano vozilo na Edmundsovem spletnem mestu, tik pred znižanjem cen pa je bil na 70. mestu.

Zanimivo bo videti, kako se bodo odzvali tekmeci, pa tudi, kako dolgo bo Tesla še ponujala svoja vozila po znižanih cenah. Če konkurenti znižajo svoje cene, bo to morda spodbudilo Teslo, da cene obdrži na tem nivoju.  Tesla ima v rokavu še enega aduta. Večini svojih avtomobilov lahko na daleč aktivira vse funkcije avtonomne vožnje. Ob nedavnih popustih se zdi, da je to teslin največji adut. Ko se bodo konkurenti približevali lahko Elon Musk še vedno sproži gumb za “update”. In v tem je Tesla boljša od vseh ostalih.

 

Dodatne Informacije

tesla.com 
vir: teslarati

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.