fbpx

Zakaj naš imunski sistem potrebuje gozd?

Zunaj nas čaka na tisoče virusov, bakterij in drugih mikroorganizmov. Nekateri so za nas dobri, drugi nam škodujejo. Zato se je naš imunski sistem naučil sodelovati s tistimi, ki so “benigni”, in se braniti pred tistimi, ki nas prizadenejo (imunski sistem zdravega organizma je še vedno najbolj prefinjen varnostni sistem na svetu).

Čeprav smo večino gozdov na svetu zmanjšali za potrebe oglja, toaletnega papirja, gradbenega materiala itd., nam preostali gozd še vedno ponuja neverjetno spodbudo za imunski sistem. Skoraj 1.000 znanstvenih raziskav kaže v to smer: narave ni le lepo imeti, ampak jo je treba imeti za telesno zdravje in za naše kognitivne funkcije (vir: raziskava Yale School of Forestry & Enviromental Studies).

Tako na primer študije z učenci in starejšimi kažejo, da lahko preživljanje časa v naravi znatno zmanjša možnosti za vnetja. Poleg tega so raziskave Nippon Medical School na Japonskem pokazale, da čas, preživet v gozdu, povečuje število naravnih “celic ubijalk” (veliki granularni limfociti), ki spodbujajo našo imunsko obrambo s tem, ko povečajo aktivnost teh protivirusnih celic. Še več, ta raziskava je pokazala, da obisk gozda poveča količino medceličnih protirakastih proteinov, ta učinek pa naj bi trajal cel teden po potepu po gozdu. Nobenega izmed teh učinkov niso zaznali pri sprehodih po mestu.

Čas, preživet v gozdu, povečuje število naravnih “celic ubijalk”, kažejo raziskave.
Čas, preživet v gozdu, povečuje število naravnih “celic ubijalk”, kažejo raziskave.

Druge študija na primer kaže, da so naravne arome, ki jih izločajo zimzelena drevesa, znane kot fitoncidi, prav povezane z izboljšanjem aktivnosti imunskega sistema. Spet druga študija, ki so jo objavili leta 2016 na Environmental Health Perspectives, je na primer ugotovila, da je pri ljudeh, ki so živeli v neposredni bližini narave, za 12 odstotkov nižja umrljivost. In to po tem, ko so vključili socialnodemografsko ozadje sodelujočih in kadilske navade.

Naš imunski sistem torej potrebuje gozd. Zdrav divji gozd, ne pa sterilni mestni park. V času zaustavitve javnega življenja zaradi izbruha Covid-19, ko so številne dejavnosti odpovedane, je pravi čas za razmislek o tem, kaj lahko naredimo za boljši imunski sistem. In za začetek se odpravimo v gozd. (Vir: naturalintelligence.info)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!