fbpx

Zakaj mačke sedijo na vašeh stvareh in hodijo po vaši tipkovnici?

Mačke na računalnikih in knjigah

Ste se tudi vi kdaj spraševali, zakaj mačke tako rade sedijo na stvareh, ki jih uporabljate? Recimo po vaši tipkovnici? Vprašanja so se lotili tudi znanstveniki in prišli do zaključka, ki vas bo po eni strani razveselil, po drugi pa razjezil.

Vsak, ki je kdaj živel ali živi z mačko, ve, da imajo te precej čudne navade. Ena takšnih je, da si za svoje mesto počitka rada izbere tipkovnico ali knjigo. Fenomenu hoje po knjigah in tipkovnicah je zdaj do dna prišla znanost. Kot se je izkazalo, mačke tega ne počno, da bi vas ujezile, ampak za temi dejanji stoji povsem logična razlaga.

PREBERITE ŠE: To so najdražje pasme mačk na svetu!


Prvi razlog je nadvse prisrčen. Mački sedijo in hodijo po vaših stvareh, zato ker te dišijo po vas, to pa jih osrečuje in jim daje  občutek varnosti. Vonj je namreč eden od najpomembnejših in najmočnejših mačjih čutil in vašega prepoznajo na vsem, česar ste se v zadnjem času dotaknili.

Mačje stopinje v splitskih mestnih arhivi iz 15. stoletja.
Mačje stopinje v splitskih mestnih arhivi iz 15. stoletja.

Drugi razlog za tovrstno početje je malce manj prisrčen. Tako kot psi teritorij označujejo tudi mačke. Zato se tako rade drgnejo ob vaše stvari, saj z vonjem označujejo svoj teritorij. To pa je vsaj malo nesramno, se vam ne zdi?! Seveda pa to delajo tudi, zato da pritegnejo vašo pozornost.

Galerija – mačke, ki so okupirale naše predmete:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!